Lørdag 25. september markerte Bleikvassli bygdelag ny grillhytte med badstue, gapahuk og ny terskel i Bleikvasselva ved Køtaplassen, og serverte blant annet kaffe og kamkaker.
På Køtaplassen står det fra før to stabbur, og et bur, «Ol´Andersæ-buret» ble flyttet dit etter å ha vært litt rundt i kommunen. Det er et samisk byggverk fra 1850-årene. Køtaplassen har blitt utviklet i regi av kommunen under et områdetiltak. På markeringen var ordfører Paul Asphaug, teknisk sjef Peter Thomas Wirthgen samt bygdeutvikler Marit Valla også tilstede.
I særstilling
Bleikvassli bygdelag, med Olav Mastervik i spissen, ønsket velkommen til markering av åpning av nye bygg og ny terskel på Køtaplassen, og ordfører Asphaug overrakte Mastervik blomster og beundret både arbeidet som er gjort, og plassen som han syntes var idyllisk.
– Jeg må få sitere rådmannen, Amund Eriksen som bruker å si at Bleikvasslia er i ei særstilling når det gjelder dugnad, sa ordføreren og berømmet innsatsen som er lagt ned på Køtaplassen.
Helt nytt vannspeil
Olav Mastervik fortalte at han hadde vært involvert i plassen i 21 år, og at de første gang søkte Statkraft om å bygge ny terskel i 2003. Det ble det ikke noe av den gang. Men nå har vannstanden blitt økt med 70 centimeter, og Køtaplassen har fått et helt nytt vannspeil.
– Det som var et problem på sommeren tidligere, var at elva ble tørr på sommerstid, den tiden det egentlig er finest å bruke området. Med 70 cm håper vi på at det blir bedre både for folk og fisk, sier Mastervik på telefon til Avisa Hemnes.
Bygdelaget har tenkt på hele kretsløpet, og nevner og så fugler og insekter som de håper nyter godt av dette.
– Nå går det an å padle oppover elva, og rundt små holmer, forklarer Olav.
– Så håper vi på en helårsbruk av området nå, og kanskje få laget skøytebane vinterstid her, eller i alle fall ei isflate som kan brukes, utdyper Mastervik.
Nytt vannspeil ved Køtaplassen. Foto: Kåre Børli.
Lang prosess
Arbeidet med terskelen er utført av Bleikvassli gruber. Før arbeidet med terskelen kunne starte, måtte de gjennom en søknadsprosess, først til NVE og kommunen, og til sist i forhold til Nordland fylkeskommune også.
– Det var Kåre Børli som startet søknadsprosessen til NVE i fjor sommer, på vegne av Fjellcampen i Bleikvasslia. Så ble det sendt søknad til kommunen, og der var alt greit i forhold til arealplan. Vi trodde egentlig at alt var i orden da, men måtte få tillatelse også fra fylkeskommunen. Dit ble det sendt søknad i mars i år, og det tok et par måneder før det var i orden, forklarer bygdelagets leder.
Dugnadsånd
Bleikvasslia er kjent for sin unike dugnadsånd, og også dette arbeidet har foregått på dugnad. Selve byggingen av grillkøte og køte med badstu er det i hovedsak tre menn som står bak.
– Ja, det er vel meg, Finn Fredriksen og Olav Lillemo som har arbeidet med, sier Mastervik beskjedent før han fortsetter:
– men så har vi hatt hjelp fra ungdomsskolen, med kjempetrivelige og positive elever. Det var kjempeflott og får hjelp av unge og friske folk, det var trivelig for oss gamlingene, skryter han.
Olav forteller at de var redde for dårlig vær under byggingen, og derfor ble ikke den gamle «grillkøta» revet før de hadde fått opp de nye veggene inni den.
Traktorhjelp har det hatt av to lokale helter, Torbjørn Bleikvassli og Kjell Terje Lillemo.
– Det er det som er fordelen her i Bleikvasslia, det er så lett å få hjelp. Uten disse to som stilte opp med traktor ved leveranser og andre ting, hadde det blitt vanskelig, bedyrer Mastervik.
Takker for støtte
Bygdelagets leder vil ikke sole seg i glansen, og fortsetter å ramse opp hjelpere;
– Anders Martin Oldernes og hans team i Utsikt til bedring har vært her fire ganger og ryddet, og laget det så lyst og trivelig på plassen, og 10. klassinger var her to ganger og hjalp til med rydding, fortsetter han.
– Så har vi fått 100.000 i støtte fra Sparebank 1 Helgeland til bygging av køtene, og 230.000 fra Hemnes kommune, da i hovedsak til bygging av den nye terskelen, sier en fornøyd Mastervik.
Ungdom i sving
Rektor ved Bleikvassli skole forteller at det er i valgfaget praktisk håndverksfag elevene har deltatt.
– Der fikk de virkelig lært snekkerarbeid gjennom å delta i praktisk arbeid med en reell oppgave til nytte for bygda, og i samarbeid med bygdelaget, uttrykker en fornøyd rektor.