De siste seks ukene har jeg testet ut både velkjente og nye ruter gjennom landskapet i Hemnes. Jeg er jo tross alt nyansatt leder i Okstindan natur- og kulturpark, og kjenner på et behov for å bli bedre kjent rundt omkring.
Den som vil komme seg til nye steder, følger gjerne ulike ferdselsårer. Veiene vi kjører, sykler og går langs. De mange ski- og scooterløypene. Vannveier for roing eller padling. Alle skogsveiene og stiene som kan brukes til til vandring eller sykling. Ja, i ny og ne fristes vi til å følge dyretråkk også, selv om disse ikke alltid leder dit vi trodde.
Disse varierte rutene strekker seg på kryss og tvers av et mangfoldig, levende landskap. Vi orienterer oss etter dem, bruker dem – enten vi nå ønsker å komme oss bort eller tvert imot møte andre.
Ferdselsårene er viktige. De bidrar til fysisk og psykisk helse, bredt aktivitetstilbud, kanalisering av ferdselen og forbedret bruk av naturen. Eller, med litt andre ord: De inngår i puslespillet vi bør legge, hvis vi ønsker at Hemnes skal bli en attraktiv kommune å bo i eller besøke.
Det er derfor bra å ha kunnskap om rutene, hvordan de brukes, om de kan videreutvikles eller kanskje suppleres med helt nye ferdselsårer. Med slike tanker i ryggsekken fikk Okstindan natur- og kulturpark ansvaret for å utarbeide en ferdselsåreplan for Hemnes kommune, med støtte fra Polarsirkelen friluftsråd.
Egentlig skulle prosessen vært i mål nå, men som mye annet i koronaens tid har prosjektet blitt forsinket. At det tok lengre tid enn forventet å få på plass ny leder (det vil si: meg) skapte nok ytterligere forsinkelse. Det siste sier jeg med et lite sukk. Det er ikke bare-bare å komme inn i ny jobb, og oppdage at det ligger oppgaver der som burde vært fullført i går.
Jaja, jeg er jo tross alt sosiolog, og synes det er faglig interessant å vite mer om de linjene som skaper bånd mellom mennesker og steder. Veiene, løypene og stiene våre inngår her. Det gjelder bare å finne en god støttespiller, og hoppe i det.
God parkdrift skapes gjennom å spille på de ressursene som befinner seg i parkens landskap. Sist uke fortalte jeg at Sigrid Skjæran har tatt på seg å skape liv og aktivitet på Væxt Hemnes. Denne uka har jeg mer godt nytt, for Nils Reinåmo har takket ja til å bidra til arbeidet med ferdselsåreplanen.
Vi håper å komme oss avgårde ganske raskt. På veien vil vi forsøke å skape bred forankring i kommunen, lag og foreninger, grunneiere, land- og skogbruket og reindriftsnæringen. I tillegg bør vi koble oss på andre prosjekter, for eksempel scooterløypeplan, det pågående arbeidet med turstier og turmål, samt kommunedelplan for fysisk aktivitet og naturopplevelser.
Samtidig bør arbeidet ha åpenhet i seg, slik at de som ønsker det kan få spille inn tanker, ideer, ønsker og kritiske bemerkninger. Vi gleder oss til å komme i gang.