Færre reiste ut av landet i fjor og færre kom hit. Folkehelseinstituttet ser en bred nedgang av andre smittsomme infeksjonssykdommer i ly av koronatiltakene.
Det var færre tilfeller av vektorbårne sykdommer i 2020 enn året før. Med vektorbårne sykdommer menes indirekte smitte gjennom for eksempel blodsugere som flått og mygg. Antall meldte tilfeller av malaria gikk ned med hele 76 prosent, fra 196 i 2019 til 48 tilfeller i 2020. Denguefebertilfellene ble redusert med 74 prosent, går det fram av FHIs årsrapport over smittsomme sykdommer fra mat, vann og dyr.
Økt smitte i Norge
Den største reduksjonen i smitte var i tilfeller av campylobacteriose (betennelse i tarmslimhinnen), salmonellose (tarmbetennelse forårsaket av salmonella), EHEC (e-Coli enteritt), hepatitt A, legionellose (den alvorligste formen av lungebetennelse forårsaket av legionellabakterien), og giardiasis (tarmflaggelat som gir diaré og magesmerter).
Samtidig som færre ble smittet i utlandet, økte smitten i Norge av cryptosporidiose (parasitt som angriper slimhinner og tarm), campylobacteriose og yersiniose (infeksjon som vanligvis skyldes inntak av svinekjøtt).
Kontakt med dyr og dårlig vann
FHI antyder at økningen i disse smittsomme infeksjonssykdommene skyldes at flere nordmenn var ute i norsk natur sommeren 2020, som følge av reiserestriksjonene til utlandet.
– Dette kan ha økt bruken av vann med dårlig kvalitet i utmark og på hytter, samt gitt økt kontakt med husdyr som kyr, kalver, lam og killinger, heter det i FHI-rapporten « Årsrapport for 2020 over smitte fra mat, vann og dyr
».
Fjoråret ble et foreløpig toppår for nye tilfeller av skogflåttencefalitt. Viruset, som kommer inn i kroppen ved flåttbitt, kan forårsake infeksjon på sentralnervesystemet. Nær en tredel av de som blir syke, opplever symptomer på hjernehinnebetennelse. Det ble registrert 41 tilfeller av skogflåttencefalitt i fjor. 36 av disse ble smittet i Norge.
(©NTB)