Leif Bjørnar Målvatn har renovert ei kvern på Bjurselmoen denne sommeren, og rett og slett berget livet til kverna fra 1898.
Christoffer Strøm kjøpte eiendommen på Bjurselmoen for et og et halvt år siden og er tiltakshaver til renoveringa. Han kontaktet landbrukssjef Dyrlie, som var rask til å innvilge SMIL-midler for å berge kverna, og engasjerte Leif Bjørnar Målvatn til jobben.
Ei gran på taket
– Når startet du med prosjektet?
– Jeg startet med å plukke ned hele kverna i oktober i fjor, svarer Målvatn.
Han hadde da merket stokkene og tatt en rekke bilder. Så tok han fatt på puslespillet og begynte å se på hva som kunne berges, og hva som trengtes å bli skiftet ut, i juni i år. Noen stokker var pill råtne og måtte erstattes med nye stokker av gran fra skogen rundt kverna. Kortreiste ressurser ble brukt, både arbeidsfolk og i materialer.
– Det lå ei gran på seks meter over taket på kverna, og den var nok hovedproblemet, forteller Leif.
Saken fortsetter under bildet.
Kverna før. Foto: Øystein Dyrlie.
Han opplyser at kverna var i ferd med å falle ned i Trollbekken, og grana hadde voldt skade på taket. Nevra under torva var ødelagt, slik at vann, snø og is fant vei til tømmerstokkene og førte til råte. Leif og Christoffer peker og forteller hvordan kverna sto, noen meter bak og i et «hjørne».
– Der ble det ansamling av snø og is, som ble liggende mot kverna, og gjorde skade, utdyper Strøm.
Kverna ble derfor flyttet litt på for å unngå dette. Rundt kverna ligger noen av de gamle stokkene som ikke var til å berge, og vitner om over hundre år med nordnorske belastninger.
Saken fortsetter under bildet.
Mye spekulering
– Siden jeg ikke startet med oppbyggingen rett etter at jeg hadde plukket den ned, ble det en del spekulering i hvordan jeg skulle gjøre det. Det var mange stokker som var i dårlig stand. Så jeg satt på en stubbe og slo mygg og spekulerte på hvordan jeg skulle gjøre det, meddeler Målvatn og ler.
Han utførte jobben i løpet av juni og juli, og jobbet litt til og fra med den og andre ting.
– Jeg har måttet lage noen forsterkninger, da mange av knutene i hjørnene har sett sine beste dager, oppgir Leif.
Han dytter litt på en av knutene for å vise hva han mener, og treverket gir etter. Renoveringen ble nok gjort i tolvte time. Leif har bevart det som bevares kunne, døra bare trengte noen justeringer da den hadde blitt skjev, mens gulvet inni kverna ble lagt nytt.
– Så blir det lagt torv på taket neste sommer, fortsetter Målvatn.
– Hvor får dere tak i torv?
– Det henter vi nok fra her oppe, sier Strøm og peker på en del av eiendommen sin.
Oluf A. Klemetsen
Målvatn har siden 2019, da han begynte med slike renoveringsprosjekt, tatt seg av noen slike på ulike steder i kommunen, blant annet i Bjerkadalen og i Bleikvasslia. Han holder stort sett på for seg selv, men har også leid inn litt hjelpesfolk til bæring.
Inne i kverna er det nå tørt og fint. «Oluf A. Klemetsen» står det skrevet med pent formede kalligrafibokstaver på en av stokkene. «Bjurselmo, Datert den 9ende November 1898» tyder vi skriften nedenfor til å være.
Saken fortsetter under bildet.
– Så har jeg laget en helt ny kvernkall under kverna, meddeler Leif, og viser vei ned til den, under kvernhuset.
– Til sommeren skal det også lages vassrenne fra bekken til kverna. Hvor mye arbeid det blir lagt i den, om den skal gjøres slik at den blir brukanes, det blir opp til Dyrlie å bestemme, klargjør Målvatn videre.
– Nei, den skal nok ikke brukes så mye, så om det trengs å gjøres så mye arbeid det får vise seg, stemmer Strøm i.
Saken fortsetter under bildet.
Skryt fra landbrukssjefen
Landbrukssjef Øystein skriver til avisa på e-post at jobben som Målvatn og Strøm har gjort er fantastisk.
– Tidligere var det slike kvernhus på de fleste bruk, navnet kvern går igjen i mange stedsnavn, og det vitner om omfanget. Det er derfor særdeles viktig at de få gjenværende blir tatt vare på. Derfor har vi prioritert prosjektet høyt ved tildeling av SMIL-midler. Det er nok mange som setter pris på at dette prosjektet ble gjennomført i tolvte time! Skriver Dyrlie.
Kverna på Bjurselmoen har fått nytt liv, og står nå, samtidig som den tier om sine hundre års erfaring, og kaster ny glans over historie og kulturminner med Trollbekken som høylytt lydkulisse.