Tredje klasse ved Hemnes sentralskole var nylig med i Miljøagentenes nye forskerkampanje, «De grønne Forskerspirene».
Over 10.500 tredjeklassinger over hele landet deltok i «De Grønne Forskerspirene», der elevenes oppfinnsomhet ble satt på prøve da de skulle løse tre eksperimenter om fornybar energi.
Eksperimentene resulterte i kreative forskningsrapporter som klassene sendte til Miljøagentene, som til slutt kåret tre vinnerklasser.
Artig og lærerikt
Tredjeklassingene fra Hemnes sentralskole sendte inn mange kule forskningsrapporter, der elevene har forsket på fornybar energi og løst eksperimenter på imponerende vis. Ifølge lærerne Anne Bang Smalsundmo og Mona Furuhatt har de jobbet iherdig, og hatt det veldig artig underveis.
– Hva er det dere har vært med på?
– En konkurranse som heter «De Grønne Forskerspirene», forteller Leijah.
– Det er eksperimenter som man skal prøve å få til, sier Margrete.
– De handler om vindkraft, solenergi og vanlig energi, tror jeg, legger hun til.
– Et av eksperimentene var å lage en ballongrakett, forteller Lucan.
– Hva i all verden er en ballongrakett?
– Du blåser opp en ballong, og så har du en lang tråd, og når du er klar så slipper du ballongen og ser hvor langt den går. Den bruker vindkraftenergi for å komme seg frem, forklarer Lucan.
Mange prosjekter
Jone forteller at han var med på å lage en seilbil.
– Vi måtte lage bilen med forskjellige ting, og sette seil på den. Og så brukte vi ei vifte for å få den til å kjøre fremover, sier han.
– Når alle hadde laget bil, hadde vi kappløp med dem, fortsetter han.
– Det var det laget jeg var med på som vant, smiler Dalal.
– Det var mye arbeid å lage disse seilbilene, legger Lucan til.
– Jeg har lyst til å fortelle om et annet eksperiment vi gjorde, sier Kenneth.
– Vi hadde flere tomflasker, og så malte vi noen hvite og noen svarte. Så satte vi ballonger på toppen av flaskene, og satte dem ut i sola, forklarer han.
– De ballongene som sto på de svarte flaskene ble blåst opp, og de ballongene som var på de hvite flaskene ble ikke blåst opp, fortsetter han.
– Det er fordi svart trekker til seg varme og hvit slipper fra seg varme. Og varmen kom fra sola, avslører han.
– Har det vært spennende å være med på «De Grønne Forskerspirene», og har dere lært noe om fornybar energi?
– Ja!!! Lyder det unisont fra den ivrige gjengen i 3. klasse på Hemnesberget.
Viktig kunnskap for barn
De Grønne Forskerspirene er en skolekonkurranse som varte fra 18. oktober til 30. november. Konkurransen har til hensikt å gi barn kunnskap om hva energi er og hvor energi kommer fra, med fokus på fornybar energi. Tredjeklassingene fikk her muligheten til å prøve seg som ekte forskere ved å gjennomføre morsomme eksperimenter og oppgaver, og gjennom lek og moro fikk elevene kunnskap om hva energi er og hvordan det har seg at sola er kilden til nesten all energi.
Det er organisasjonen Miljøagentene som står bak, i samarbeid med Fortum i Norge.
– Det har vært utrolig gøy å være vitne til det fantastiske engasjementet som har bredt seg ut blant landets tredjeklassinger gjennom De Grønne Forskerspirene! De har løst eksperimentene på imponerende vis og vist en forståelse for hva energi som selv er mange voksne forunt, sier Julie Vestgren Pettersen, prosjektleder i Miljøagentene.
Høyt engasjement for forskning og fornybar energi
Målet om å vekke forskerlysten hos tredjeklassinger i Norge har vært en skikkelig suksess.
– Barna har både laget seilbiler og varmevekslende flasker. De har lært hvordan solenergi er nøkkelen til nesten all type energi på jorden og gjennom ballongeksperimenter har tredjeklassingene fått en forståelses av hvordan energi lagres og utløses, forteller Pettersen.
I halvannen måned har barna blåst opp ballonger ved hjelp av solvarme, laget ballongraketter og seilbiler, som illustrerer både solenergi og vindkraft. De har forsket på hvordan vi kan lagre og utløse energi, og fått en god forståelse av hvor viktig det er å ta i bruk fornybare energikilder i fremtiden, som ekte, grønne forskerspirer.
Tre klasser vant 5.000 kroner hver
Av de 450 klassene som deltok i konkurransen, var det tre skoler som stakk av med seieren og vant hovedpremien på 5.000 kroner til klassekassen.
De tre var 3A og 3B fra Alstad skole i Bodø, 3. trinn fra Møre barn- og ungdomsskole på Herøy og 3. trinn fra Åmot skole i Vinje.
– Alle klassene som har sendt inn forskningsrapporter har løst eksperimentene på hver sin unike måte og det har vært både lærerikt og morsomt å lese gjennom alle. Det var høyt nivå på rapportene og det var ingen enkel oppgave å kåre bare tre vinnere, med så mange smarte tredjeklassinger der ute! Vi håper alle som har deltatt føler seg som miljøvinnere, avslutter Pettersen.