Svein Hammer
Svein Hammer. FOTO: Jon Arne Jacobsen

Væxt i Hemnes

Forrige uke fortalte jeg om hvordan Okstindan natur- og kulturpark favner hele Hemnes. Jeg antydet at parkens oppgave er å skape bedre samspill mellom kommunen, næringslivet og frivillige – for å bidra til bærekraft i både natur, økonomi, kultur og samfunnsliv.

Vi skal gjøre vårt for å ivareta naturmiljøet, samtidig som vi bidrar til levedyktige lokalsamfunn der folk kan ta ut sitt potensiale. I dag vil jeg fokusere på det siste, gjennom å fortelle om et viktig nybrottsarbeid som pågår nå i høst.

Stikkordet er Væxt Helgeland, som fra før er etablert i Brønnøysund, Sandnessjøen, Mo i Rana, Hattfjelldal og Mosjøen. Jeg besøkte nylig sistnevnte kontorfellesskap, og ble målløs. Du vil ikke tro det før du ser det, for der var det et sydende liv av ulike mennesker.

Væxt handler om å skape miljøer der gründere, frilansere, småbedrifter og så videre sitter sammen, jobber med sine ting, deler med de andre, samhandler og kanskje skaper noe helt nytt sammen.

Det høres bra ut, sant? Derfor ønsket kommunen å føye Hemnes til lista. Det lokale ansvaret ble gitt til Okstindan natur- og kulturpark (ONK), og gjennom 2021 har en engasjert dugnadsgjeng klargjort kontorlokaler i det gamle hotellbygget på Hemnesberget.

Under årets jazzfestival ble det offisiell åpning, og uti september var lokalene klare til bruk. Dermed gjenstår bare den største oppgaven, å fylle på med deltagere, aktivitet og liv.

Ansvaret for å få dette til føltes tyngende på skuldrene mine, for det å bygge et sosialt fellesskap fra bunnen er ikke min go’fot. Derfor har jeg funnet en bedre løsning.

Før jeg forteller mer om det, vil jeg at vi skal se et par år fram i tid. Da tror jeg Væxt Hemnes har blitt en oase for skapende mennesker. Noen har kontorplass hver dag, noen er innom en-to dager i uka, noen har plass hver gang de er i Hemnes – og noen er gjester én gang, kanskje i et par-tre uker.

Hvem er disse folkene? Mye ulikt, kan vi anta. Kommunalt ansatte med deltidskontor på Hemnes. Folk med ideer for næringsutvikling. Datanerder som vil bruke det de kan til å etablere en bedrift. Kulturaktører som vil skape kulturnæringer. Folk som har jobb, men som vil gjøre noe nytt.

Det viktige er at de ønsker å skape, dele og samspille. Gjennom små og store arrangementer vil folk få nye ideer, og kanskje finne andre de kan samhandle og samskape med. Tenk så fantastisk det vil være om vi får til noe sånt.

I sånne prosesser er det viktig å få rett person på rett plass. Derfor lot jeg blikket sveipe rundt i parkens landskap. Ganske kjapt så jeg den rette personen. En av de som alltid er i front, når aktiviteter skal skapes i lokalsamfunnet. Det føles veldig bra å fortelle at Sigrid Skjæran har takket ja til et prosjektoppdrag, der hun i tre måneder framover skal gjøre sitt for å skape liv i lokalene.

Så må vi andre huske at også vi har et medansvar. Skal Væxt Hemnes bli en suksess, må vi mobilisere til felles innsats, for å bygge et miljø vi på sikt kan få masse nytte av.

Svein Hammer, parksjef