Nordkraft Prosjekt AS ønsker å legge til rette for utbygging av et industriområde i Vesterlia i Korgen.
Med bakgrunn i dette varsler Multiconsult på vegne av forslagsstiller Nordkraft AS oppstart av arbeid med reguleringsplan, der formålet med reguleringsarbeidet er å legge til rette for etablering av datalagringssenter eller annen kraftkrevende industri. Planen tilrettelegger for næringsareal på mer enn 15.000 m2.
Tilgjengelig kraft
Bjørn Carlsen, som er Chief Financial Officer og Head of Powered Land hos Nordkraft, forteller at Nordkraft AS har et konsept de kaller for Powered Land, der de har identifisert det de mener er gode områder for kraftkrevende industri.
– Disse områdene utvikler vi, og så prøver vi da, enten i partnerskap med noen, eller at vi får eksterne til å utvikle og bygge industri på disse områdene, sier Carlsen.
– Et av disse områdene som vi har identifisert er altså dette i Korgen, der Nedre Røssåga kraftstasjon er et sterkt nettpunkt der det finnes mye kraft tilgjengelig, fortsetter han.
– Vi har sett på ulike områder i nærheten av denne trafoen for å se om vi kunne finne et egnet område. Vi har hatt et område der tidligere, men det har vært litt for lite, og vi ønsker nå å få det litt større, slik at en mulig aktør skal finne det interessant å etablere seg der, og ha litt rom til det, legger han til.
Utviklingsarbeid
Hensikten med planen er å legge til rette for etablering av næringsvirksomhet, der det primært ønskes å legge til rette for etablering av haller for datalagring. Men det er i tillegg altså aktuelt å åpne for etablering av annen kraftkrevende næringsvirksomhet.
– Nå har vi klart å få til en avtale om et litt større område, og vi har sett at interessen for kraft bare går oppover år for år. Derfor har vi sagt at vi nå er klare for å gå i gang med reguleringsarbeidet på tomta, forteller Carlsen.
– Det er et veldig bra område for industriaktører, hvor resten av kvalitetene i området tilfredsstiller det de er på jakt etter, sier han videre.

– Det arbeidet som nå settes i gang, er for å klargjøre området for potensielle aktører, eller finnes det noen helt konkrete?
– Vi har vært i diskusjoner med enkelte aktører, men så dukker alltid problemet med at «siten» ikke har regulering opp, og da blir det gjerne til at de trekker seg ut av samtalene, sier Carlsen.
– Vi har også hatt spesifikke aktører som har sett på «siten», men den er i en litt for tidlig fase og krever mer utvikling før man kan få ned risikoen på «siten». Det betyr at man helst bør helst ha regulering klar, vite at du har nettkonsesjon for å kunne bruke strømmen, ha gjort grunnundersøkelser med tanke på kvikkleireproblematikk, ha tilgang til godt fibernett dersom det blir snakk om datasentre, fortsetter han.
– Blir det snakk om ammoniakk eller hydrogen vil det være viktig å ha sett på hvilke kai-fasiliteter som finnes tilgjengelig i området. Det er med andre ord mye utviklingsarbeid som må på plass, og det er viktig å komme i gang med dette for å få ned risikoen for aktørene, sier han videre.
– At vi nå går i gang er på bakgrunn av den interessen vi ser i markedet nå. Dette gjelder ikke kun i Korgen, men også de andre områdene vi har identifisert her i Nord-Norge. Stadig flere av industriaktørene er mer villige til å ta litt mer risiko nå enn de gjorde tidligere, legger han til.
Utvikles i LNF-område
Planområdet det dreier seg om er avsatt til LNF-område uten bestemmelser i kommuneplanens arealdel, og tiltaket er ikke i samsvar med overordnet plan. I plandokumentene står det at «Tiltaket vurderes å kunne gi konsekvenser for natur, friluftsliv/nærmiljø, landbruksressurser, samt landskapsmessige nærvirkninger. Dette vil bli synliggjort i planen. Tiltaket vurderes ikke å gi landskapsmessige fjernvirkninger.»
– Forventer dere at reguleringsprosessen vil ta lengre tid med tanke på at området er beskrevet som et LNF-område?
– Det aller viktigste er at vi får gjort alle konsekvensutredninger som må til. Vi som utvikler må gjøre det som er påkrevd, og leverer det som Hemnes kommune må ha av analyser og undersøkelser, sier Carlsen.
– Dette er vårt ansvar å påse, og dersom vi ikke leverer på det vil prosessen ta lengre tid, poengterer han.
– Jeg vil tørre å påstå at den erfaringen har vi gjennom utvikling av de andre områdene våre, så dette skal vi ha grei kontroll på. Og så er det selvfølgelig til slutt kommunen som skal vedta planen, fortsetter han.
– Ut fra de forutsetningene som er i området i dag, med både kraftstasjonen og Statkraft sitt område som allerede er etablert der, så ligger dette, etter min personlige vurdering, i et gunstig område. Ikke ødelegger det skiløyper eller andre slike utfartsområder. Derfor håper og tror jeg at dette ikke er blant de mest kontroversielle områdene å få omgjort til industri, sier han.
– Her kan det selvsagt være at andre har helt andre synspunkter, og det skal vi respektere. Vi må uansett følge lover og regler her, legger han til.
– Når regner dere med å være i mål med reguleringsarbeidet?
– Dette går på kommunen, og slikt reguleringsarbeid kan ta fra ett til to år. Noen kommuner bruker til og med mer enn to år. Vårt inntrykk av Hemnes kommune er at de er veldig fremoverlente, med bygdeutvikler Marit Valla i spissen i denne sammenhengen. De ser ut til å ha god dialog med sine nabokommuner i samarbeidet i Venture North, der de presenterer ulike «siter» på hele Helgeland. Når vi har trengt møter og informasjon, så har Hemnes kommune stilt kjapt opp og svart på det de har kunnskap om, sier Carlsen.
– Men vi skal selvsagt ha respekt for at vi må levere det som er lovpålagt. Forhåpentligvis er regulering ferdig i første halvår 2023, og da har vi tatt ned en stor risiko for de som eventuelt skal utvikle industriområdet, sier han videre.
– Det å få på plass regulering er en milepæl i et slikt prosjekt, og den neste milepælen vil være å sikre seg krafttilgang. Dernest vil det være flere ting som må avklares. Ulike industrier har ulike krav til et område, legger han til.
– Vi både håper og tror at vi skal få til industri her, og så blir spørsmålet hvilken type aktør som kommer på banen. Det får tiden vise, avslutter Carlsen.