Hemnes kommune er svært privilegert gjennom kraftmillionene som årlig renner inn i kommunekassa. På tross av dette har kommunen for få år siden vært i alvorlig pengeknipe, og plass på Robeklista.
Operasjonen for å komme seg ut av lista besto av flere ting, og en reversering av mye av Terratapene gjennom rettsaler var selvsagt viktig. Allikevel gjorde det noe med politikerne, de iverksatte ulike sparetiltak, og søkte varige innsparingsløsninger. Et omstillingsprosjekt ble startet, men har blitt kraftig forsinket på grunn av koronapandemien.
I forrige uke ble neste års budsjett behandlet, og samtidig økonomiplanen som er et uforpliktende budsjett for de tre påfølgende år, 2023-2025. Budsjettet inneholder selvsagt svært mange elementer, og politikerne har en viss frihet til å rokkere om på prioriteringene, selv om de aller største brikkene ligger forholdsvis låst og lovpålagt.
Et kommunebudsjett skal balansere, og formodentlig også økonomiplanen. Det betyr at om en politiker ønsker å bruke mer penger bør han også ha forslag til finansiering. Med forbehold om at vår hukommelse erindrer riktig, slik ansvarlighet har det gjerne vært oppfordret til i tidligere budsjettforhandlinger, og for å kvalitetssikre det har administrasjonen holdt en løpende summering.
Under årets forhandlinger forsvant alt av finansiering og oversikt rimelig kjapt, og den ble aldri hentet inn igjen. I realiteten betyr dette at politikerne har vedtatt et budsjett som kan være ugyldig. De har ikke oversikt over forbruket eller investeringer, heller ikke behovet for låneopptak.
Når de samtidig vedtok å opprettholde ordningen med boligtilskudd ved omsetning av boliger på samme vilkår som i fjor blir det merkelig. Budsjettposten er nemlig kraftig underbudsjettert om vi sammenligner med forbruket i 2021, for å nå de samme tallene må tilskuddet mer enn 6-dobles, med 10,5 millioner kroner. Da blir kassa fort tom.
Hemnes står foran store utfordringer, og mange av dem er av positiv karakter. Det spås kraftig vekst i regionen, vekst som også vil tilfalle Hemnes, om det legges til rette for det. Tilrettelegging krever infrastruktur, infrastruktur for å leve og bo. Da kan det være lønnsomt å låne for å skape framtidige inntekter, framfor kjapt forbruk av engangspenger.
Dermed blir det sikkert både en god jul og et riktig godt nytt år.