Avisa Hemnes laget flere saker i vår og sommer om Hemnes Boligstiftelse, HBS, og deres kraftige husleieøkning. Når vi i dag har en ny sak som viser nivået på husleieøkningen er det på tross av, og ikke på grunn av, åpenhet om forvaltningen av offentlige ressurser.
Det er en oversikt over leieobjektene med leiesatser både før og etter justeringen som viser tallene. Avisa Hemnes krevde innsyn i dokumentene som blant annet viser husleieendringene allerede i begynnelsen av mai. Avisa fikk da tilbakemelding om at det ville ta noen dager å lete fram alle tingene som var etterspurt. Et innsynskrav skal normalt innfris innen tre dager.
Etter en rekke purringer besluttet styret i HBS å nekte avisa innsyn uten annen begrunnelse enn at de sto i en rettstvist med en leietaker, og de hevdet også at det var en omfattende jobb å lete fram alle dokumenter.
Offentlig virksomhet er underlagt offentlighetsloven, en lov som fastslår at som hovedregel skal saksdokumenter, journaler og lignende være åpent for innsyn.
HBS er organisert som en stiftelse, men Hemnes kommune utnevner styremedlemmene, og kontrollerer derfor i praksis selskapet. Det er ikke mulig å organisere seg bort fra offentlighetsloven, noe som også kommer klart fram av loven.
Avisa anket derfor avslaget, og krevde omgående innsyn.
HBS ga nok en gang avslag, denne gangen med begrunnelse av at de driver næring i direkte konkurranse med private, underforstått at de ikke ville utlevere forretningshemmeligheter. For å underbygge påstanden om næringskonkurranse viste de til et vedtak om at de må betale skatt. Årsaken til dette er at de har for mange «vanlige» leiligheter, noe stiftelsen forsøker å løse med å selge enkelte enheter. I vedtektene har de imidlertid nedfelt at de ikke skal drive utleie med økonomisk formål. I klartekst betyr det at en eventuell bevisst næringsvirksomhet er i strid med vedtektene.
Saksgangen hadde nå tatt nesten fire måneder, og avisa klager på avslaget, og krever at et eventuelt nytt avslag skal oversendes Statsforvalteren i Nordland for endelig avgjørelse.
Det opprinnelige innsynskravet ble stilt 4. mai, 140 dager senere, 21. september avslår nok en gang styret i HBS innsynskravet. Nå går innsynskravet videre til Statsforvalteren som mottar saken 1. oktober. Der går saksbehandlingen kjappere, 6. oktober gir de grundig saksbehandling HBS tre dager på å utlevere de etterspurte dokumenter. Statsforvalteren er også kritisk til den svært lange behandlingstiden HBS har benyttet seg av, og peker på at dette er i strid med offentlighetsloven.
Avisa Hemnes har en rekke ganger skrevet om saken. Ettersom HBS ikke ønsker å besvare spørsmål var eneste mulighet for å belyse saken å kreve innsyn.