Ei takstnemnd har nå fastslått at Hemnes Boligstiftelses husleieøkning er riktig. Partene kommer trolig til å møte til ny dyst – i retten.
Det var etter at HBS innførte gjengs leie Ole Inge Sørensen valgte å bringe husleieøkningen inn for en takstnemnd etter at hans husleie ble satt opp fra 7.740 til 8.880. Rana Tingrett oppnevnte en nemnd på tre personer som nå har kommet med sine vurderinger.
Takstnemnda har følgende konklusjon:
«I vår konklusjon legger vi til grunn at boligen fremstår med en normal god standard og at ev. utbedringer av manglende vedlikehold som fremkommer fra klager, ikke vil ha innvirkning på dagens husleie. Ut fra en helhetlig vurdering av boligmarkedet, og uten å hensynta ev. mangler ved boligen som nevnt i ett av tilskrivende fra saksøker, finner vi at korrekt leiepris for overnevnte eiendom vil være kr 8 880 pr mnd.»
I dommen trekker de fram leieprisene i Rana, både i privat og kommunal regi, og skriver at prisene for leiligheter ligger i området 7.000–11.000 kroner pr måned i det private markedet, og 7.500–9.500 i det kommunale markedet, avhengig av standard og beliggenhet. De viser også til tabellen fra SSB som er fra tettsteder mellom 2.000 og 20.000 innbyggere. De har derimot ingen referanser til leieprisene i Hemnes, eller noen vurderinger om det er prisforskjeller.
Da HBS fastsatte nye leiesatser så de bort fra beliggenhet og standard. Dermed har nye leiligheter samme kvadratmeterpris som de som ble bygd på 1950-tallet, og uavhengig av om hvitevarer og lignende inngår i leien.
Fornøyd
I en pressemelding fra styreleder i HBS, Terje Ånonli, skriver han:
– HBS er glad det er tatt en avgjørelse i saken, HBS tar avgjørelsen til etterretning. Når avgjørelsen til Takstnemda lander på samme husleie som HBS har kommet frem til, viser dette at HBS har gjort en riktig vurdering.
Leietaker Ole Inge Sørensen er naturlig nok ikke like fornøyd. Han må nå dekke saksomkostningene fra den oppnevnte takstnemnda. Saken ble innmeldt til retten på forsommeren, og i ventetiden har regelverket for klage på husleie blitt endret. Fra 1. september 2021 ble Husleietvistutvalget, HTU, landsdekkende førsteinstans for alle tvister om leie av bolig der det følger av rettergangslovgivningen at behandling i forliksrådet ellers ville være nødvendig. For leietakere blir prisen for å få en sak behandlet bare 239 kroner.
– Det var nok en tabbe at jeg ikke sendte saken til Forliksrådet først, da kunne den ha blitt behandlet for lenge siden, sier Sørensen.
– Du tapte saken, er du ferdig nå?
– Nei, jeg kan ikke begripe at de kunne komme til en slik slutning. Gjengs leie skal være et gjennomsnitt av leienivået for sammenlignbare leiligheter i samme område. De har ikke sammenlignet med noen ting. De har ikke tatt hensyn til standarden, vinduene i min leilighet er fra 1987. De skriver at den er i rimelig god stand, hva er nå det? Vinduer oppgis å ha levetid på ca. 30 år, det samme har et kjøkken. Det har ikke blitt byttet. Ovnen røyker inn og kan ikke brukes, det gjelder de andre leilighetene også i nabolaget, sier han.
– Var du med da de gikk over leiligheten, kunne du ikke påpekt disse tingene da?
– De har ikke vært her, de har ikke sett leiligheten. Jeg ble oppringt og spurt om det var to etasjer, hele bygget er en etasje så de kan umulig ha satt seg veldig godt inn i saken. Jeg tilbød med da å vise dem leiligheten med Facetime, men de var ikke interessert, forteller en noe oppbrakt Sørensen.
Tar ut stevning
Sørensen er ikke ferdig med saken, og har allerede bestemt seg for å gå videre.
– Jeg har allerede fått time hos en dommer for å ta ut stevning mot HBS. Jeg kan begjære ny takstnemnd, eller jeg kan ta det til retten. Retten kan avvise saken, men det tviler jeg på at de gjør. Det er så mange moment som peker på at HBS sin praksis er ulovlig, sier han, og viser fram en tykk bunke med papirer.
Sørensen har undersøkt praksis andre steder i landet.
– Innføring av gjengs leie andre steder har også ført til støy. Det er fordi husleien i kommunale boliger har vært lavere enn gjennomsnittet, og langt lavere enn leien i private leieforhold. Dermed har innføringen ført til kraftig leieøkning. I Hemnes er det motsatt, det er leien hos HBS som er høyest i markedet, allikevel øker de leien dramatisk, avslutter Sørensen.
Sørensens husleieøkning var moderat sammenlignet med mange andre. Det kraftigste prisøkningen var det en leilighet fra 1950-tallet som fikk, fra 5.061 til 8.880, eller 45.828 pr år.