Stortingsvalget er like rundt hjørnet, og for alle stemmeberettigede som ikke har vært og avlevert forhåndsstemme, er en tur til valglokalene det som skal til for å være med på å påvirke valgresultatet.
På Hemnesberget har det i mange år vært en stødig og erfaren gjeng som har tatt seg av «driften» av valglokalet på valgdagen. Lasse Jakobsen er en av disse, og han er ukas Hemnesfolk.
– Hvor mange år har du stilt opp i denne jobben?
– Var med å avvikle valg første gang ved stortingsvalget i 2001.
– Hvor mange trengs i «apparatet» for å kunne holde orden på en slik dag?
– I selve valglokalet er vi fem stykker, men det er forholdsvis mange involvert på selve valgdagen på blant annet kommunehuset, med mottak av stemmer og telling.
– Er dette en helt frivillig oppgave, eller blir dere «utkommandert»?
– Rent formelt er vi valgt av valgstyret i Hemnes så det er et offentlig verv i den forstand. Som regel starter man med de som var med forrige valg med spørsmål om man ønsker å være med også denne gangen. Dette gjør at de fleste kjenner til oppgavene når de møter og vi sikrer kontinuitet i tillegg til at vi som møter kjenner hverandre godt.
– Hvilke arbeidsoppgaver er det dere utfører i valglokalet på valgdagen?
– Som hovedregel fordeler vi de forskjellige oppgavene mellom oss slik at hver enkelt har et ansvar for sitt «område». Grovt sett er vi en person som veileder publikum og sjekker at det er ryddig i stemmeavlukkene samt fyller på med lister hvis det går mye av ett eller flere parti. En person har ansvar for avkryssingen i manntallet – i år har vi en liten milepæl i og med at vi gjør dette elektronisk for første gang. En person sitter vanligvis og stempler stemmesedlene etter at velgeren er krysset av i manntallet og en person passer på urnen og at det ikke blir lagt stemmesedler uten stempel i urnen. Som leder sitter jeg vanligvis sammen med personen som har ansvaret for manntallet, men har også et overordnet ansvar for at ting fungerer som det skal i valglokalene. En artig tradisjon på Hemnesberget, er at vi bruker å få besøk av skoleklasser som ønsker å se hva vi holder på med og jeg bruker da å gi de en kort oversikt over hva som skjer i lokalet samt viser hvordan det ser ut i et stemmeavlukke.
– Har du opplevd situasjoner der det har vært nødvendig å bortvise noen fra lokalene?
– Har ikke vært nødt til direkte å bortvise noen fra lokalene, men det har vært enkeltepisoder hvor man har tatt kontakt med personer og bedt dem forlate lokalene etter at de har stemt.
– Hvilke situasjoner ville i så fall kunne fordre en slik reaksjon?
– Reglene som gjelder i valglokalet er strenge og det er for eksempel forbudt med såkalt valgagitasjon i lokalene samt i tilstøtende rom som velgeren må passere for å få stemt. En person som da står i gangen og deler ut stemmesedler, vil etter reglene bli bortvist fra lokalene.
– Hvor viktig mener du selv det er at folk engasjerer seg og avgir stemme?
– Det er viktig for demokratiet og legitimiteten til våre folkevalgte organer at man stemmer ved de forskjellige valgene selv om det mange ganger kan oppleves som om at «min stemme ikke teller». Ved stortingsvalg kan det oppleves sånn, men vi har jo eksempel på kommunevalg hvor det har vært noen få stemmer eller strykninger som har medført endringer på listen og således hatt innvirkning på resultatet.
– Innebærer koronapandemien nye og andre utfordringer for dere som er valgvakter?
– Den pågående pandemien vil prege valglokalene til en viss grad. Tiltak som de fleste av oss allerede er vant til, vil være på plass også i valglokalene som både sprit og avstand. Kø er vanligvis ikke noe problem hos oss erfaringsmessig bortsett fra en liten periode på ettermiddagen hvor det har kunnet vært litt ventetid. Andelen av forhåndsstemming ser ut til å bli rekordhøy og det betyr at vi får mindre å gjøre på selve valgdagen.
– Tør du å komme med et «råtips» for hvordan valget ender i år?
– Valget ender med Støre som statsminister – det som blir spennende er om at han kan regjere med støtte kun fra SP eller om han må søke støtte fra partiene til venstre for AP. Sperregrensen vil i høyeste grad få innvirkning på valget – mange av de såkalte småpartiene ligger rundt denne grensen og dette vil kunne utgjøre en stor forskjell for regjeringsdannelsen hvis en eller flere av disse kommer over sperregrensen. Personlig er jeg politisk blå og hadde selvfølgelig sett at man kunne fått et borgerlig flertall, men meningsmålingene over lang tid tilsier at dette ikke er realistisk og da får man akseptere at det eventuelt blir en annen farge på stortingsflertallet enn det nåværende.
Lasse om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Naturen og muligheten for både fjord og fjell.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Det er mange som fortjener en stor bukett blomster, men tror nok at jeg vil gi en verbal bukett blomster til alle frivillige lag og foreninger rundt omkring i kommunen som år etter år gjør sitt beste for at Hemnes kommune skal være et sted hvor man enten vil bosette seg eller besøke.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Uten tvil den langvarige og pågående legesituasjonen i Hemnes som har pågått i alt for lang tid.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Hadde jeg blitt spurt for fem år siden, hadde svaret definitivt vært sjøen. De siste årene har jeg blitt både medlem av hagebåtforeningen og forholdsvis aktiv fjellgåer så svaret i dag må nok bli et fjell eller en fjelltopp. Jeg har fortsatt en del topper jeg ikke har vært på, men Selhornet er en topp jeg har vært mye på og som har en fantastisk utsikt.