Andelen positive prøver for RS-virus ved barneavdelinger har mer enn doblet seg i løpet av to uker, fra 8 prosent i uke 40 til 17 prosent i uke 42. (Illustrasjon)
Økning. Andelen positive prøver for RS-virus ved barneavdelinger har mer enn doblet seg i løpet av to uker, fra 8 prosent i uke 40 til 17 prosent i uke 42. (Illustrasjon) FOTO: PxHere.com

FHI: Sterk økning i RS-tilfeller fører til pressede barneavdelinger

I oktober var det en sterk økning i antall positive RS-virusprøver i deler av landet. Flere barneavdelinger melder om sterkt pressede avdelinger.

Årets sesong for RS-virus har startet uvanlig tidlig. I flere deler av landet har det vært en rask økning i antall positive prøver, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Flere barneavdelinger melder om mange innlagte barn og sterkt pressede avdelinger. Andelen positive prøver for RS-virus har mer enn doblet seg i løpet av to uker, fra 8 prosent i uke 40 til 17 prosent (1.199 påvisninger) i uke 42.

FHI opplyser at det var flest positive prøver i aldersgruppen 0–4 år (771 positive tester i uke 42).

Økningen skyldes trolig at det har vært færre luftveisinfeksjoner under koronarestriksjonene, inkludert RS-virusinfeksjoner, og at det derfor nå er mindre immunitet enn normalt i befolkningen og særlig blant små barn.

– Generelt bør terskel for å kontakte lege være lavere jo yngre barnet er, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI.

Hun oppfordrer foreldre til å kontakte lege ved bekymring for sitt syke barn, for eksempel på grunn av slapphet, feber, anstrengt pust, tungpust eller når barnet ikke spiser.

(©NTB)