Statsforvalteren i Nordland åpner for ekstraordinært fiske etter rømt oppdrettslaks på Helgeland. Det ser ut til å være mengder av rømt fisk også i fjordene i Hemnes.
I slutten av august rømte det laks fra oppdrettsanlegget til Midt-Norsk Havbruk AS (MNH) på Dolma i Nærøysund kommune, helt nord i Trøndelag, melder Statsforvalteren i ei pressemelding.
Det har i den senere tid dukket opp stadige bilder på Facebook av store laksefangster her i distriktet. Hobbyfisker Andreas Drage er en av dem som har bidratt til å få noen av «rømlingene» opp av havet.
Liker ikke «fjøsfisken»
– Var det tilfeldig at du «traff på» laksen, eller dro du ut i båt for bevisst å forsøke å fange «rømlinger»?
– Nei, jeg var to plasser, i Sjona og utenfor Hemnes. Jeg var bare ute for å se etter sjøørret, forteller Andreas.
– I Sjona var det ekstremt mye oppdrettslaks, og det viste seg å være travelt for fiskerne. På to dager ble det nok tatt opp mot 80-100 laks, legger han til.
– Du er selv en aktiv fisker. Hva tenker du om ei slik rømming?
– Aktiv og aktiv … Joda, jeg fisker litt, men liker ikke å uttale meg «direkte» om akkurat dette. Men det er absolutt ikke noen positiv ringvirkning av en slik rømming. Det ser vi jo år etter år. Vi er ofte ute etter «blankfisken» og det ser vi jo hver sommer når båten er på vannet, at det er oppdrettsfisken som er dominerende i fjordene rundt Hemnesberget, forteller Andreas.
– Hva tenker du at dette kan ha å si for bestanden av villaks?
– For villfisken så er hver enkelt «fjøsfisk» på rømmen en KATASTROFE! De har absolutt ingen ting i det fri å gjøre, sier den unge hobbyfiskeren.
– Alle egenskaper som en villfisk har, finner du ikke hos de jævla «fjøsfiskene». Det blir som å sammenligne en overvektig purke med en slank og fin araber, sier han videre.
– Det ser vi også når vi fisker. En villaks på 3-6 kilo er en kamp å få på land, mens en fjøsfisk er full brems på både snelle og sveiv … Det er ingen kamp og ingen krefter, den er helt utkjørt etter ett minutt, legger han til.
Klem til med alle ressurser
– Rapportene forteller at mye av laksen har store skader og sår på grunn av lakselus, og stygge sårskader der nakkepartiet til fisken er oppspist. Hva synes du om dette?
– Lakselus er et stort problem for all blankfisk. Tenk på all den småfisken under kiloet som går ut i havet. Det skal kun 10 lus til for å drepe en slik liten fisk. Da kan man begynne å tenke på tallene av villfisk som dør. Fy fan, det skal være mange det, utbryter unge Drage.
– For å begrense de negative effektene på ville bestander av laks, åpner Statsforvalteren for et ekstraordinært fiske etter rømt oppdrettslaks. Kommer du til å benytte deg av muligheten dette gir for en lengre «fiskesesong»?
– Statsforvalteren er helt OK. Men de kunne tatt hele problemet til nye høyder, åpnet for diverse fiskeredskaper, og ordnet med tilskudd for å lage stengsel i elvene, slik at man kunne å ta ut både pukkellaks og fjøslaks, sier Andreas.
– For min del så mener jeg at det skulle ha vært satt en «lønn» for å fiske rømt oppdrettslaks. Alle ressurser som finnes skulle vært iverksatt, avslutter han.
Rømte i sommer
– Meldinger fra store deler av Helgeland tyder på at vi nå har tidenes verste rømningssituasjon i fylket, forteller seksjonsleder Tore Vatne i klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren.
Etter rømningen fra oppdrettsanlegget til MNH på Dolma ga Statsforvalteren i Nordland oppdretter tillatelse til utvidet gjenfangstfiske i sjøen sør i Nordland. Den rømte laksen spredde seg etter hvert nordover, og det ble åpnet for fiske i et større område, fra fylkesgrensa til og med Brønnøy.
Per 5. oktober er det registrert en gjenfangst på 13.251 laks. Med en snittvekt på 4,5 kilo blir det omkring 60.000 kilo laks. Dette er fire ganger det kvantum laks som blir avlivet til sammen i alle lakseelvene i fylket på ett år.
– For å begrense de negative effektene på ville bestander av laks, finner vi det nå riktig å åpne for et ekstraordinært fiske etter rømt oppdrettslaks. Dette kan dessverre føre til noe bifangst av villaks og sjøørret, men vi mener dette likevel vil være riktig i den ekstreme situasjonen vi nå har på Helgeland, sier Vatne.
Slutt på dusør
De første ukene betalte oppdretter dusør for fangst av oppfisket oppdrettslaks, men dette ønsket ikke oppdretter å videreføre etter 3. oktober.
Fiskeridirektoratet har pålagt oppdretter gjenfangstfiske i flere elver, men opplyser at de ikke kan pålegge oppdretter ytterligere gjenfangstfiske i sjøen.
Seksjonsleder Tore Vatne i klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Nordland frykter vi har tidenes verste rømningssituasjon i fylket.
Trussel mot laksebestanden
Det er mye rømt oppdrettslaks i sjøen i et stort område fra Trøndelag til Rana, inkludert fjordene. Det er i tillegg registrert mye rømt laks i mange vassdrag og elvemunninger.
– Meldinger fra store deler av Helgeland tyder på at vi nå har tidenes verste rømningssituasjon i fylket, sier Vatne.
– Det er skremmende mye rømt laks, understreker han.
Gyting av rømt laks i elvene er en alvorlig trussel for overlevelsen til våre laksebestander, og det er nå fare for ytterligere svekkelse av genetikken til sårbare laksestammer.
Laksen søker mot elvene
Det rapporteres fortsatt om store mengder rømt laks langs kysten helt nord til Sjonafjorden i Rana. I utløpet av Lomselva i Velfjorden er det så langt fisket opp hele 700 rømte laks.
– Mye av laksen har store skader og sår på grunn av lakselus. Stygge sårskader der nakkepartiet til fisken er oppspist og vises godt i vannet på grunn av lys farge, ser ut til å være typiske for den rømte fisken.
– Heldigvis er det meste av den rømte laksen umoden. Det kan imidlertid se ut til at også mye av den umodne laksen søker mot elvene, muligens på grunn av mye lus og store sårskader som gir ubehag i salt sjø, forklarer Vatne.
Også lokalt vekker situasjonen oppsikt, og Frode Solbakken i Røssåga/Leirelva Elveeierlag deler Statsforvalterens bekymringer.
– Vi håper mest mulig av denne fisken blir tatt opp. Vi ønsker ikke oppdrettslaks i Leirelva og Røssåga. Vi har en sårbar gytebestand som absolutt ikke trenger konkurranse fra denne «fjøslaksen», sier Solbakken.