Høstferien er sesongfinalen for mange av de betjente hyttene i fjellet. Elisabeth Eriksen samler på DNT-hytter, og anbefaler både ferieopphold med alle fasiliteter og en snartur til nærmeste hytte.
– De betjente DNT-hyttene er skikkelig luksus til fjells: Hytta er varm når du kommer, maten blir servert, og du slipper å vaske opp. I høstferien kan du risikere å møte på vintervær i fjellet, og da er det fint å bo på en hytte som er lett tilgjengelig, sier Elisabeth Eriksen.
Hun er en av mange nordmenn som samler på DNT-hytter, og som går rundt med gullnøkkel i tursekken. DNT gir nemlig en forgylt versjon av den klassiske DNT-nøkkelen til dem som har besøkt minst hundre hytter.
– Jeg besøkte min første DNT-hytte i 2010, og brukte akkurat ti år på å besøke hundre, sier Eriksen. Hun driver reisebloggen Globetrotterelisa, der hun skriver om sine turer både i den norske fjellheimen og til mer eksotiske strøk.
– Norge er mitt absolutte favorittland, sier hun.
Anbefaler Fondsbu
Vil du besøke en betjent hytte i høstferien, anbefaler hun Fondsbu.
– Den ligger midt i smørøyet av fine topper i Jotunheimen. I tillegg har den god mat og hyggelig betjening. I høstferien har de også opplegg for barn, sier hun.
Hun har også vært mye på Finsehytta.
– Finsehytta er veldig lett tilgjengelig, det er bare noen hundre meter å gå fra togstasjonen. Dessuten er du på fjellet med en gang, med mange fine turmuligheter, tipser hun.
Av de selvbetjente hyttene trekker hun fram Jammerdalsbu på Ringebufjellet.
– Den ligger bare 1,5 kilometer fra veien, så det er et enkelt turmål med barn, sier hun.
Fra Jammerdalsbu foreslår hun en dagstur til flyvraket av en Junker Ju 52 som styrtet ved Øverlihøgda i 1942.
– Det er et spennende turmål som ikke er så kjent, sier hun.
For en mer lavterskeltur mener hun Oslomarka er undervurdert.
– Her finnes det over 30 DNT-hytter, og de fleste er lett tilgjengelige, sier hun.
Selv har hun ikke planer om å ta høstferie, og har et godt tips til andre som heller ikke har fri:
– Jeg prøver å få til kortreiste hytteturer midt i uka, gjerne kombinert med en halv dag fri. Det gir utrolig mye. Høsten er dessuten den fineste perioden å sove ute i telt eller hengekøye – insektene er borte, og bålforbudet opphevet. Hvis man ikke går så langt, kan man fint sove ute og rekke jobb dagen etter, sier hun.
Aktiv ferietrend
Generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang, kaller høstferien selve sesongfinalen i fjellet.
– Da får du flotte farger og kontraster, ekstra frisk luft, og sol som fortsatt varmer litt i ansiktet. Fjellet byr på fargefest ute, og god avkobling og hyttestemning inne, sier han.
Noen av de betjente hyttene er allerede stengt for sesongen, andre trapper opp aktivitetstilbudet for høstferiegjestene. Aktive ferier har ifølge generalsekretæren blitt mer populært.
– En trend er at flere ønsker å bo fast på betjente hytter og ha aktive ferier. Mange av DNT-hyttene tilbyr derfor mer varierte aktiviteter, som guidede turer og opplegg med aktivitetsledere for barnefamilier, forteller han.
Til Gjendesheim kommer for eksempel Turboteamet fra Barnas Turlag. De tilbyr turer, aktiviteter og leker for barn fra fire år og oppover. På Gjendesheim blir det også Viltcamp, der barn kan lære seg å skyte med pil og bue, bruke kniv, tenne bål og lage fine ting av naturmaterialer.
De voksne har også et aktivitetstilbud, med blant annet yogakurs og foredrag.
Fondsbu er en annen av de betjente hyttene som tilbyr aktiviteter for barnefamilier, med aktivitetsledere fra mandag til fredag i uke 40.
Får lekekamerater
I høstferien reiser mange familier med barn i skolealder til fjells, og barna har sjansen til å treffe nye lekekamerater på DNT-hyttene. Men uansett alder og livssituasjon er det flere fordeler med å velge en betjent hytte, mener Klarp Solvang.
– Du får god service med middag og fyr på peisen. Det er noe eget å la roen senke seg foran flammene i peisestua mens du hører andre turfolk diskutere morgendagens turplaner rundt deg, sier han.
Selv om de fleste selvbetjente og ubetjente hyttene er åpne i høstferien, påpeker Klarp Solvang at man alltid bør sjekke oppdatert informasjon om den aktuelle hytta på Ut.no før man drar.
– Og husk at du nå må forhåndsbestille opphold på DNT-hyttene av smittevernhensyn, minner han om.
Det kan det også være greit å vite at den første snøen på fjellet gjerne kommer i månedsskiftet september-oktober, og legge opp turruta deretter.
Du bør også sjekke om sommerbruene fremdeles står på ruta du ønsker å gå. I utgangspunktet tas de inn 1. oktober, men dette er væravhengig. Sommerbruene i nærheten av betjente hytter vil som regel stå helt fram til hyttene stenger for høsten.
Lei privat hytte
Vil du heller leie din egen hytte på høstfjellet, finnes det mange muligheter. Blant annet er det et stort utvalg av hytter på Inatur.no – fra store hytter med alle fasiliteter til helt enkle hytter du kan leie for en rimelig pris. Her finner du alt fra Statskogs nærmere 90 hytter til hytter lagt ut for leie av privatpersoner.
Det finnes også en rekke kommersielle utleieformidlere. En av dem er Norgesbooking, som i hovedsak formidler hytter på fjellet.
– Vi har merket økt etterspørsel etter fjellhytter både i fjor høst og i år, forteller daglig leder Karina Nielsen.
– Mange tør nok fortsatt ikke satse på helgetur til Paris, men drar heller med vennegjengen på hyttetur på fjellet, sier hun, og legger til at mye allerede er utleid i høstferien.
– Vil du velge fra øverste hylle, bør du være tidlig ute, men det er alltid mulig å finne noe ledig, sier hun.
Også Norgesbooking tilbyr alt fra enkle hytter uten strøm og vann til store hytter med alle fasiliteter.