Hemnes Boligstiftelse øker inntektene med en million i 2021 etter å ha satt opp leiesatsene.
For enkelte har husleia økt med 75 prosent, og gitt en merkostnad i år på nesten 45.000 kroner. Dette gjelder leiligheter i Hagen i Korgen, i et leilighetsbygg som ble satt opp i forbindelse med kraftutbyggingen på begynnelsen av 1950-tallet.
Den kraftige leieøkningen kom etter at HBS innførte det som kalles «gjengs leie». Gjengs leie er ifølge nettstedet husleie.no den husleia som betales for lignende boliger på lignende leievilkår i samme område, med andre ord en slags gjennomsnittsleie eller et gjennomsnitt av leieprisen i alle løpende leieforhold av tilsvarende boenheter. HBS har ikke gjort noen undersøkelser for å finne det gjennomsnittlige leienivået, men heller valgt å benytte gjennomsnittstall fra Statistisk sentralbyrå for tettsteder mellom 2.000 og 20.000 innbyggere.
HBS har ifølge oversikten 116 leiligheter, boliger eller garasjer de leier ut. 96 av disse har oppgitte leiesatser før og etter justeringen. De resterende 20 er enten helt nye, eller de står trolig tomme – og har derfor ikke fått endret leiesatsen.
Mange av leilighetene er omsorgsboliger der leietakerne gjerne ikke er leietakere over lang tid. For disse er derfor leien satt opp til nivået HBS ønsker å ligge på hver gang leilighetene har fått ny leietaker. For de øvrige leilighetene og boliger har husleia blitt regulert ut fra konsumprisindeksen, øker prisene generelt i Norge med 2 prosent, ja da øker husleia også med 2 prosent.
Ettersom husleieprisene, spesielt i sentrale strøk, har økt vesentlig mer enn konsumprisindeksen har derfor prisnivået til mange av HBS’ utleieobjekter blitt lavere enn hva stiftelsen ønsker.
Kraftig oppjustering
Etter at gjengs leie ble innført har leieprisene i gjennomsnitt økt med drøyt 12 prosent, men 22 leietakere har en langt kraftigere økning, fra drøyt 20 prosent og altså helt opp til 75 prosent. Avisa Hemnes er kjent med at flere har protestert eller klaget på husleia. Det er også leietakere som har valgt å avslutte leieforholdet etter den kraftige økningen.
Så langt AH kjenner til har samtlige klager blitt avvist av HBS, og kun en leietaker har tatt neste steg og klaget videre. Flere avisa har snakket med oppgir rettskostnadene som årsak for ikke å gå videre. Det skal nemlig behandles av rettssystemet, og et eventuelt tap vil medfører saksomkostninger, trolig på flere titusener som da kommer på toppen av den økte husleia. For i det hele tatt å få vurdert saken må det også betales inn et forskudd på 8.000 kroner.
Nytt klagesystem
Dette systemet ble faktisk endret fra 1. september. Ifølge huseierne.no skal nå Husleietvistutvalget, (HTU) dekke hele landet. Dermed går slike saker ut av rettssalen og til en langt enklere behandling i HTU. Husleietvistutvalgets geografiske virkeområde har til nå vært begrenset til Oslo, Trøndelag, deler av Viken og deler av Vestland.
Huseierne skriver at HTU behandler tvister mellom utleiere og leietagere om leie av boliger som reguleres av husleielovene.
– Utvalget består av en tvisteløser og to partsrepresentanter – en fra leieboersiden og en fra utleiersiden. Formålet er å tilby partene en rask, rimelig og kompetent behandling av husleietvister i tilfeller der konflikten har låst seg fast, skriver de.
Behandling i Husleietvistutvalget koster 1 rettsgebyr (1R = 1199 kroner) hvis utleier fremsetter klagen, mens prisen for en leietaker er langt lavere, 0,2 rettsgebyr utgjør i dag et gebyr på 239 kroner.
Saken som ble meldt inn for retten skal allikevel behandles på «gamlemåten». Ole Inge Sørensen har nå ventet i mange måneder på at retten skal ta hans sak. Retten skal kun behandle hans sak, men HBS har tidligere uttalt at de vil ta en slik dom til etterretning, og endre lignende saker.
– Saken min skal visstnok behandles i dag, onsdag, forteller Sørensen.
Solid økonomi
Resultatet kan bli at kommunens boligstiftelse må betale tilbake penger samt renter til svært mange av leietakerne. HBS har solid økonomi og har alltid presentert overskudd. Pr utgangen av 2019 hadde stiftelsen en bokført egenkapital på drøyt 23 millioner, et tall som vil bli mangedoblet om man legger markedspriser til grunn for verdivurderingen av de drøyt 100 leieobjektene.
Stiftelsens regnskap for 2020 er fortsatt ikke registrert i Brønnøysund. Fristen for innsendelse var i år utsatt i to måneder grunnet koronapandemien. Fristen gikk ut 30. september.