LEVE er landsforeningen for etterlatte etter selvmord. Hvert år deler de ut en ildsjelpris til en som har vist et særlig engasjement. Årets ildsjel er Øyvind Arntsen fra Korgen.
Øyvind Arntsen har i mange år engasjert seg i frivillig arbeid, og var også med på å starte opp lokallaget LEVE Hemnes for noen år tilbake. I år mottar han LEVE, landsforeningen for etterlatte etter selvmord, sin ildsjelpris for sitt engasjement.
Med fra starten
– Hvordan havnet du i LEVE-organisasjonen?
– Jeg fulgte prosessen fra Odd Eidner startet opp LEVE i Nordland, og var på et foredrag med han. Som etterlatt og som medlem i Mental Helse Hemnes (MHH), tok Jonny Tustervatn opp tanken om å etablere et lokallag, LEVE Hemnes, med Birgit Fjelldal. Hun tok i så kontakt med fylkesleder i LEVE Nordland, Odd Eidner for å se på muligheten. Sammen fikk de engasjert flere etterlatte til opprettelsen, Den første lederen var Iselin Villmones, nestleder Ronnie Skjellnes Øverleir og styremedlemmene Marita Cathrin Tustervatn Lien, Inger Lise Strand Øren, Ove-Johan Kvalbukt. Som det første lokallaget under LEVE Nordland ble lokallaget stiftet i 21. april 2016. Jeg kom inn som leder i lokallaget mai 2017, forklarer Arntsen.
Overraskende og hyggelig
– Hvordan var det å få beskjed om å få motta ildsjelprisen?
– Det var utrolig hyggelig, og veldig overraskende. Jeg ble kjempeglad. Det var tydelig fra ledelsen at det var et lokallag som har blitt lagt merke til. Vi har jo slått litt på stortromma, hatt kirkekonsert og flere arrangement, med stor oppslutning fra mange etterlatte, de berørte, som kollegaer, venner og andre etter selvmord, svarer en ydmyk Arntsen.
– Hva har arbeidet ditt i LEVE Hemnes bestått i?
– Vi jobber både forebyggende og etter selvmord. Dette innebærer både markedsføring, gjennomføring av arrangement og å arbeide opp mot ungdomsgruppa. Under korona har også vi vært litt nede, men vi har brukt tida godt rundt organisasjonsarbeid i lys av at lokallag får lite oppmerksomhet. Vi ønsker nærhet til berørte, og å synliggjøre hvor man kan finne hjelp til lindring og trøst, sier ildsjelen på telefon.
Inn i kriseteam?
LEVE Hemnes har jobbet for å få innpass i kommunens kriseteam ved selvmord, da de har en kompetanse som ville være en naturlig del av det, og treffe de berørte, gi dem informasjon og oppfordre til å ta kontakt videre. Det er ikke så lett for etterlatte å vite hvor de skal kunne finne lindring, så Leve Hemnes prøver å være synlige.
– Lokallaget sender sms til etterlatte, og formidler mulighet for hjelp fra oss, så er det valgfritt å ta imot. Noen vil vente litt, mens andre takker ja med en gang, oppgir Øyvind.
– Har dere opplevd endringer i tabuene som ligger rundt selvmord i Hemnes kommune?
– Det er dessverre slik at det ikke er et tema for andre enn etterlatte, og det er derfor av stor verdi at vi kan få innpass hos kommunen og være med på å arbeide mot nullvisjonen og ha en handlingsplan ved selvmord, svarer han.
Åpenhet som forebygging
Øyvind snakker videre om at det så sårt trengs bedre rutiner under strategien for sorgarbeid på skolene. Slik det er i dag etterleves slikt arbeid veldig ulikt fra skole til skole. Det har forekommet at ingen tiltak har vært satt i gang på ei skole etter en slik hendelse, mens på andre skoler har det vært satt i gang tiltak.
– Vi trenger at det å prate om selvmord blir normalisert, åpenhet er alfa og omega, kanskje spesielt for unge gutter som ofte ikke klarer å meddele seg. Forebyggende arbeid i skolen er også kjempeviktig, poengterer han.
Å ta kontakt med etterlatte etter selvmord kan være utfordrende for mange. Noen er redde for å si noe feil, mens andre er redde for å være til bry og gi uønsket oppmerksomhet, andre igjen unngår de berørte for å slippe eget ubehag. Mange etterlatte opplever av disse grunnene å bli unngått på butikken, og ensomheten vokser dermed ytterligere.
Å gjøre en forskjell
– Hvordan møter du de etterlatte, har du noen råd til andre som synes det er vanskelig?
– Dette er vanskelige prosesser, det er forståelig at noen unngår berørte, og jeg kan synes det er vanskelig selv. Men jeg har liksom funnet veien gjennom å bare gå bort til vedkommende og gi en klem. Eventuelt kan jeg si «jeg har tenkt sånn på deg» og ikke så mye mer. Den etterlatte skjønner hva jeg tenker på. Det er en superenkel ting å gjøre, men gjør så stor forskjell, formidler Øyvind.
– Levekaféene ser vi frem til å få i gang igjen. Der kan man bare komme og være, og nyte godt av samværet. Det er en fin arena for lindring, og de arrangeres over hele landet, opplyser ildsjelen i Korgen.
Han snakker varmt om at alle har en mental helse, men at det ikke er like vektlagt, og ikke like selvfølgelig å få hjelp for, som om det dreier seg om en knekt fot.
– Når det gjelder psykisk helse er det dessverre ikke en selvfølge at du får hjelp. Vi må bli flinkere til å se på oss som en HEL pasient, og til det trengs det åpenhet, reflekterer Øyvind.
Prisutdelingen skulle være i Bodø 14. desember, men med bakgrunn i den gjeldende koronasituasjonen reiste han ikke, men skulle ha Teams-møte med Levestyret for overrekkelse.
– Det er jo ikke meg som person som har ført til denne prisen, men alle de flotte folkene rundt, alle flotte etterlatte, alle sympatisører og innsatsen til alle som stiller opp, som eksempelvis til kirkekonserten, sier ildsjelen beskjedent, og legger til:
– LEVE er jo den foreninga ingen ønsker å være medlem av, men det er jo et sørgelig faktum at vi trengs.
– Jeg er bare en administrator, og ikke så opptatt av å stå på scenen. Jeg vil heller trekke i trådene og få folk opp og frem, avslutter han nøktern men takknemlig.
Saken fortsetter under bildet.
Skryt fra fylkesleder….
Fylkesleder for LEVE Nordland, Odd Eidner sier at Øyvind absolutt er en verdig vinner av ildsjelprisen.
– Det handler om at Øyvind var primus motor i arbeidet med å etablere lokallaget i Hemnes. Han var godt på organisasjonsarbeid og hadde mye erfaring med seg rundt det. Prisen får han fullt fortjent, og det er en pris som henger høyt. Så venter vi bare på en anledning for å overrekke den til ham, sier Eidner på telefon.
– Mottakere av ildsjelprisen bidrar til å bedre menneskers liv gjennom sorgstøtte og/ eller forebygging av selvmord, forklarer fylkeslederen.
– Jeg selv fikk prisen i 2016, så han er i godt selskap, ler Eidner på telefon, før han avslutter:
– Øyvind er en flott fyr som jeg har møtt selv, han er en av mange aktive pensjonister som jobber mye for frivilligheten. Ære være ham og de andre pensjonistene som stiller opp slik.
…og styreleder
Styreleder i Leve, Einar Jakobsen, sier at følgende ligger til grunn for dette årets ildsjelpris:
– Arntsen har et sterkt engasjement for både Leve Hemnes og Leve Nordland. Hans innsats er lagt merke til av andre og han er til stor inspirasjon for andre. Den innsatsen Arntsen legger ned for Leve er solid forankret i Leve’s formål og verdier som er åpenhet, fellesskap og samfunnsengasjement.
Oppdatert sak, med endringer/tilføyinger: Det var LEVE Hemnes Øyvind var med på å starte opp, ikke Mental Helse Hemnes, slik som først skrevet. oppdatert 16.12.2021 kl.10:34.