Redaktør i Avisa Hemnes, Knut Martinsen, lanserer nå avisa som app for mobil og nettbrett.
Klar med app. Redaktør i Avisa Hemnes, Knut Martinsen, lanserer nå avisa som app for mobil og nettbrett. FOTO: Rune Furuhatt

Alle på nett

Papiravisa lever fortsatt godt, men de fleste leserne vil også være på nett. Også for Avisa Hemnes har tiden kommet for å gi alle abonnenter digital tilgang.

Avisa Hemnes fylte i forrige uke ni år, og feirer dette med å introdusere egen app. Samtidig avvikler avisa rent papirabonnement.

– Det er litt vemodig, men samtidig helt nødvendig for å gi leserne et bedre produkt rettet mot morgendagen, forteller ansvarlig redaktør, Knut Martinsen.

– Hvorfor kuttes rent papirabonnement?

– Da vi introduserte vår første versjon av nettavis var den åpen, alle saker var gratis. Den var utviklet på dugnad internt blant eierne, og holdt god standard, men uten mulighet for innlogging. Da vi tok det neste steget med en avis med innlogging og mulighet for betaling lot vi varianten med bare papir leve videre. I dag ser vi at vi er nokså alene i avis-Norge om dette, dagens medier er mye mer enn bare papir med de muligheter som ligger på nett. Vi ønsker at alle skal ha tilgang til dette, til hele avisa, ikke bare papiravisa, sier redaktøren.

Mer for pengene

– Betyr dette at avisa blir dyrere?

– Ja, og nei. Vi har hatt et todelt tilbud, en papiravis som har hatt en utgave i uka, og så en nettavis der vi legger ut nye saker løpende. Vi har mer enn doblet redaksjonelle årsverk i løpet av det siste året, og det gjør selvsagt at produktet vårt i dag er et annet enn det var. Vi har økt mens andre har kuttet, og aldri har leserne fått så mye for pengene som nå. Det er rett og slett et annet produkt, og vi har planene klare for videre utvikling, forklarer Martinsen.

– Men altså noe dyrere?

– Det koster noen tiere mer i måneden for de som før bare hadde papirutgaven, men det var et helt annet produkt enn det de nå får. Så er det også slik at det er noen som ikke er på nett, det er vi klar over. Det er derfor vi har holdt igjen dette skiftet så lenge, men det har vært så mange som har kontaktet oss og etterspurt en app slik at de enklere kan lese våre nettsaker, og de er gjerne i den aldersgruppen det hevdes ikke er på nett, fortsetter han.

– Verden endres kjapt, og vi må selvsagt følge med. De som allerede har betalt vil ikke få noen ekstraregning, det blir først ved neste forfall at de merker noe til at det er en annen pris. Leserne behøver heller ikke foreta seg noe konkret, fra i dag er alle som abonnerte på kun papirutgaven flyttet over til såkalt totalabonnement, legger han til.

Speiler samfunnet

– Hvordan får leserne tilgang?

– Vi sender nå ut brukernavn og passord til alle abonnenter, både de som er flyttet over og de som var der fra før. Om du ikke har fått, bør du sjekke søppelmappen i epostprogrammet, eller det kan være at vi ikke har din epostadresse. Du kan da ta kontakt så ordner vi dette, forklarer Martinsen.

– Hvor finner leserne denne appen da, og hva er det?

– En app er et lite program som kjører på mobilen eller nettbrettet, og som gjør det enklere å logge inn og følge med i sakene i avisa. Der kan du også få beskjed om nye saker, og du finner de gamle papiravisene som e-avis der du kan søke i gamle saker. Det er app både til enheter som bruker IOS og Android. I tillegg kan man selvsagt lese avisa via nettleseren som tidligere.

På mobilen. Avisa Hemnes blir nå snart tilgjengelig som app på nettbrett og på din mobiltelefon. FOTO: Rune Furuhatt

– Betyr disse endringene at Avisa Hemnes nå blir mer som «de andre» avisene?

– Hvordan er de? ler Martinsen.

– Vi skal speile samfunnet, vi skal være våkne og påskrudde. Jeg mener at vi har vært det helt siden starten i 2012, men vi hadde svært begrensede ressurser til å dekke dagliglivet. Det gjør vi mye mer nå, og skriver nok flere saker om det som skjer enn om det som skjedde for lenge siden. Jeg tror at vi vil være en mye bedre avis for de unge og nyetablerte enn tidligere, sier han videre.

– Det foregår en debatt om hva avisene skal eller vil skrive om, om måling av hva som leses og ikke. Blir Avisa Hemnes også styrt av antall klikk?

– Det er en interessant debatt, og jeg liker vel ikke helt mangelen på nyanser. Avisa Hemnes har alltid hatt mye kultur, som vel er det debatten har dreid seg rundt. Men den går videre og bredere enn det. I mitt hode blir det totalt meningsløst å skrive ei historiebok bare om de mest populære tingene. Som gammel mann vet jeg jo at den beste musikken rundt 1980 slett ikke toppet listene, tenk om ingen hadde skrevet om den, da hadde punken vært død, sier Martinsen, og grøsser.

I endring

– Om vi skal speile samfunnet, og ikke minst, oppfylle samfunnsoppdraget, ja da kan vi ikke sitte og nistirre på hvor mange som klikker på en sak, og så sette to streker under topplisten som fasit for hva vi skal skrive om i morgen og neste uke, fortsetter han engasjert.

– Selvsagt skal vi bruke tallene vi får ut, men om vi ikke makter å skrive godt nok om en konsert til at den blir lest, ja da må vi kanskje skrive litt annerledes. For det har jo skjedd, det var en konsert, en festival, et skuespill – eller et kommunestyremøte for den del. Vi kan ikke begynne å lage bildeserier fra kommunestyremøtene istedenfor å skrive om hva de sa, hva de stemte. Da kan vi heller ikke gjøre det mot kulturen. Men, det betyr ikke at vi gjør det riktig i dag, kanskje må vi justere og finne andre vinklinger, men vi skal ikke lage hull i samtidshistorien, vi skal tvert om finne hullene og skrive om dem, legger han til.

– Hva betyr dette? Kan vi vente oss at Avisa Hemnes i 2022 blir noe annet enn den har vært?

– Selvsagt! Det har den alltid vært, verden er i konstant endring, det er vi som mennesker, og selvsagt er Avisa Hemnes i endring. Det er jo nettopp dette som gjør det spennende; vi kan ikke, skal ikke og vil ikke kopiere gårsdagen. I 2022 vil vi etter hvert bli fulltallige i redaksjonen, vi skal få på plass mange spennende ting som gjør at leserne får en avis som skriver mer, dypere og bredere. Vi skal bli bedre på video, det skal bli flere bilder og flere historier. Det skjer så mye spennende, og vi er der det skjer, avslutter redaktøren.