10. oktober er verdensdagen for psykisk helse, og tradisjonen tro markerer Mental Helse Hemnes denne dagen over flere dager. I år er det Sølvi Bente Skaga som står i bresjen for dette, som ny leder i lokallaget.
Alle har en mental helse, og det har de seinere årene blitt jobbet iherdig med å fjerne tabuer rundt dette. Mental Helse er en landsomfattende medlemsorganisasjon for både dem med psykiske helseproblemer, pårørende og andre interesserte. Organisasjonen mener at det skal være lov å ha det vanskelig og har som mål å få det like naturlig å snakke om den mentale, såvel som den fysiske helsen. I Norge har Mental Helse 160 lokallag. Ny lokallagsleder av året i Hemnes kommune, er Sølvi Bente Skaga (55) og vi har stilt henne noen spørsmål rundt verdensdagen, og den nye rollen hun har tredd inn i.
– Du er ny som leder i Mental Helse Hemnes, hvordan har de første månedene i nytt verv vært? Og hva har preget jobben?
– Årsmøtet ble flyttet to ganger på grunn av pandemien, og ble først avholdt i juni. Det har medført en litt hektisk høst for å få på plass markering av Verdensdagen. Heldigvis er resten av styret gode medspillere, og tidligere leder er med videre som medlemskoordinator. Det gjør at hjelpen er nær. Likevel kan jeg kjenne på usikkerheten og litt tidspanikk.
– Det nærmer seg verdensdagen for psykisk helse, med temaet «Livet under og etter en pandemi», hvordan skal dere i Mental Helse Hemnes markere dette i år?
– Vi har planlagt flere arrangement som strekker seg over noen uker, etter samme lest som tidligere år. Det er en blanding av lokale og tilreisende bidragsytere. Programmet er variert og foregår på ulike steder i kommunen.
– Har dere merket endringer, som økning eller nedgang, eller nye typer temaer i henvendelser fra folk under pandemien?
– Jeg oppfatter at antall henvendelser har holdt seg forholdsvis stabilt. For noen har nok nedstengning medført økt ensomhet fordi treffpunkt ble borte. Andre kan ha opplevd at de faktisk håndterte situasjonen greit, fordi de hadde erfaring med mye alenetid.
– Som ny leder, gjør du noen endringer i arrangementer som lokallaget har hatt?
– Jeg opplever at medlemmene setter pris på de arrangement og aktiviteter som har vært. Det som medlemmene og styret vil fortsette med, blir med videre. Det er alltid rom for å vurdere nye ting, og vi oppfordrer medlemmer til å komme med innspill.
– Hvordan jobber Mental Helse Hemnes foruten med å markere verdensdagen?
– En svært synlig aktivitet er prosjektet «Utsikt til bedring» som jobber jevnt og trutt med skogrydding i hele kommunen. Det jobbes med å få etablert et «søsterprosjekt» til dette, hvor det er tenkt aktivitet på dagtid. Vi har trimkasser plassert rundt våre tettsteder, og blåtur for medlemmene ble realisert igjen i høst. Julelunsj og organisering av sydentur har også vært gjentagende arrangement. I tillegg har det vært ulike aktiviteter på HASVO.
– Hvor mange medlemmer er det i Mental Helse Hemnes?
– Rundt 200 medlemmer.
– Ligger det fortsatt tabuer rundt mental helse, på små plasser som Hemnes, og da også rundt det å melde seg inn i slike lag?
– Hemnes er vel ett av de største lokallagene i forhold til innbyggertall. Det kan tyde på at lokallaget har lyktes med større åpenhet. Det er fortsatt et vanskelig tema, så jobben med åpenhet, toleranse og inkludering må gå kontinuerlig.
Sølvi om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Naturen utenfor stuedøra og aktive lag- og foreninger
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Anders Martin Oldernes, ildsjel for «Utsikt til bedring». Han står utrettelig på og skaper et godt treffpunkt til glede for mange.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Øke samarbeidet mellom frivillige lag/foreninger og kommunens tjenestetilbud.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Vesterfjellet.