Leder

Nye valg

Mens velgerne tar valg annethvert år må de vi velger ta valg svært så ofte. I det hele tatt tar vi alle valg svært ofte, faktisk mange ganger for dag.

De fleste valg tar vi uten å reflektere særlig over det, enten det er hvilket pålegg vi bruker til frokost, eller hvilken vei vi velger å gå på fjellturen. Vi tar naturlig nok en titt i kjøleskapet for å se hva vi kan velge blant, og finner dagens favoritt. Om en påleggssort har gjemt seg bak middagsrestene fra i går blir den ikke med i utvelgelsesprosessen. Kanskje var det den som ville blitt valgt – om den var synlig?

Vi tar valg ut fra den kunnskapen vi har. Noen ganger er det slik at jo mer kunnskap du har i en sak, jo vanskeligere blir det å ta valget. Andre ganger kan manglende kunnskap gjøre at man fatter beslutninger som i ettertid viser seg å være lite gunstig.

Når kommunestyret skal velge løsning for Hemnesberget legekontor har de fått tre valg som er satt opp mot hverandre. Hvert alternativ har en prislapp i 2021-kroner. Politikere som gjennom mange tiår har lært at vi skal spare, selv om det av og til glemmes bort når de «riktige» sakene dukker opp, lar gjerne ryggmargsrefleksene styre valget. Skal vi bruke 8,7 millioner eller 22,4 millioner? Valget ser fryktelig enkelt ut, og når det ser enkelt ut er det som oftest ikke riktig – få ting er nemlig enkelt.

Problemstillingen i saken virker lite gjennomtenkt, og en tilstandsrapport for hva som er galt med dagens løsning ligger ikke ved saken. Det er en ekstrem forskjell mellom en mindre rehabilitering som det kalles i saksutredningen og et nybygg. For politikerne blir dette å ta beslutninger med bind foran øynene, og de kan ende opp med å bruke 8-10 millioner på et tiltak som utsetter en større renovering eller nybygg med bare noen få år.

Her bør politikerne kreve mer informasjon. Et nybygg på 400 kvm er skissert, det er en av etasjene i bygget som har tre etasjer. Det står ingenting om dagens lokaler skal rives, det står derimot at akuttinngangen med rampe som nå bygges skal tas inn i et nybygg. Hva skjer da med lokalene i kjeller og 2. etasje?

Det haster muligens med å finne en løsning, men det bør ikke haste slik at man fatter beslutninger på sviktende grunnlag. Ordtaket hastverk er lastverk er ikke bestandig riktig, men ofte er det nok nettopp det.

Kanskje den beste og billigste løsningen over tid er et helt nytt bygg på en annen tomt på Hemnesberget?