Nærmere 40. 000 soldater utgjør Heimevernets styrkestruktur. Nå får tjenestegjørende soldater og alle som har et hjerte bankende for nettopp Heimevernet sin egen forening.
I en pressemelding forteller Heimevernet om den nyopprettede Heimevernssamfunnet. Dette er en partipolitisk og uavhengig forening som bygger på verdiene respekt, ansvar og mot. Ett av målene til foreningen er å utvikle lederskap blant Heimevernssoldater, jobbe for Heimevernets utvikling og bidra til et godt samarbeid mellom Heimevernet og sivilsamfunnet.
Tror på konseptet
Ett av de første medlemmene var ingen ringere enn landets forsvarssjef og tidligere sjef for Heimevernet, general Eirik Kristoffersen.
– Jeg meldte meg inn i Heimevernssamfunnet fordi jeg har tro på konseptet, nemlig en felles arena for alle oss som er opptatt av Heimevernet og alt det positive som HV står for, forklarer Kristoffersen.
Han legger til at Heimevernssoldatene er inne til trening noen få dager i året, men at mange er opptatt av Heimevernet og Forsvaret langt ut over dagene med årlig trening.
– Heimevernssamfunnet kan bidra til en felles arena for å møtes fysisk og digitalt ut over årlig trening.
Over alt – alltid
Ifølge Kristoffersen vil Heimevernet alltid ha en viktig rolle i Forsvaret og for beredskapen i hele samfunnet.
– Det har vi sett helt konkret under skredet på Gjerdrum og i støtten til grensekontroll. Heimevernet er overalt alltid og dermed en sentral kapasitet i møte med uforutsette hendelser, understreker forsvarssjefen.
Foreningen blir også ønsket velkommen av nåværende sjef Heimevernet og generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen.
– Som sjef HV er jeg prisgitt alle gode initiativ som får Heimevernet til å virke enda bedre, sier Heimevernets øverste sjef.
Utvikler lederrollene
Michelsen trekker spesielt frem to faktorer som hun tenker vil være positivt.
– For det første vil Heimevernssamfunnets prioritet på utvikling av lederrollen være positivt, og et bra tillegg til det Heimevernet har selv. For det andre vil samfunnet være en god arena hvor områdesjefer kan dele erfaringer knyttet til ledelse av reservister på tvers av distrikter, spår Michelsen.
Hun legger til at Heimevernet er en beredskapsorganisasjon med unike ledere som både har utdanning og erfaring fra Forsvaret og sivilt, og peker på de siste hendelsene hvor skredkatastrofen på Gjerdrum og pandemien utfordret Heimevernet som organisasjon.
– Dette er utsnitt av hvilke krav samfunnet stiller til Heimevernet på den ene siden av skalaen, fred, krise og krig. Samtidig vil HV kontinuerlig forberede organisasjonen på krigens krav gjennom utdanning samt årlig trening og øving, understreker hun og ønsker foreningen lykke til med oppstarten.
Lokal forankring
Heimevernssamfunnet er nå etablert med eget landsstyre og egne vedtekter. Landsstyreleder Magnus Jonsrud Kaardahl ønsker seg nå medlemmer som ønsker å utvikle seg og bidra inn i foreningens arbeid.
– HV-soldater er pålagt krevede plikter etter den militære straffelov. Vi ønsker med Heimevernssamfunnets aktiviteter å gi soldatene mulighet til å forberede seg mentalt og utvikle sitt lederskap i tiden mellom årlige treninger.
– Vi har mange muligheter og du kan være med å ta samfunnet i den retningen du ønsker ved å ta initiativ og ansvar, sier Kaardahl.
Han legger til at foreningen ønsker å sikre lokal forankring, initiativ og samhold blant annet gjennom etablering av lokale foreninger.
– Vi ønsker oss deg som vil ta aktivt del i Heimevernssamfunnets fremtid og utvikling. Ta kontakt dersom du har ideer, forslag eller tilbakemeldinger.