Etterspørselen etter arbeidskraft er fortsatt høy. Dette viser seg i de svært lave ledighetstallene og et stort antall utlyste stillinger.
I ei pressemelding fra NAV Nordland står det å lese at det ved utgangen av november 2021 var 2.038 helt ledige arbeidssøkere i Nordland. Dette utgjør 1,6 prosent av arbeidsstyrken, og ledigheten har aldri vært lavere i Nordland.
Svært lavt i Hemnes
Tallene for Hemnes kommune er svært lave når det kommer til arbeidsledighet. For november måned er tallet på helt ledige nede på 16, noe som utgjør 0,7 prosent av arbeidsstyrken.
Samme prosenttall gjelder for delvis ledige, som teller 15, mens vi har 5 permitterte i kommunen, og de utgjør 0,2 prosent av arbeidsstyrken.
Tallene viser en liten nedgang sammenlignet med oktober måned.
Godt arbeidsmarked
På tross av et godt arbeidsmarked er det fremdeles personer som blir stående utenfor. Dette er et problem både for samfunnet, virksomhetene som mangler arbeidskraft, og ikke minst er det tøft for den det gjelder. Innvandrere fra land utenfor EØS utgjør den største gruppa blant de langtidsledige og er også de som har lavest utdanning.
Årsakene til at noen blir gående lenge uten jobb er som oftest manglende formell kompetanse for de jobbene som er ledige. En stor andel av arbeidssøkerne i Nordland har ikke fullført videregående skole, og mange har hull i CV’en.
– Mange kan gjøre en utmerket jobb selv om formalkompetansen ikke er på plass, sier direktør ved NAV Nordland Cathrine Stavnes.
– Opplæring direkte på jobb kan være et godt alternativ, og NAV har virkemidler for å få til et godt samarbeid mellom arbeidssøkeren, virksomheten og utdanningsinstitusjoner, legger hun til.
Nye veier
I Arendal kommune ser de etter nye talenter blant de som har hull i CV’en eller manglende formalkompetanse. Et nytt prosjekt i regi av kommunen vil rekruttere arbeidsledige med “blank CV”. Under veiledning vil disse få mulighet til å utforske ulike oppgaver særlig knyttet til teknisk sektor. Også i Nordland er det eksempler på utprøving av nye metoder i samarbeid mellom NAV og næringsliv. Samarbeidet hos virksomheten Letsea om «Let’s work» i Dønna kommune er et tilbud der unge gis muligheten til en smak på arbeidslivet med ekstra oppfølging, som kan vise vei til arbeid eller skole.
– Dette er gode eksempler til etterfølgelse, sier Stavnes.
– Det er en god karrierevei å starte med praktisk opplæring som kan resultere i et fagbrev eller annen formell utdanning. Fordelen for virksomhetene er at de får mulighet til å påvirke arbeidstakerens kompetanseheving etter egne behov, avslutter hun.