Coop Korgen har gitt seg god tid til å forhandle om en eventuell fusjon. Nå nærmer det seg, og kanskje blir det partnerbytte på oppløpssiden.
Det var årsmøtet for 2019 som ga styret i Coop Korgen startsignalet til å innlede en mulighetsstudie med tanke på fusjon.
Bakgrunnen for ønsket å slå seg sammen med et større lag var flere. For et drøyt år siden uttalte daglig leder Ingrid Thom seg slik om årsaken:
– Om vi var en del av et større lag ville vi spart en million i bedre innkjøpspriser i fjor, men like viktig er en rivende teknologisk utvikling, det er behov for kompetanse innen mange felt daglig. De store lagene har bygd opp spisskompetanse på IT, markedsføring, ja nær sagt alle mulige felt. Det har ikke vi mulighet til, men vi trenger mer og mer tilgang på slik kompetanse, sa hun da.
Da hadde styret fått fullmakter til å forhandle med en eller flere mulige fusjonspartnere. Det var uenighet i styret om strategien, men flertallet bestemte at de skulle forhandle med Coop Midt-Norge, som har base i Trondheim. Da hadde nylig Coop Helgeland gått samme vei.
Etter flere forsinkelser som hovedsakelig skyldes koronapandemien ble endelig forhandlingsresultatet klart i høst. Nå foreligger imidlertid to ulike tilbud, ett fra Coop Midt-Norge og ett fra Coop Nordland, som har base i Bodø.
Snudde kompasset
– Hva er årsaken til at styret har snudd, og nå har forhandlet med flere mulige partnere?
– Stemningen i styret snudde, og vi besluttet at vi skulle forhøre oss med Coop Nordland også etter at resultatet med Coop Midt-Norge lå på bordet. Dermed kunne vi ha to alternativ, og så bedre hvor vi sto, forteller styreleder i Coop Korgen, Arnulf Skreslett.
– Og med to alternativ har styret tatt et valg?
– Ja, da vi fikk sammenligne så gikk styret enstemmig inn for Coop Nordland, og det er dette vi nå vil råde årsmøtet til å gå inn for, sier Skreslett.
Begge forslagene ble også presentert for høstårsmøtet i Coop Korgen, og skal nå presenteres for medlemsmøter før det skal avgjøres i årsmøtet. Medlemsmøtene har ikke noen stemmerett, laget er nå organisert slik at det er de 15 som er innvalgt i årsmøtet som bestemmer, og der må 2/3 av medlemmene stemme for et fusjonsforslag før det skal bli gyldig. 5 av medlemmene er valgt blant de ansatte, de øvrige blant medlemmene.
Stadig større lag
– Coop Nordland har nylig fusjonert med Coop Grane, og hadde nok en klar formening om oss. De fusjonerte også med Coop Hattfjelldal for et par år siden, forteller daglig leder, Ingrid Thom.
– Det er ikke så stor forskjell på tilbudene, men Coop Nordlands synes jeg er litt bedre. Det mener også de ansatte, og deres syn veier tungt, sier Skreslett.
I neste uke skal de ha et nytt møte med Coop Nordland for å få noen avklaringer, men de store linjene er klare.
– Det blir Coop Extra i Korgen, uansett hvem vi velger. Det krever mer plass, så da vil apoteket flytte over i deler av de gamle banklokalene. Resten av banklokalene ønsker de å leie for å få flere inn i kjøpesenteret, og de er heller ikke fremmed for å bygge ut om det blir nødvendig, forklarer de.
Coop Extra betyr lavere priser, der de kniver med Rema og Kiwi om å være landets billigste kjede. Det betyr også et bredere vareutvalg, og de hevder selv å ha mer enn 1.000 flere varer enn de konkurrerende kjedene.
– Men for å få til dette er vi avhengige av en fusjon, sier Thom.
– Hvorfor kan man ikke ta de samme grepene selv om man står alene?
– Det er stordriftsfordeler, og så blir innkjøpsprisen lavere, forklarer Skreslett.
– Vi trenger større spisskompetanse. Vi kan ikke ha en stor administrasjon som et lite lag, større s-lag har egne avdelinger for alt mulig, sier Thom.
Beholder ferskvaren
– Men hva med ferskvaredisken, hører den inn under et Extra-konsept?
– Det har vært et ubetinget krav fra vår side at ferskvaren skal videreføres, uavhengig av om det er innenfor konseptet eller ikke, så den består, lover de.
Videre vil Byggmix bli endret til det nye konseptet som kjeden har valgt. Det betyr trolig mindre endringer, men de lover at vareutvalget fortsatt skal tilpasses lokale behov og ønsker.
Coop har flere ulike konsept, og dagens butikk i Korgen er en Prix-butikk mens Bleikvasslia har trinnet under, en Marked-butikk. For Bleikvasslia betyr dette både høyere priser og dårligere vareutvalg. Men slik skal det ikke bli, om det blir fusjon.
Ser muligheter i Bleikvasslia
– Butikken i Bleikvasslia skal løftes til en Prix-butikk. Vi har også et ønske om å få til en helautomatisk butikk utenom ordinære åpningstider. Dette er noe som skal ses nærmere på, det vil i så fall bli den første av sitt slag i Nord-Norge. Og om Bleikvasslia kan klassifiseres som turistplass vil det også være tillatt med søndagsåpen butikk. På dagtid vil butikken fortsatt være betjent, mens den resten av døgnet vil være tilgjengelig for kunder som kan gå inn, hente varer og betale for seg, sier en entusiastisk Thom.
Hun forteller at både Coop Midt-Norge og Coop Nordland vil være med på å utvikle sentrum i Bleikvasslia i samarbeid med Muligheter Bleikvassli. Dette gjelder også i Korgen, der de kan være med på å ordne fasader og utvikle og forskjønne sentrum på begge steder.
Støtte til idrettshall
– Og alle disse planene er like, uavhengig av hvem som blir valgt til partner?
– Ja, forskjellene ligger på andre ting. Coop Midt-Norge tilbyr 2 prosent kjøpeutbytte, mens Coop Nordland vil bruke denne ekstra prosenten til å gi mer støtte i lokalmiljøet. Konkret vil de gå inn med opptil 500.000 kroner i tilskudd til en idrettshall i Korgen, og de vil i tillegg minst gi 150.000 til lokale lag og foreninger, da helst på 3-årsavtaler, forklarer Skreslett og Thom.
I tillegg får styret i Coop Korgen disponere ca. 400.000 pr år i tre år, totalt 1,2 millioner kroner.
– Disse pengene bestemmer styret hvordan de skal brukes. De kan gå til et spesielt medlemstilbud på varer, eller det kan gå til støtte til lag og foreninger, forklarer Skreslett.
– Tilbyr Coop Midt-Norge noe mer enn den ekstra prosenten?
– Ja, de kan støtte lokale lag og foreninger med 100-150.000 kroner i året.
Coop Korgen har i dag to ansatte i administrasjonen, men begge har planer om å gå inn i pensjonistenes rekker. Om det blir fusjon med Coop Midt-Norge vil disse stillingene da forsvinne, og en driftssjef på Mo vil overta styringen. Coop Nordland har andre planer.
– De vil opprette to nye stillinger her. En driftssjef skal ha ansvaret for driften i Korgen, Bleikvasslia, Hattfjelldal og Grane. Så vil det bli en ansatt som får ansvaret for eiendommene i de samme distriktene. Dette blir en egen region i Coop Nordland, og gir også representasjon i årsmøtet til Coop Nordland.
– Hva med de ansatte?
– Der er det ikke store forskjellene, de får samme lønn, og det er bonusordninger i begge lagene. Eneste forskjellen er vel at de mister avtalen om arbeidssko om det blir Coop Midt-Norge. Coop Korgen har skoavtale, det har Coop Nordland også, men ikke Coop Midt-Norge.
Monopol eller konkurranse
– Det virker ikke som det er veldig store forskjeller, hva tenker du er viktig når beslutningen skal fattes?
– Coop Midt-Norge har allerede to butikker i Hemnes, både Bjerka og Hemnesberget. Om vi fusjonerer med dem får de hånd om alle dagligvarebutikker i Hemnes, og monopol. Det blir ingen konkurranse. Vi vet selvsagt ikke hva som vil skje, men det kan gjerne ende med at det blir nedbygging i ytterkantene og bare satsing i sentrum, sier styreleder Skreslett.
Coop Midt-Norge har også Coop Obs på Mo, og alle Coops butikker i Rana, Vefsn, Herøy og Alstahaug. Coop Nordland har fusjonert med Hattfjelldal og Grane, og også Sør-Helgeland. Nesna/Leirfjord og Dønna står fortsatt igjen på Helgeland som selvstendige lag.
– Har dere forhørt dere med andre lag som har fusjonert, har det blitt bra eller blir det sentralstyring uten innflytelse?
– Vi har snakket med både Grane og Sør-Helgeland, begge er veldig fornøyde etter at de fusjonerte med Coop Nordland. Vi har jo samarbeidet en del med Coop Nordland de siste årene, både med teknisk hjelp og kurs. Det har vi svært gode erfaringer med, og er nok med på vektskåla for de ansatte.
Nå vil alle medlemmene i Coop Korgen bli tilskrevet, og fusjonspapirene vil bli gjort tilgjengelig i forkant av medlemsmøtet. Den endelige beslutningen vil bli tatt av årsmøtet over nyttår. En eventuell fusjon kan da bli gjort gjeldende fra 1. juni.