Hemnes Boligstiftelse leverte flotte regnskapstall for 2020. I 2021 kan tallene bli enda bedre, men fortsatt er det ingen avklaring om husleiesatsene.
Regnskapstallene for HBS ble offentliggjort i forrige uke. Tallene viser et overskudd før skatt på 3,34 millioner, mens det er avsatt 901.505 kroner i skatt. Dermed kan de fylle 2,43 millioner kroner til den allerede fyldige egenkapitalen selskapet har bokført.
Selskapet leverer svært solide tall, med en resultatgrad på godt over 30 prosent vil nok mange kommersielle boligselskap sende sjalu blikk over til det kommunale boligselskapet. I 2021 har selskapet økt husleieprisene med ca. 1 million kroner sammenlignet med 2020-tallene. Om kostnadsbildet fra 2020 beholdes i 2021 kan de nærme seg ufattelige 50 prosent resultatgrad, for hver krone de tar inn i husleie vil de i så fall bare ha 50 øre i kostnader. Og kanskje kan tallene bli enda bedre?
Feilført tilskudd
Selskapet mottok i 2020 et tilskudd på 1,4 millioner kroner som støtte for byggingen av et leilighetsbygg på Bjerka med tre leiligheter. I 2021 kan de med stor sannsynlighet bokføre dobbelt så mye i tilskudd, for to lignende bygg i Korgen.
Nå er trolig tallene ikke fullt så fantastiske. Stiftelsen har valgt å inntektsføre tilskuddet istedenfor å trekke dette fra investeringen den gjelder. I praksis betyr det at HBS har blåst opp tallene, med normal bokføring ville overskuddet blitt 1,4 millioner lavere.
Vi tar derfor opp saken med forretningsfører og styremedlem for HBS, Harald Mårnes, og spør om årsaken til at de har valgt en så uvanlig regnskapspraksis. Metoden er også ugunstig skattemessig ettersom selskapet trolig må betale drøyt 300.000 kroner mer i skatt enn nødvendig.
Selskapets revisor, PWC, skriver i sin revisjonsberetning at de mener årsregnskapet er avgitt i tråd med lov og forskrifter, og gir et rettvisende bilde av stiftelsens finansielle stilling pr 31. desember 2020.
Blir endret
Mårnes sjekker opp saken før han kommer tilbake:
– Det stemmer at dette investeringstilskuddet skulle vært bokført annerledes. Vi vil derfor korrigere, og så sende inn nytt regnskap slik at vi slipper å betale denne skatten.
Dette betyr at selskapet må få utarbeidet nytt årsregnskap, og revisor må så godkjenne dette før nytt regnskap kan sendes til Brønnøysundregistrene. Samtidig får ligningsmyndighetene en ny versjon av skattemeldingen.
Selskapsskatten i Norge er 22 prosent, men i regnskapet til HBS ser det ut som de betaler 25,6 prosent. Mårnes forklarer at differansen er eiendomsskatt som selskapet betaler til Hemnes kommune. Også i dette tilfelle ser det ut til at bokføringen ikke er i tråd med lovverket. Begrepet skatter og avgifter brukes noen ganger om hverandre. Eiendomsskatt er egentlig en avgift som faktisk gir skattefradrag, og om selskapets revisor velger å korrigere også denne posten kan stiftelsen slippe unna enda noen titusen i skatt.
Skattepliktig
Normalt ville ikke en slik stiftelse være skattepliktig. Årsaken til at stiftelsen har blitt pålagt å betale skatt er fordi de har for mange boenheter som er ute i det åpne markedet. Det vil være svært konkurransedrivende om de slapp skatt mens deres konkurrenter ble belastet med skatt. Teoretisk sett ville det gitt dem en mulighet til å ha leiepriser betydelig under konkurrentene, og fortsatt ha et greit overskudd.
Uansett hvordan regnskapet for 2020 ender for stiftelsen vil det viser svært gode tall, og selv om bokført egenkapital vil bli noe lavere enn i første utkast vil reell egenkapital øke. Den reelle egenkapital er betydelig høyere enn den bokførte ettersom boligmassen har langt høyere verdi enn den er bokført til.