Tiendeklassingene står snart overfor sitt første valg av utdanningsretning. Hospitering på de ulike videregående skolene er derfor et tilbud de har for å få innblikk i hva de ulike skolene tilbyr. Onsdag var åtte elever fra Hemnes kommune på besøk hos Vg1 naturbruk i Hattfjelldalen.
Onsdag 19. januar var åtte tiendeklasseelever fra Hemnes kommune på besøk ved Mosjøen videregående skole, avdeling Hattfjelldal, og linjen naturbruk. Aktivitetsdagen hadde blitt utsatt grunnet koronarestriksjoner, og kunne denne dagen bli gjennomført med noen modifikasjoner grunnet været som hadde bydd på både snø, vind og store mengder regn dagene og natta i forveien.
Velutstyrt skole
Lærer Bjørn Finseth, som selv har selv vært elev på skolen, ønsket elever fra både Hattfjelldal og Hemnes velkommen. Han fortalte litt om skolen og hva som skulle skje denne dagen, før elevene ble delt inn i grupper. Målet med aktivitetsdagene er å gi ungdommen som snart skal ta sitt første valg for videregående skole et lite innblikk i hvordan skolehverdagen er her.
Elevene som går i Hattfjelldalen dette året skryter både av lærere og opplegget.
– Jeg anbefaler å søke hit, fastslår en entusiastisk Aina Sööfe Gaebpien Njaita, som kommer fra Majavatn.
Syv av de tolv i klassen bor på hybelhuset som også ligger i sentrum av Hattfjelldal, med gåavstand til skolen.
Finseth forteller at de former skoleåret og innhold i fagene etter elevenes interesser. Er de interesserte i jakt tar de jegerprøven på høsten. Tilbudet tilpasses sesong, lover og regler.
Skolen har eget verksted, lokaler for å lage mat og nyoppusset klasserom i det som tidligere var banken i Hattfjelldal.
– Vi er per i dag en velutstyrt skole, som har tilgang til eget verksted med mye utstyr, hvor elevene lærer seg både bruk og vedlikehold av utstyr, vi har fullt skogsarbeiderutstyr med motorsager, og verneutstyr. Skolen har én traktor og nummer to kommer snart fra skolen i Marka, og så har vi åtte snøscootere til disposisjon, opplyser Bjørn.
– Så har vi nettopp også fått oss en simulator der elevene kan øve seg på å kjøre både bil, lastebil og dumper blant annet, fortsetter han.
Førerkort
Hvert år kjører de kurs for oppkjøring av førerkort klasse S, med Bjørn som godkjent instruktør, dersom det er interesse for det. Elevene læres opp i stell og vedlikehold av scooter, samt bruk av scooter i eksempelvis skogsdrift.
Saken fortsetter under bildet.
Førerkort for traktor har de også med i undervisningen, og har de siste årene hatt et samarbeid med landbruksskolen på Grong for å fullføre dette.
– Elevene ved skolen her får være med på mye praktisk, som sveising, trearbeid, skinnarbeid som å trykke på skinn og lage egne belter, skogsdrift og å selge egen ved, og de har utplassering med fjøspraksis på ulike gårder for å få innblikk i arbeidslivet, belyser Finnseth.
Aktivitet i grupper
De besøkende ble inndelt i grupper og fikk prøve seg på mye forskjellig:
På bakestasjonen hadde Aina sammen med Johannes Sørdal og Sunniva Langmo Johansen satt en deig til bakingen, og varmet opp takkene. Det var det tradisjonsrike samiske tynnbrødet Leipje som skulle bakes. De tre testet deigen først, og svingte kjevlene vant. Så fikk de besøkende opplæring både i bruk av kjevle, og bruk av «spåe» og stekespader av tre til å flytte brødet over på takka for steiking. Vikarlærer og sauebonde Magnus Grolid var tilstede på bakegruppa, han har også gått på skolen tidligere.
Tiendeklassingene som ventet på tur fikk prøvekjøre simulatoren i rommet ved siden av.
På verkstedet var det lærer Peter Östergren som var sjef. Læreren, som selv gikk på skolen på begynnelsen av åttitallet, forteller elevene om viktigheten med HMS-arbeid og å holde orden på et verksted, før han slapp dem til med ulike oppgaver som å sveise, bruke vinkelsliper og båndsag.
Saken fortsetter under bildet.
Den tredje gruppa var sammen med lærer Finnseth, som tok dem med på snøscooter i det noe våte miljøet som Hattfjelldal var denne dagen. Elevene som hadde med seg bevis på trafikalt grunnkurs kunne øvelseskjøre scooter, mens de øvrige fikk sitte på.
Etter rullering på gruppene fikk de tilreisende servert gryterett som to av elevene i Hattfjelldal hadde laget, og selvbakt Leipje.
Ny bakfot
Så dukket «Ho mor sjøl» opp, Laila Hoff, som har vært lærer ved skolen i snart førti år.
– Jeg er egentlig sykemeldt, for jeg har akkurat fått meg ny bakfot, humrer Laila mens hun humper frem på krykker og kobler pc’en sin til projektoren på klasserommet.
Med ny hofte og godt humør viser hun bilder og forteller at skolen har fjellkultur som rød tråd.
Hun ramser opp aktiviteter som elevene kan få være med på, det særegne faget tradisjon som favner om både høsting og produksjon av tradisjonsmat, og viser bilder fra tidligere år.
– Vi vektlegger også den tause kunnskapen, den som du tilegner deg gjennom bruk av sansene og erfaringer du gjør deg sammen med for eksempel dyra, du lærer mens du gjør, og gjør ting sammen med noen som kan. Det er viktig å lære seg å forstå dyrene og deres språk, og det samme gjelder naturen, melder Hoff.
Fisking, flytting av rein, soving i lavvo, separering av melk og kinning av smør, nevnes blant annet, og at elevene kan få ha praksis der de måtte ønske – om det er innen akvakultur, hos veterinær eller innen gårdsdrift, de har kontakt med mange praksisverter i hele landet.
– Så deltar vi gjerne på ting som nabokommunene holder på med, som å dra på Klemetspelet på Jamtjorden i Leirskardalen, eller andre ting som skjer for eksempel i Vefsn. Vi har mye felles med nabokommunene, sier Laila og fortsetter:
– Så har vi torgdagen i Hattfjelldal, da selger elevene produkter de har laget, og får penger i matkassa si. Det er en tverrfaglig prosess fra å lage produkt til å selge dem, og er en viktig dag for bygda, der vi og får vise frem de flotte elevene.
Valgets kval
Tiendeklassingene summer sammen, noen er fast bestemte på å søke seg hit, andre må i tenkeboksen. Det er mye å vurdere og tenke på før valget skal tas.
– Hva skal jeg i såfall gå videre? Sier en av de.
– Det blir enten hit eller til Mosjøen for å gå TIP, sier en av de andre.
Fulle av inntrykk, innblikk i kunnskap og nye ferdigheter påbegynt, mette i magen og med litt våte klær etter en blaut scootertur like før løypene i kommunen ble stengt, fikk de tilreisende også en omvisning på hybelhuset før de vendte nesene hjem.