Bortimot 50 personer hadde møtt opp for å ta del i den kulturhistoriske vandringen som fant sted på Hemnesberget sist lørdag.
Dagen ble gjennomført som et heldags-arrangement med kulturverdier på Hemnesberget som tema. Det hele startet klokken 13.00 på formiddagen inne ved Natre vinduer AS. Det ble da en byvandring, hvor man så på mange spennende kulturminner, og hvor enkeltpersoner tok for seg Hemnesberget sin historie relatert til kulturminner.
Vandringen
Arrangementet trakk mye folk på en lørdags formiddag. Først ut var Steinar Jørgensen som tok for seg båtskøt og smier langs sjøsida, fra «Sagbruket» og ut til «Roghellskøtet». Krydret med historiske minner og navn på de som etablerte arbeidsplassene, fikk følget en fin innføring i den store industrielle aktiviteten som en gang fant sted i dette området.
Steinar snakket om «Vervet, Slipen, Brun-fabrikken, Båtfabrikken, Iversen-skøtet, Marstokk-skøtet, Mørnæ, Odd Larsen-fabrikken, Kvitnes og Eliassen-smia, Skipsbyggeriet og Roghell-skøtet». Alt knyttet sammen med små fortellinger om hendelser og folket som jobbet der.
Trond Rydsaa tok så over stafettpinnen da følget kom til Lapphella. Samlet utenfor den nye kulturarenaen ga Rydsaa en historisk gjennomgang av Lapphellas historie og bygninger. Han trakk også frem starten for Lapphellas Venner, som ble opprettet da kommunale planer om å etablere en vei gjennom området i 1982/83 ble framsatt. Hadde denne planen blitt realisert hadde husene vært borte i dag.
Tore Furuhatt overtok deretter og snakket om området fra Lapphella og utover til Åsfjæra og Markens Grødes plass. Et spennende område, som i eldre tider var det området hvor man blant annet fant avistrykkeriet til Nordlands Avis, hoteller, kaféer og mange kiosker. Det var også flere butikker hvor man kunne få kjøpe alt man trengte. Fergetrafikken fra Elsfjorden gikk også gjennom området Torvet.
Krigshistorie
Ute i Odden var det Torbjørn Skjæran som overtok historien om kaianleggene, og krigshistorien relatert til senkingen av hurtigruteskipet Nord-Norge i 1940. Mange av de som var møtt opp fikk med seg nye og mere detaljerte fortellinger om det dramatiske som skjedde på Præstengskaiet i maidagene 1940. Om regelrette gatekamper på Hemnesberget, hvor kampene mellom tyskere og engelskmenn/nordmenn gikk fra hus til hus.
De som ønsket det fikk også være med inn i bunkersen som ligger i bakken ovenfor Præstengskaiet. En bunkers som i dag er ryddet med tanke på ytterligere bruk av denne, da i en krigshistorisk setting. Man kan trygt si at dette var en stor opplevelse for mange å kunne få komme inn i dette anlegget fra krigens dager.
Kveldsseminar
Dagen ble avsluttet med et kveldseminar i Aulaen. Dette arrangementet lokket cirka 20 personer dit for å bruke lørdagskvelden til å høre mer om den kommunale Kulturminneplanen.
Her tok man for seg kulturminneverdiene på Hemnesberget, og Øystein Dyrli orienterte om arbeidet med Kulturminneplanen for hele Hemnes Kommune. En plan som skal politisk behandles før jul i år.
Hvordan kan bevaring av kulturminneverdier bidra til bolyst og utvikling?
Trygve Rom fra Henningsvær innbygger-forening snakket varmt og engasjert om hvordan de hadde hatt stor suksess i Henningsvær. Stikkord som å fremsnakke prosjekter istedenfor å nedsnakke dem var noe som gikk igjen. Likeledes det å være åpen og gi informasjon var noe de hadde lyktes med.
Hva kan Kulturminnefondet bidra med for bevaring og utvikling av Hemnesberget?
Direktør Simen Bjørgen i Norsk Kulturminnefond snakket om kulturminnefondet mandater, og hvordan de kan støtte prosjekter. Det var et interessant innlegg, der mange eksempler på hva de hadde gitt tilskudd til ble nevnt.
I Hemnes Kommune har mange allerede har fått tilskudd, og gjort mye for å ta vare på kulturminner.