Korgen Lego locos har en rekke år deltatt i First Lego league, og i år intet unntak. Med tema transport, et godt gjennomarbeid prosjekt, erfarne robotprogrammerere og en god veileder dro de i land championsprisen ved Meyergården Spektrum i dag.
Korgen Lego locos gliste fra øre til øre etter dagens innsats i First Lego league. Det er i valgfaget «teknologi i praksis» elevene fra 8., 9. og 10.klasse ved Korgen Sentralskole har forberedt seg til finalen i Meyergården Spektrum.
Rekorddeltakelse
Det var i år 16 lag som deltok, noe som betyr at det var den største deltakelsen noensinne på Helgeland. Årets oppdrag heter Cargo connect, og temaet er transport. Lagene definerer et problem innen temaet, som de vil løse, og skal finne innovative måter å løse problemet på. Teknologi-biten dreier seg om å få roboten til å levere last på ulike transportmåter eller til ulike målsteder på robotbanen. Hver robotkamp har en varighet på 2 minutter og 30 sekunder. Lagene må bygge og programmere roboten.
Litt drama
Alle lagene gjorde unna presentasjon av prosjektet sitt først på dagen, og for Korgen Lego locos startet ikke dagen uten dramatikk. Denne gangen var det ikke en hund som hadde spist roboten, slik de opplevde for to år siden, men datamaskinen som skulle brukes til programmering hadde fått seg et møte med flisgulvet i Spektrum. Den bar preg av det. Tross litt panikk i flokken fikk de overført det de trengte til en annen maskin. Robotkonkurransen startet også litt under forventningene til laget selv. Henning Olsen og David Trongmo var litt urolige, og misfornøyde.
– Den bare stoppet! Fortalte de.
De to neste innledende rundene gikk imidlertid mye bedre, og laget lå på 9.plass i Skandinavia poengmessig ei stund.
Saken fortsetter under bildet.
Meyergården spektrum var fylt av folk, og med egen DJ på scenen var stemningen upåklagelig. Publikum heiet på lagene, og applauderte innsatsen.
Fra jubel til skuffelse
Kvartfinalen ble en liten nedtur for de erfarne robotprogrammererne fra Korgen, som deltar for tredje gang. De havnet på 5. plass med 185 poeng. Til semifinalene gikk TNT Team Nesna Teens med 260 poeng, Team DBU fra Dønna med 240 poeng, Tjongsfjord med 220 poeng og Væfsningan med 215 poeng. Det endte med en spennende finale mellom DBU og TNT Team Nesna Teens, der DBU trakk det lengste strået etter to finalerunder, med 535 poeng mot Nesna sine 385 poeng.
I naborommet til storsalen hadde alle lagene laget en stand hvor de presenterte prosjektet sitt, med ulike løsninger. Noen hadde teknologiske fremvisninger, mens andre hadde mer analoge, men kreative løsninger med plakater, veggavis og bilder.
Saken fortsetter under bildet.
…og så jubel igjen
Premieutdelingen besto av seks priser med hvert sitt tilhørende Legotrofé.
Første pris ut var veilederprisen, og gikk til Korgen Lego locos lærer, Karianne Storvoll, for engasjement og for å ha holdt kurs for andre gjennom mange år.
Korgen Lego locos var en av tre nominerte til kjerneverdiprisen, og Herøy stakk av med prisen. Dernest var det teknologiprisen som skulle deles ut.
–Vinnerne av teknologiprisen er, med god margin, Korgen Lego locos! utropte dommeren.
Saken fortsetter under bildet.
Prosjektprisen ble fortalt skulle gå til et lag som hadde løst et problem for tog, og problematikken rundt stopp og start ved avlessing av containere på godstog, med å finne ei løsning som kunne skje i fart. Prosjektet tilhørte Korgen-laget, som jublende kunne gå opp på scenen for å motta pris nummer tre.
Siste pris ut, var Championsprisen, som for første gang skulle motta en overraskelse, et stipend fra arrangørene på 10.000 kroner, som støtte til reiseutgifter ved den kommende skandinaviske finalen i Ålesund.
– Prisen går til laget som har gjort den beste innsatsen gjennom hele dagen, ikke bare med robotkjøringen, men med presentasjonen av prosjektet og innsatsen som helhet, sa dommeren før han ropte opp Korgen Lego locos som vinnere. En overveldet og glad gjeng gikk opp på scenen igjen, for å ta imot trofe og stipend-sjekken, mens Queens «We are the champions» dundret på høyttalerne.
Glad gjeng
– Kan dere si litt om prosjektet? Spurte hoveddommeren
– Tog er en stor del av hvordan vi frakter varer, så derfor håper vi at dette kan videreutvikles, svarte en glad Selmer Solhaug.
– Jeg trodde jeg hadde programmert robot en siste gang sammen med David, sier en lykkelig Henning Olsen, når han inntar beskjeden om at det blir tur til Ålesund og skandinavisk finale.
– Hvordan kjennes dette?
Veldig bra! Svarte laget unisont.
– Jeg har gått rundt i to uker og tenkt at dette går ikke, utbryter en fornøyd Sigrid Falkenhaug.
– Det var veldig artig, sier Gudbjørn Derås.
Hovedsponsorer av First lego league er Equinor, Energi Norge, Tekna og Utdanningsdirektoratet. Vitensenteret på Mo i Rana hadde også en viktig rolle i turneringen for Helgeland, og alle lagene som deltok hadde fått mulighet til å besøke vitensenteret.