Et par måneder etter gjenåpning truer mørke koronaskyer igjen julefeiringen. Nå ber helsepersonell om både sunt folkevett og ikke minst, den tredje dosen.
Fastlege Åse Valla, kommuneoverlege Robert Novak og helseadministrasjonssekretær Lotta Davidsen er klar i talen:
– Folk skal unne seg en fin julefeiring, men husk på de enkle smittevernreglene, såpe og vann, og – vaksiner deg!
De forklarer at det slett ikke er for sent, selv ikke for de som ikke har kommet seg til første vaksinasjonsdose enda.
– Hvordan ligger det an med vaksinasjonen i Hemnes, dere oppdaterer ikke lenger tallene på Hemnes kommunes nettsider?
– Nei, vi satt tidligere og talte manuelt, det tok lang tid. Nå kan folk eventuelt finne tallene selv på FHIs sider, forklarer Åse Valla. – 3.456 personer har fått første dose, da har vi tatt med de som er under 18 år også, det synes vi er bra, sier hun.
Få sier nei
Ved siste telling var det 4.409 innbyggere i Hemnes, og så langt er det de fra 15 år som har fått tilbud om to vaksiner, mens de mellom 12 og 15 har fått tilbud om en dose.
– Er det mange som sier at de ikke vil ha vaksinen?
– Nei, det er vel 70-80 personer som har sagt fra at de ikke vil ha den, hvor mange som ikke har tatt den uten å si fra har vi ikke nøyaktig oversikt over, sier Lotta Davidsen.
Når vi går inn i tallene til FHI finner vi at de som er minst ivrig til å vaksinere seg er de mellom 40 og 44 år. Her har 24 prosent av mennene og 20 prosent av kvinnene ikke tatt en eneste vaksine. Tallene er naturlig bedre blant de eldre, men også de mellom 18 og 39 år har vært langt ivrigere i å vaksinere seg.
– Også blant 16- og 17-åringene ser tallene oppløftende ut, der har 93 fått første dose. Vi har ikke nøyaktige tall på hvor mange de er, men et årskull er typisk 50 personer. Disse har blitt vaksinert på videregående skoler, så der har vi bare fått inn tallene, forklarer Valla.
– Blant de som er enda yngre er vi ute i skolene og vaksinerer. Der må begge foresatte gi sitt samtykke skriftlig, og de må være fylt 12 år. Vi treffer jo på noen foreldre som er litt skeptiske. De er nok litt redde for bivirkninger, men vi har fått svært få tilbakemeldinger på slikt, sier Davidsen.
– Man bør regne med en viss reaksjon, litt influensasymptomer, skyter Valla inn. – Vi skiller mellom forventet og uønsket reaksjoner. Mange opplever litt reaksjoner, både etter andre og tredje dose.
– Vi kan si at man får effekt av en effekt, skyter Novak inn, – Det er en indikasjon på at den virker, men det betyr ikke at den ikke virker uten symptomer, forklarer han.
Dose 3
Mens dose 1 og dose 2 nesten daglig ble rapportert og fulgt både i media og vennekretser har dose 3 gått litt mer stille for seg.
– Vi er i full gang med de over 65 år, og det er sterkt å anbefale å ta denne. Først gikk tilbudet ut til de med svekket immunforsvar, og nå har alle over 65 fått en tekstmelding. Helsepersonell får også tilbud nå, deretter vil tilbudet gå ut til de over 45 år, sier fastlege Valla.
For de over 65 holder det at det har gått fem måneder siden dose 2, for de øvrige skal det foreløpig gå seks måneder.
– Hvordan skal folk forholde seg om de vil ha den tredje dosen?
– De kan logge seg inn på helseboka.no og bestille time. De over 65 har fått en SMS med en lenke de kan klikke på. For noen kan det sikkert være greit å få hjelp fra barn eller barnebarn. De kan også ringe koronatelefonen i tidsrommet 10-14 på hverdager, men de blir ikke oppringt slik de ble i vår, forklarer Davidsen.
Dropin eller ikke
Et forsøk på dropin der man bare møtte opp og fikk vente på tur ble skrinlagt.
– Det tok veldig mye tid å registrere de som møtte opp og stille dem de nødvendige spørsmål. Vi hadde bare et antall vaksiner, og når noen allerede hadde bestilt time på forhånd ble vi nødt til å sende mange hjem, forklarer de.
Nå har de sentrale myndigheter allikevel bestemt at innbyggerne skal ha mulighet til å få vaksine uten å bestille time. Så langt er det ikke avklart hvordan dette skal løses i Hemnes.
– Jeg tror nok at de over 65 foretrekker å få en time med et klokkeslett istedenfor å stå i kø og kanskje eksponere seg for smitte, mener Davidsen.
De vil allikevel se på løsninger med dropin, men da blir det trolig dager med timebestillinger og andre dager med dropin.
Nå skal de vaksinere helt fram til jul, og fortsetter så etter jul – og tilbyr både første, andre og tredjedose til de som melder seg. Så langt har 356 fått sin tredje dose, mens 110 allerede har fått time.
– Etter en lang periode nærmest uten smitte har de den siste uken blitt mer. Har dere kontroll på smittesporingen, og at det ikke er uavklarte smittetilfeller?
– Det er ikke vi som foretar smittesporingen, vi får bare testresultat fra våre pasienter som har positiv PCR-test, forklarer legene, som så langt bare har hatt hver sin pasient med smitte.
Nå er det ikke lenger nødvendig å dra til Mo for å teste seg, det kan man gjøre selv.
– Det er nå veldig greit og enkelt å ta en hurtigtest, de kan du få gratis på legekontoret, på servicetorget på rådhuset og i skoler og barnehager. Der er de gratis, men det er også mulig å kjøpe på apotek, forklarer de.
Når en hurtigtest er positive skal man ta en PCR-test, som er mer pålitelig.
– Terskelen for å ta en hurtigtest bør være lav, man bør ikke gå og hoste og hangle en uke før man tar den, sier Valla, som lover at den slett ikke er like inngripende som PCR-test, det skal visstnok omtrent være som å pille seg i nesa, sier hun og ler.
Smittetopp i Hemnes
I den siste uka av november testet 8 personer positivt, det bringer tallet opp i 20 som har blitt smittet siden mars i fjor. Flere av de første som ble registrert ble smittet mens de oppholdt seg utenfor kommunen.
– Det er ikke det samme dramaet rundt smitten lenger, og isolasjonstiden for de som blir smittet har også gått ned. Det er ikke antall smittede som er viktigst, men hvor mange som blir så syke at de blir innlagt på sykehus. Selv om også flere som er vaksinert har blitt syk blir det mindre alvorlig for de fleste, så vi håper at enda flere nå velger å vaksinere seg, sier kommuneoverlege Robert Novak.
En ny versjon av viruset har nettopp blitt påvist i Norge etter først å ha blitt påvist i Afrika. Den skal være mer smittsom, men muligens ikke så dødelig som andre varianter.
– Hvordan har dere opplevd tiden med pandemien, har den ført til at andre pasienter ikke har fått den helsehjelpen de burde fått?
– Vi har ikke konkrete eksempler på det, men studier har vist at psykisk sårbare personer kan ha isolert seg. Vi har jo vært forskånet fra det tøffeste trykket i Hemnes, og fått god hjelp fra Rana med luftveisklinikken og testsenteret. Det har gjort at pasienter som ville krevd at vi gikk i fullt verneutstyr og måtte vaske ned kontoret ble henvist til Rana, forklarer Novak og Valla.
De mener at enkelte ting har endret seg, trolig permanent.
– Vi innførte jo elektroniske timer. Vi merker at mange pasienter foretrekker dette, også etter at landet ble gjenåpnet.
Genetisk sensasjon?
– Tallene viser at det har vært seks ganger større sannsynlighet å bli smittet i Rana enn Hemnes. Er det genene i Hemnes som er bedre?
De ler, og Novak mener spørsmålet er noe ledende.
– Årsaken er nok at Rana er langt tettere befolket, og at de har tatt unna det første trykket. De har jobbet godt, og det har vi dratt nytte av, vi har vært i en heldig geografisk situasjon, sier Novak.
– Har de lokale pasientene vært mindre syke enn normalt under pandemien?
– Det har definitivt vært færre infeksjoner, men det har tatt seg noe opp igjen nå i høst – og omgangssyke har jo vært helt fraværende. Vi har levd i delvis isolasjon, men da går også immuniteten mot andre sykdommer ned. Når vi da blir mer sammen med andre blir vi mer syke av andre virus, sier han.
– Betyr endringene på nasjonalt plan og økt smitte i Hemnes endringer?
– Vi har innført munnbind igjen på legekontoret, både for lege og pasienter. Ellers bør innbyggerne følge de nasjonale retningslinjene, og følge smittevern som vi alle har lært så godt, hoste i albuekroken, bruke munnbind, og god hygiene. Bruk sunt folkevett, ikke glem det vi har lært, sier de til slutt, men avlyser altså ikke jula.
Ja, også minner de på om at de som ikke er vaksinert ikke skal nøle med å ta kontakt, de har nok av vaksiner, og stikker gjerne flere.