Leder

Bygger framtiden

Framtiden for Helgeland ser nesten skremmende lys ut. Nærmest hver uke er det nye historier om bedriftsetableringer som krever 100-talls og noen ganger 1000-talls ansatte. Om alle etableringer blir realisert er det behov for en kraftig befolkningsøkning, kommer den også til Hemnes?

Skal vi satse på høna eller egget? Hemnes har vedtatt hårete mål, med å bli en ekstra attraktiv oppvekstkommune, og med økning i folketallet. Det som gjenstår, er å gjennomføre det. Det må gjøres gjennom en prosess med en lang rekke med vedtak som tar Hemnes i riktig retning sammenlignet med gårdagen. For i går var ikke Hemnes en attraktiv kommune med befolkningsvekst. Da nytter det ikke å gjøre mer av det vi gjorde i går, uansett hvor mye vi insisterer. Det er de innbyggerne som ikke er her som avgjør, ikke vi som er her.

Et av tiltakene har så langt vært et flott tilskudd til boligkjøpere. Problemet med et slikt tilskudd er at noen må flytte ut før noen andre kan flytte inn. Her bør kanskje politikerne spørre seg om det blir flere innbyggere av slikt.

Det kommer til å bli kamp om innbyggerne, det er nemlig ikke bare på Helgeland det satses. Nord-Norge ser ut til å tiltrekke seg etablerere innen flere retninger, og her ligger nok billig energi som det viktigste trekkplasteret. De siste dagenes utvikling i kraftprisene vil forhåpentligvis være av forbigående art, og det å bruke kraften der den produseres er mer effektivt enn å frakte den langt unna som en hvilken som helst annen råvare.

Dette betyr uansett at både Helgeland som region og Hemnes som knutepunkt må bruke penger på å gjøre seg attraktiv. En spennende jobb er ikke grunn god nok når det er spennende jobber mange steder, dermed blir det andre faktorer som blir minst like viktig. I Hemnes foreslås det utvidet åpningstid i barnehagene, og ikke så mye mer.

Om man forsøker å sette seg i stolen til de som skal flytte til, hva ser de etter, foruten flott natur – noe stort sett alle kommuner i Norge har? Svarene er trolig ikke så veldig kompliserte, en grei plass å bo, og tilgang til infrastruktur og tjenester, så mye som mulig og så billig som mulig.

Is i magen er farlig, det er når man får opp temperaturen at det skjer noe.