Kong vinter har sendt noen hvite hint om at han er på vei. Det betyr at vi trenger å sko oss om, både på menneskebein og bil. Dekkskifte krever sin mann eller dame, på den ene eller andre måten.
Å legge om til vinter- eller sommerdekk er for mange et nødvendig onde, for andre lett match og for enda en annen gruppe en ypperlig anledning til å få mannen i huset skitten på nevene. Er dekkskifte en manneoppgave, siden det kan virke som så få kvinner gjør dette selv? Kvinnene som ordner det selv ser gjerne på det som en selvfølge eller «girl power». Mange benytter seg også av dekkhotell og profesjonelle dekkskiftere på verksted i dag. Vi har hanket inn ei selvstendig dame, Trine-Lise Skreslett, som fikser biffen selv. Og hun deler sine tanker med oss rundt temaet. (Teksten er forsøkt oversatt fra Trine-Lisisk dialekt, til bokmål.)
– Har du lagt om til vinterdekk selv?
– Ja, det har jeg, men ser helst at noen andre gjør det, for nå er jeg over 40 og burde slippe…
– Er dette noe du har gjort selv bestandig? Hvorfor/ hvorfor ikke?
– Tja, ikke bestandig, men har gjort det siden jeg var barn, lærte meg det hjemme på Rundmoen, men nå har jeg kommet dit hen at det er helt greit at noen gjør det for meg, samtidig som jeg liker å være selvhjulpen. Å være selvhjulpen er viktig om jeg skulle punktere eller det på andre vis kreves at jeg trår til selv, om snøen skulle komme som julekvelden på kjerringa og «noen» ikke er tilstede for å hjelpe meg. ( Som dere ser på bildet ble det litt ekstraarbeid når jeg fant ut at dekket ikke skulle gå i den kjøreretninga…makan til grøvel, jaja jeg fikk det til til slutt!!) Så bruker jeg å skryte av det etter at jeg er ferdig med dekkskiftet, for eksempel på Snapchat…. Det trenger jo ikke være så lurt, for jeg undergraver jo da at vi kvinnfolk greier dette selv. Jeg synes det er forskjell på kvinnearbeid og mannearbeid, hvis det går min vei, hehe. Men jeg kan godt gjøre fjøs om jeg slipper å rydde kjøkken. Vi er jo skapt ulike, og da tenker jeg at det er naturlig at det blir ulike oppgaver på oss, men likelønn for likt arbeid er VIKTIG!
– Tenker du at å skifte dekk er en ting både jenter og gutter bør lære seg?
– Ja, d tenker jeg at alle bør lære seg, for vi trenger å være selvhjulpen, sånn i tilfelle.
– Hvorfor tror du det ser ut til å være så få damer som tar seg av dekkskiftet selv?
– Det er et tungt arbeid, og så kan det hende at mennene har kastet bort latmannsarmen eller hjulkrysset og må lete det opp, og da kan de jo like greit bare bytte dekk. Jeg tror det har begynt å jevne seg ut med menn og kvinner som får utført dekkskifte på verksted nå.
– Hva tenker du om dem som melder seg helt ut av dette og sier at det ikke er noe for damer?
– Jeg tenker det må være helt greit.
– Har du lært døtrene dine å skifte dekk?
– Jeg er bra sikker på at de kan det, men det kan jeg ikke ta på meg at det er jeg som har lært dem, den æren må faren deres få.
Trine-Lise om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Det beste med Hemnes er at vi kjenner hverandre, vi vet hvem vi kan spørre til råds og be om hjelp. Vi har uante muligheter i Hemnes, vi må bare se dem, tørre å satse, og det er det heldigvis mange i Hemnes som gjør. Så har vi en fantastisk natur, fra fjell til fjære.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Den tar jeg gjerne selv, det er lenge siden jeg har fått blomster. Hehe, neida, den vil jeg gi til Henriette Røsvassbukt. Hun er stødig som fjell, uansett hvor sterkt det blåser på toppene.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Misunnelsen mellom tettstedene. Jeg orker ikke argumentere, punktum.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Grøndalen, ingen over, ingen ved siden. Jaja, det er ikke så verst i Bessedørdalen. Nå ble jeg usikker, nei Grøndalen er svaret.