Går toget, skal vi være med, eller skal vi ta et annet? Politikerne får mange utfordringer når de skal sy sammen et av de viktigste budsjettene på lang tid i Hemnes.
I Rana skal det bygges flyplass og dypvannskai, og noen tusen arbeidstakere skal i løpet av få år fylle opp fem planlagte batterifabrikker. I Hemnes lurer ulike «hemmelige» bedrifter rundt på jakt etter tomt og billig strøm til fabrikker som enten skal produsere ting eller lagre data. I Vefsn skal det bygges hydrogenfabrikk, og mange nye ansatte kreves.
Samtidig er arbeidsledigheten rekordlav, det er kamp om både arbeidstakere og innbyggere. I Hemnes økte innbyggertallet i forrige kvartal med 2-to personer, et lite pust i bakken etter kvartal etter kvartal med svak tilbakegang. Vi blir stadig færre i Hemnes, på tross av vedtak om attraktivitet og sponsing av boligkjøp.
Dette er bakteppet for politikerne når de nå forsøker å sy sammen et budsjett som skal gjøre Hemnes attraktiv for så vel bedrifter som innbyggere i framtiden. Deres utfordring er om de skal vise forsiktighet, og ikke investere for mye, eller om de skal investere for å skaffe innbyggere som øker inntektene i framtiden.
I rådmannens budsjettforslag er det få overraskelser. Politikerne leverte i sommer en bestilling, og rådmannen må forholde seg innenfor de rammene som ble satt. Det betyr blant annet at han ikke fant plass for idrettshallen i Korgen, en hall som har blitt flyttet og flyttet i økonomiplanen, eller langtidsbudsjettet, år etter år.
Tirsdag behandlet formannskapet budsjettet, og sendte formelt saken ut på høring, og videre til behandling i kommunestyret.
Knappe rammer
Rådmann Amund Eriksen forklarte at med de rammene som politikerne har fastsatt fant han ikke mulighet for å få inn hallen, men at politikerne selvsagt kan gjøre vedtak der hallen igjen er inne i varmen.
Mette Varem (Ap) likte dårlig at hallen nå var skjøvet helt ut av budsjettet.
– Idrettshall har vært planlagt i Korgen i 40 år nå, først skulle det bygges en på Hemnesberget, deretter en i Korgen. Nå er det på tide at vi får det til. Dette er viktig for bolyst, vi voksne har vært opptatt av museum og steder å framføre musikk på. Det er vel og bra, men nå bør det være tid for idrettshallen, sa Varem, og la på vegne av Arbeiderpartiet fram forslag om at hallen innarbeides i budsjettet, og at det opprettes en komité som skal ta prosjektet videre.
Hun fikk støtte fra Christine Trones (H) som også mente at hallen måtte inn i planen igjen.
Per Øyvind Eriksen (SDH) mante til måtehold.
– Vi har brukt nær 100 millioner på barnehager de siste årene, og det skal gjøres store investeringer i bygg og anlegg. Inntil dette er ferdig må vi ha is i magen. Det er mange bygg som ikke holder mål, sa han, og viste til at TEK er i ferd med å utarbeide en rapport om temaet.
Barnehagemat
Diskusjonene om mat i barnehagen ble også tema i formannskapets budsjettmøte. I rådmannens forslag ble det ikke funnet rom for en ordning med mat. Både fagpersonell og foreldre har vært på banen de siste ukene og deltatt i diskusjonen, og ingen har ønsket den gamle ordningen tilbake, men eventuelt en ny ordning der det blir ansatt eget personell i barnehagene som får ansvaret for matserveringen. Arbeiderpartiet hadde innarbeidet en slik løsning fra august 2022.
– Vi ønsker oppstart i august, slik at det blir mulig å rekruttere folk til dette før det innføres, sa Varem.
Ordningen er stipulert å koste 1 million i 2022, og deretter 2,7 millioner i året.
Per Øyvind Eriksen ville også ha matservering tilbake i barnehagene, men ønsket ikke Aps forslag.
– Vi foreslår å innføre mat i barnehagene fra 1. januar. Den ble tatt bort under covidregime, og siden har de ansatte hevdet dette har gitt en faglig bedre hverdag. Dette er ikke utredet eller belyst. Vi vil ha tilbake den gamle ordningen uten å bruke drøyt 2 millioner ekstra. Om det er slik at det er så krevende med å fakturere dette foreslår vi at maten blir gratis, slik at kommunen sparer kostnadene med fakturering, sa Eriksen.
Utvidet åpningstider
Av andre forslag som ser ut til å vinne fram er en prøveordning med utvidet åpningstid i barnehagene. Når den blir innført i alle barnehagene anslås det å koste 2,5 millioner i året.
Et annet tema som trolig blir debattert når kommunestyret skal behandle saken senere i desember er tomter, både for bygging av boliger og for næring. Spørsmålet blir om det skal satses for å pynte seg for mulig nye innbyggere, eller være forsiktig, og heller forsøke å få solgt tomtene som er ledige.
Budsjettet skal sluttbehandles av kommunestyret 16. desember.