I forbindelse med Verdensdagen for mental helse holdt Mental Helse og deres prosjekt «Venn1» et foredrag om psykisk helse hos ungdom og generelt hvordan det er å være ung.
Marte Gjerde Larsen og Kristin Elise Schade var de som holdte foredraget. Foredraget er i hovedsak bygd på fakta, men Marte hadde i tillegg med seg en egen historie å fortelle om.
– Hva inspirerte dere til å gjøre akkurat dette?
– Jeg har slitt selv med min psykiske helse, og jeg har vært både pårørende og pasient. Så først startet jeg en blogg der jeg skrev om mine egne meninger om psykisk helse. Også meldte jeg meg på for å være med på dette rett før korona ble stort, svarte Kristin.
– Jeg har jo min historie innenfor akkurat dette temaet om psykisk helse. Jeg har senere tatt en bachelor i psykologi, og jeg skal også ta en master. Også har jeg funnet meg til rette her i Mental Helse, sier Marte.
Hva er psykisk helse?
Under foredraget fortalte først og fremst Kristin om hva psykisk helse er – det vil si at alle har en psykisk helse. Enten en god psykisk helse, eller en dårlig. Men selv om man har en dårlig psykisk helse, så betyr det ikke at man ikke kan forbedre den. Kristin forteller at halvparten av befolkningen har tunge tider, og at vi må lære å bruke andre mennesker, og ikke fikse alt alene. Det er ikke feil å spørre om hjelp, enten det er en venn, en lærer eller en lege. Det spiller ingen rolle, så lenge det er en person du stoler på.
Forteller om seg selv
Senere under foredraget hadde Marte en egen del der hun forteller om sin egen historie, eller et erfaringsforedrag. Under erfaringsforedraget fortalte hun om hvordan hun hadde det da hun gikk danselinjen på videregående. Det hele startet bra, men det ble bare mer og mer vanskelig for henne. Marte fortalte at hun ble holdt utenfor gjengen så å si hele videregående. Hun følte hun ikke ble sett. Det å ikke bli sett er en kjent følelse for de aller fleste. Marte fortalte at det at hun ikke ble inkludert på videregående, har ført til at hun senere i livet har blitt veldig obs på akkurat dette. Hun er på et vis alltid på vakt.
Psykisk helse er en stor del av jobben
Etter foredraget fikk jeg en liten prat med to helsesykepleiere, Bodil Olufsen og Veronica Eriksen.
– Psykisk helse er et viktig tema, og det er mange som sliter. Det er normalt å føle at man har det vanskelig, sa Veronica.
– I dette foredraget kjente nok mange seg igjen i historien som ble fortalt, svarte Bodil.
De fortalte at den psykiske og fysiske helsen henger gjerne sammen. Har man en dårlig psykisk helse, går det gjerne ut over den fysiske, og omvendt.
– Mange tror at jobben vår kun består av å snakke om sex og gi ut prevensjon, men sikkert 90 prosent av jobben vår er faktisk å prate med ungdom om psykisk helse, sier Bodil.
– Synes dere det er for lite fokus på psykisk helse i skolen?
– Det har blitt mye bedre i det siste, svarte Veronica.
– Psykisk helse er ikke like skummelt lenger. Det har blitt hverdagsliggjort. Den psykiske helsen er inkludert i det vi gjør som helsesykepleiere, sa Bodil.
Hemnes har også tatt det et steg videre med noe som før har vært et prosjekt, men som nå er en realitet. Andre og fjerde klasse har et opplegg der de blir kjent med både den psykiske og fysiske helsen. Dette er noe som har blitt gjort siden 2017, og det har gitt resultater.
Hva synes elevene?
Jeg fikk også prate med noen elever fra tiende klasse på Hemnes sentralskole, som alle var enige i at det at det er bra at psykisk helse blir tatt opp.
– Hva synes dere om at psykisk helse blir tatt opp?
– Det er veldig viktig. Det er mange som sitter inne med vonde tanker som de må få ut, svarer Anniken Juvik.
– Det er bra at det blir tatt opp, sier både William Edvardsen Valla og Siren Thoresen.
– Hva tenkte dere om foredraget?
– Det var fint. De fikk fram mange fine ting. Det fikk meg til å føle at jeg ikke er alene om jeg ikke har det like bra en dag, svarer Maiken Kristiansen.
– Det var bra forklart. Jeg fikk en trygghet rundt temaet. Det er viktig at de tar det opp for ungdommen, svarer Anniken Juvik.