Stortingsvalget 2021 er unnagjort, og for enkelte partier ble dette en real opptur. Det ble i høyeste grad «fasiten» for Thomas Aspen og de andre medlemmene i Hemnes Rødt.
Partiet Rødt klarte sperregrensa for første gang og resultatet er det beste i nasjonale valg siden partiet ble etablert i 2007. I tillegg er det første gang en representant fra Rødt i Nordland kommer inn på Stortinget.
Også i Hemnes gjorde Rødt et særdeles godt valg. Her endte de opp med 7,5% av stemmene, noe som nesten er ei dobling fra 2017.
– Hvordan kjennes det for dere i Rødt nå i etterkant av valget?
– Det kjennes helt fantastisk å ha fått tillitt av så mange mennesker. Vi kjenner også på ansvaret som følger med denne tillitten, men med nokså ro. I Rødt har vi en solid identitet, klare verdier og et tett sammarbeid med fagbevegelsen, folkebevegelsene og andre.
– Hadde dere i forkant av valget en følelse av at dere kunne ende opp med et slikt resultat?
– Som i befolkningen forøvrig består vi av optimister og noen mer engstelige, eller som man typisk, litt nedverdigende, kaller pesimister. Personlig er jeg forsiktig pesimistisk og jeg føler resultatet ble cirka det jeg trodde. Summert fikk vi nok sånn noenlunde resultatet vi hadde følelsen av.
– Valgkamp i Norge ser ut til å stort sett foregå på en sivilisert måte politikerne imellom. Men i diverse kommentarfelt, både hos aviser, nyhetsformidlere og i sosiale medier, preges den av hets og harde ord, og er det kanskje særlig Rødt og MDG som får masse «tyn». Blant annet beskyldes Rødt ofte for at dere «ønsker å avvikle kapitalismen med væpna revolusjon». Hva er dine tanker rundt dette, og hordan har det vært å drive valgkamp i år?
– Folks adferd i alle fora, det være seg i kommentarfelt, på arbeidsplassen, gata, rundt middagsbordet eller alle andre steder er noe politikere, media og andre innflytelsesrike aktører, bl.a, MÅ ta mer ansvar for. Blant de av oss som vier så mye tid på felt med interessemotsetninger, ser vi nok dette klarere enn folk flest. Det benyttes langt mer og skitten og subtil forming av folks holdninger enn hva folk er klar over. Noen ganger gjøres det av faktisk uvitenhet men langt oftere med fult overlegg. Det som har vært utrolig interessant denne valgkampen er at folk generelt ikke har bitt på dette til tross for at det har blitt kjørt langt flere og mye mer agressive kampanjer i år enn tidligere.
– Påstandene om at Rødt har tatt til ordet for væpnet revolusjon er et eksempel på dette. Det har vi aldri tatt til orde for, og det vet de som sprer denne påstanden. Skittent og uærlig politisk spill er ikke bare utrolig slitsomt for de av oss som kjemper for et varmere og mer rettferdig samfunn, men enda mer alvorlig så er det kanskje en av de største truslene mot et fungerende demokrati.
– Jeg kan godt…nei, jeg ønsker intenst å ha en egen samtale med dere i media for å forklare og eksemplifisere dette. Ikke bare det som rammer oss i Rødt, men også andre partier.
– Ved forrige korsvei inngikk dere i Rødt Hemnes et valgteknisk samarbeid med SP, FrP og Høyre. Er det forskjell på Rødts rolle i lokalpolitikken og i rikspolitikken?
– Lokalpolitikk og rikspolitikk er like forskjellig som fulg og fisk. Ordet valgteknisk samarbeid er i mitt syn en svært dårlig beskrivelse av hva handlingen faktisk er. I vårt tilfelle begrenset «samarbeidet» seg til å sikre at personen vi anså som best egnet som ordfører ble det.
– Det eneste man kan si vi ofret var at vi bidro til at FRP fikk en plass i formannskapet. Ikke ideelt, men det lå faktisk strategiske fordeler for vår politikk bak selv dette. Hadde dette skjedd på rikspolitisk nivå hadde faren for håndgemeng på partikontoret vårt vært stor, hehe.
Til gjengjeld fikk vi representasjon i nærmest alle utvalg vi ønsket. Faktisk så mange at vi gikk tom for folk. Vi hadde ikke flere aktive folk til å fylle flere.
Å sitte i utvalg er essensielt for å få tidlig oversikt over det som rører seg i politiske landskaper, og er en enorm fordel i politisk arbeid.
– For et parti med bare ett mandat i kommunestyret var dette mildt sagt helt utrolig.
– I Hemnes er Rødt i år blitt større enn SV. Hvilke tanker gjør du deg om det?
– SV er et parti med mye god politikk og folk med gode hjerter, men politikken er nok litt for svak (les meg i beste mening her) og partiet generelt er for lite prinsippfaste.
– Rødt har enda bedre politikk, vi er helt klar på hva vi mener og den skrives ikke om for å være mer spiselig for andre partier. Er vi prinsippfast? Ja, om så det skulle være sverdet vi faller på.
– Tror du at det historisk gode valgresultatet i år vil påvirke det som skal skje i kommunevalget om to år?
– Absolutt. Folket vil gjenkjenne gleden av et varmere samfunn og merke seg at Rødt drar politikken i en enda mer rettferdig og inkluderende rettning. Sammen med fagbevegelsen, folkeaksjoner og alle andre samarbeidspartnere skal vi med det vi har av makt og krefter kjemper for fellesskapet og et utvidet demokrati.
Thomas om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Generelt sett: Folk hilser på hverandre, er generelt mer hyggelig, dugnadsånden og at folk samler seg for å kjempe for saker som er viktig for samfunnet uavhengig av personlige forskjeller. Så med et ord: Fellesskapet.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Det er veldig mange som fortjener, men jeg vil gi en oppmerksomhet til en person hvis innsats de færreste vet om og som ikke gir status eller berømmelse i samfunnet, Anne-Bjørg Mediå. Hun jobber som saksbehandler på servicekontoret på Rådhuset, og hun jobber fra tidlig til sent og så tidlig på igjen. Vi er heldige som har en som henne.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Heftig økte økonomiske bevilgninger til kommunen? Men det er kanskje et problem som stammer utenfra Hemnes. Jeg vil ha bort den tidvise knivingen mellom tettstedene og tenker da spesielt den mellom Hemnesberget og Korgen.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Jeg ikke så glad i patriotisme men jeg vil ydmykt si Finneidfjord.