Hemnes kommune og resten av kommunenorge arbeider med kvalitetsreformen Leve hele livet, som skal være med på å støtte og hjelpe eldre å mestre livet sitt på en bedre måte. Frisklivssentralen tilbyr treningsgrupper med funksjonell styrketrening for å bidra til dette.
Frisklivssentralen har det siste halvannet året vært preget av mye stenging på grunn av korona. Deres daglige drift med tjenester ut til publikum har vært redusert, samtidig som de har fått opplæring i, og tatt i bruk, nye digitale verktøy. Eksempelvis treningsvideoer på nett.
Forebyggende trening
Fagleder Karoline Hatten ved Frisklivssentralen er glad for at de nå er på tur tilbake til normalen og kan tilby flere tjenester med fysiske møter.
– Hvilket tilbud er det dere har til de eldre?
– Vi har startet opp med to treningsgrupper som vi kaller «Leve hele livet» nå i høst, som er i tråd med det som det er fokus på i hele landet. I fjor hadde vi fokus på de unge. Vi har ikke lukket gruppen, så den er åpen for alle, men de hjemmeboende over 65 er spesielt inviterte. Skal vi forebygge, er det dumt å måtte vente med det til man blir 65 år, sier Hatten.
Frisklivssentralen er ikke et tilbud som kommunene er pålagte å drifte, men en anbefalt tjeneste, som skal drive forebyggende helsearbeid.
– Tidligere har det vært mest fokus på utholdenhetstrening, men disse gruppene som vi har startet opp nå, har fokus på funksjonell styrketrening for å forebygge blant annet beinskjørhet, øke balanse og koordinasjon. I tillegg til er det sosialt, belyser Frisklivsdama.
– Det heter seg at vi skal rette oss mot dem som står i fare for å få livsstilssykdommer, og det gjør vi jo egentlig alle, legger hun til.
Prosjektbasert
Karoline Hatten forteller at de kan søke fylkeskommunen om tilskudd til ulike prosjekter, og det ble gjort i forbindelse med denne satsingen. De fikk tilslag på 350. 000 kroner, og har dermed midler til å ansette en til på Frisklivssentralen under prosjektet. Karoline skal ta seg av den eldre massen, mens de yngre skal tas vare på av en nytilsatt.
– Hvordan kan man melde seg for å få delta på treningsgruppene?
– Det er bare å ta kontakt selv, så ordner vi en oppstartssamtale. Det skal være et lavterskeltilbud, og du kan bli henvist til oss via fastlege, fysioterapeut, nav eller arbeidsgiver. Da får man en 12 ukers «frisklivsresept» med oppfølging. Vi starter med en helsesamtale, og du kan få veiledning innen kosthold, søvn og røykeslutt. Så tilbys du også en fysisk test ved start og slutt for å kunne måle egen fremgang, forteller Karoline.
Ingen ventetid
– Hvorfor tenker dere at dette er viktig?
Fordi det favner alle, og det øker funksjonaliteten til folk, og da er det mulig å kunne bo hjemme lengre. I fremtiden er det få mennesker som skal ta seg av så mange eldre, derfor er det viktig å ha en funksjonell kropp og være rustet til å klare seg selv. Vi har heller ikke ventelister. Ringer legen din til oss, avtaler vi en helsesamtale med en gang, og så er vi kjapt i gang. Tar du kontakt selv avtaler vi også det første møtet underveis i samtalen. Det skal være slik at dersom du kjenner det motivert akkurat nå, så er det lett å få gjort en avtale, uttrykker Karoline med engasjert frisklivsiver.
Treningene foregår på treningsrommet i kjelleren på kommunehuset i Korgen, tirsdag og torsdag.
Bassengtrening på trappene
– Så har vi enda et tilbud vi jobber med å få på plass for de eldre. Det ble egentlig bevilget penger til et bassengprosjekt i sommer, men problemet var at da var allerede bassengene tømt for vann. – Tjenester som vasking og prøvetaking av vann, slikt som ikke blir gjennomført på den tiden av året i bassengene, ville da ført til ekstra utgifter. Vi fikk overta midlene dersom vi kunne ordne et tilbud med bassengtrening, så det har vi jobbet med, og etter planen skal det være oppstart i uke 42 dersom vi får på plass alt, gjør faglederen kjent.
Tilbudet skal da vekselvis være i basseng på Hemnesberget og i Korgen, annenhver uke.
– Dette har vi ikke annonsert så mye enda, men folk har allerede begynt å melde seg som interesserte, nevner Karoline.
Nærhet viktig
Under pandemien har de deltatt på en del kurs, da digitale kurs ikke krever reising. Ellers har de forsøkt seg på en del utetrening uten at det har slått helt an.
– Jeg tror kanskje at folk generelt ble flinkere til å være ute på eget initiativ, og at det derfor er et innendørs tilbud med styrketrening som er mest aktuelt nå. Styrketrening er nytt for mange, og de kan føle at de trenger litt oppfølging for å mestre dette, poengterer hun.
Karoline er kurset i hjertetrening, og er derfor ekstra godt rustet til å følge opp dem med hjertetrøbbel, noe som gir en ekstra trygghet.
– Den nærheten til en person som kan hjelpe dersom det skulle skje noe, er nok viktig for noen når de skal trene seg opp, nevner Hatten til slutt.