Torsdag 26. august var representanter fra Grønt Punkt Norge på besøk hos Helgeland Avfallsforedling (HAF) for å gjøre en plukkanalyse på innsamlet plastemballasje.
Kvaliteten på innsamlet plastemballasje hos HAF ble for dårlig da den ble samlet inn i søppeldunken, og tilgriset av mat- og restavfall når dette ble komprimert i samme bil. Det resulterte i at HAF ikke fikk levere sin plastemballasje til materialgjenvinning hos Grønt Punkt Norge, og var i en periode ute av denne returordninga.
Vesentlig bedre
Kvaliteten er nå blitt vesentlig bedre, etter at HAF la om sine innsamlingsrutiner og begynte med store blanke sekker til formålet.
– Plasten som samles inn går som oftest gjennom en vaskeprosess før det går til et gjenvinningsanlegg, men vi ønsker at plastemballasjen skal være så rein som mulig, og fri for matrester ved innsamling, forklarer Kristian Nordby, Prosjektleder kommuner hos Grønt Punkt Norge.
– Den endringen som HAF nå har gjort er vanvittig bra. Vi ser ei solid kvalitetsøkning på den innsamlede plastemballasjen etter at de la om fra blå poser i søppeldunk, sier han videre.
– Det betyr også at kvaliteten på det som kommer ut etter materialgjenvinninga blir bedre, legger han til.
– Ved forrige revisjon hadde de 25,3 prosent forurensing her hos HAF. Altså var mer enn en fjerdedel av innsamlet plast forurenset. Det er blitt mye bedre, og dette lover bra for fortsettelsen, runder han av.
Gode tall
Torsdagens revisjon var altså et lyspunkt sett fra både HAFs og Grønt Punkts side, og også med tanke på miljøet er tallmaterialet godt nytt.
– Som utgangspunkt tømte vi innsamlede plastsekker med plastemballasje rett fra renovasjonsbilen. Totalt hentet vi ut 440 kilo med plastsekker fra renovasjonsbilen, forteller kommunikasjonsansvarlig i HAF, Geir Benden.
– Av dette viste det seg å være 431,4 kilo ren plastemballasje som kan sendes til materialgjenvinning, og det betyr at vi går fra 25 prosent feilsortert ved siste revisjon av blåposeløsningen, til 2 prosent ved første revisjon av plastsekkløsningen, fortsetter han.
– Dette er en av de beste målingene som er gjort ved en slik revisjon av plastemballasje i Norge, og noe vi i HAF er veldig stolte av, sier han videre.
– I tillegg til at vi selv har lykkes med en del av de grepene vi har gjort, har innbyggerne som bidrar ved å sortere plastemballasje gjort en fantastisk jobb, avslutter han.
Av feilsorteringer ved revisjonen nevner HAF følgende:
Andre plastprodukter/ikke emballasje (1,5 kg), vednett (2,8 kg) og restavfall (3,4 kg). Totalt var det 8,6 kilo forurensing og feilsortert avfall.