Høsten er sesongen for oppstart, og nye begynnelser for både skole og fritidsaktiviteter. I barnehagene starter et kanskje mindre omtalt «nytt år», barnehageåret, som er litt mindre synlig for dem det ikke gjelder direkte. Vi har søkt innsideinformasjon fra en pedagogisk leder i Bjerka barnehage.
Det nye barnehageåret starter 15. august. Mange ettåringer skal få sine første erfaringer med livet uten de tryggeste i verden – mamma og pappa- ved sin side. Pedagogisk leder Mona Elisabeth Falmår forteller oss litt om oppstarten av nytt barnehageår i Bjerka barnehage. Barnehagene har et samfunnsmandat som sier at de skal gi barn under opplæringspliktig alder gode utviklings- og aktivitetsmuligheter i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem – hvordan gjøres så dette i praksis?
– Hvordan foregår oppstart i nytt barnehageår i Bjerka barnehage?
Nå i august og utover høsten er barnehagehverdagen preget av oppstart og tilvenning. I disse dager tar vi imot barn og foreldre i barnehagen etter ferien. For noen er barnehage helt nytt og både barn og foreldre skal bli kjent med både rutiner, andre barn, andre foreldre og oss ansatte. På «storfløya», 3 – 5 årsavdelinga er det 25 barn. På «småfløya», 0 -2 år er det 12 barn. Både «nye» og «gamle» barn kommer sammen nå og skal lære hverandre og de ansatte å kjenne, samtidig som rutiner skal innøves og læres. Det er ei spennende tid for oss ansatte, men det er nok ikke mindre spennende for de som skal starte i barnehage for første gang? Litt kribling i magen kan det nok også være for de som kommer sammen i ei ny gruppe og for de som bytter avdeling.
– Hva har dere fokus på for de minste barna som kommer helt nye til barnehagen?
– For de minste er fokuset å ta imot de på best mulig måte. Vi gjør vårt beste for at nye barn og foreldre skal føle seg velkommen og trygge hos oss.
Vi etterstreber at tilvenningen/ oppstarten skal bli best mulig, at det skal bli en god opplevelse for både barn og foreldre.
Hvor lang tid det tar før barna føler seg trygge, er veldig individuelt. Noen bruker lang tid på å bli kjent med barnehagen og personalet, mens andre bruker kortere tid på dette. Vi må ta hensyn til det enkelte barns behov. Det viktigste for de minste i barnehagen er trygghet, stabile tilknytningspersoner og å få dekket sine behov som mat, hvile, hygiene, lek og kos.
– Hva er det mest utfordrende for barnehagelærere, assistenter og fagarbeidere på denne tiden?
– Det mest utfordrende for oss ansatte er at vi har for få hender. Bemanningsnormen for barnehager skulle vært større, da det er mange barn som skal bli trøstet, holdt og trygget. Det merkes spesielt nå i oppstarten at vi skulle hatt flere ansatte til å dekke alle behovene til barna. Vi må huske på at barna er like forskjellige som alle andre, og trenger da ulike ting til ulike tider. De minste har jo ikke språk og vi må da lære oss å forstå hva de mener gjennom kroppsspråket sitt, lyder og gråt. Det kan være ei utfordring i oppstarten.
– Hva er det beste med å jobbe i barnehage?
– Oi! Hvor skal jeg begynne? Det er så mye. Men det beste er jo å få være sammen med alle de herlige barna hver dag. Det å få følge med på utviklingen til barna og være en del av hverdagen deres, i mestring og følelser. Det er mye glede og latter gjennom dagen.
Det er varierte arbeidsoppgaver – ingen dager er like. Du får jobbe med mennesker, både barn og voksne og får mye frisk luft i løpet av arbeidsdagen.
Vi er ute i alle slags vær, noe som for oss ansatte og barna selvfølgelig, er en helsegevinst. Vi gjør allsidige aktiviteter; sang, musikk, dans, forming, turer, lek og mye, mye mer.
Og sist, men ikke minst ? Man kan være barnslig og lekende 😉
– Du som er Cos- veileder, har du planlagte kurs for foreldre i høst? Og kan du fortelle litt om det?
– Jada, har allerede planlagte kurs både for høsten og nyåret. Jeg opplever mange engasjerte og positive foreldre og personal i barnehagen på Bjerka og i Sørfjellet gårds – og friluftsbarnehage, som verdsetter bruken av COS-P.
Her klarer jeg neppe å fatte meg i korthet?! Det er så mye jeg kunne og ville sagt og jeg blir fort litt vel engasjert.
COS står for circle of security eller trygghetssirkelen på norsk. COS- P er et veiledningsprogram der målet er å fremme tilknytningen mellom barn og omsorgsgiver. COS er et verktøy eller et » veikart» som viser oss hvilke behov barnet har, hva signalene betyr og hvordan vi som omsorgspersoner kan møte disse behovene best mulig. COS- P sier oss hvordan vi ruster barnet på best mulig måte for å mestre livets utfordringer. Kurset bygger på forskningsbaserte temaer som er viktig for trygg tilknytning. Det innebærer mye refleksjon og vi kommer inn på mange spennende og viktige ting. I COS snakker vi om hvordan vi omsorgspersoner skal være/gjøre for å trygge barnet best mulig for å møte verden på egenhånd, men også sammen med andre, altså på det sosiale området. Det er mye å lære både om barnet og seg selv gjennom et COS kurs. Det passer for alle. Det er aldri for sent å lære seg hvordan man omgås andre på gode måter. Det å øke sin kunnskap om omsorg, er en god investering for den psykiske helsen både individuelt og i samfunnet for øvrig. Og er ikke det verdt en investering, så vet ikke jeg.
Mona om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Det beste med Hemnes er den fantastiske naturen vi har her, og alle turmulighetene. Her har vi alt, kort vei til både fjell og sjø. Og så må jeg si nabolaget på Smibakken.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Blomsterbuketten deler jeg på de foreldrene som har tatt COS og til de som skal ta COS. Det er fordi de gjør en prioritering for barna sine – barna VÅRE, som er gull verdt!
Så vil jeg gi den andre halvparten av blomsterbuketten til naboene på Smibakken. Det er fordi vi har verdens beste nabolag! Vi hjelper hverandre, gjør hverandre tjenester og stiller opp for hverandre. Vi møtes flere ganger i året til ulike sosiale ting – ja, vi passer rett og slett på hverandre og tar vare på hverandre.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– At vi drar lasset sammen som EN kommune. Slutte med krangling og rivalisering mellom tettstedene og heller satser på samarbeid. At vi heier på hverandre for å få til noe, og unner hverandre «suksess» uavhengig av hvor vi bor.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Vanskelig å velge, det er jo så mange fine plasser i Hemnes. Oksfjellelva synes jeg virkelig er ei perle i kommunen. Men ellers så tilbringer jeg mesteparten av tiden min i Bjerkamarka, så jeg må nok velge meg den. Og da særdeles Vekthaugkråen. Kangsen er også en av mine favoritter.