• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Avisa-Hemnes-logo

Storkjefta, utfordrende og omtenksom!

  • Nyheter
  • Fritid
  • Debatt
  • Tips oss
Meny
  • Nyheter
  • Samfunn
  • Næring
  • Debatt
  • Hemnesfolk
  • Fritid
  • Minneord
  • E-avis
  • Kryssord
  • Gratulasjoner
    • Send inn gratulasjon
    • Se gratulasjoner
  • Avisa Hemnes Appen
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Om Avisa Hemnes
  • Annonsere?
  • Personvern
NYHETER
9 minutter lesetid

Legekontoret ble stengt etter varsel

Hemnes legekontor under ombygging.
Knut Martinsen
Ansvarlig redaktør
Publisert: 08 september, 2021 14:41
Oppdatert: 08 september, 2021 14:41
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Det var et varsel fra legene ved Hemnesberget legekontor i sommer som gjorde at kontoret ble stengt. Situasjonen er fortsatt ikke avklart.

I snart ett år har legesituasjonen i Hemnes vært en het potet. Tre leger sa opp på kort tid. I sommer oppsto en ny situasjon, legekontoret på Hemnesberget ble stengt. Årsaken som ble oppgitt var ferieavvikling og ombygging. Nå forteller rådmann Amund Eriksen og ansvarlig for legekontorene, Randi Erlandsen, at den egentlige årsaken var en annen.

Måtte stenge

– Vi har henvist til byggeprosessen, men den egentlige årsaken var et varsel vi mottok fra to leger på Hemnesberget, midt i sommerferieavviklingen. Det var av en slik art at vi ble nødt til å stenge, noe annet ville vært uansvarlig, forteller Eriksen.

– Varselet var omfattende og utløsende faktor for stenging, var legenes mistanke om uforsvarlig drift. I tillegg at Hemnes kommune ikke fullfører sitt ansvar i driften av legekontoret og skaper kritikkverdig arbeidsmiljø – og at dette er til fare for pasientsikkerheten, forklarer rådmannen, og fortsetter:

– I forlengelsen av varselet, prøvde vi å utnytte den stengte perioden med å få fortgang i allerede planlagte bygningsarbeider, som uansett ville gjort at legesenteret ville blitt stengt senere på høsten. Vi hadde også personalmangel på legesiden i ferieavviklingen og stenging av Hemnesberget legesenter var allerede planlagt, men da med kun en uke. Vår hensikt har vært å skjerme innbyggerne fra et varsel som igjen ville skapt usikkerhet.

Varsel i arbeidslivet

Et varsel i arbeidslivet er når en eller flere arbeidstakere gjør oppmerksom på kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Legene Marlene Künne og Tobias Järvinen har i dagens avis et leserinnlegg der de beskriver Hemnesberget legekontor i svært kritiske ordelag. De skriver at de savner tilstrekkelig kvalifisert kontorpersonell i det pasientnære arbeidet. De skriver også at legekontoret ledes fra Korgen med personell uten helsefaglig utdannelse.

Hele leserbrevet kan du lese her. Vi har bedt om et intervju med legene, men det oppgis at de har sagt det de ønsker å si i leserbrevet. Det var etter at dette leserbrevet ble publisert at rådmann Amund Eriksen lettet på sløret om konflikten rundt legekontoret.

Rådmannen sitter sammen med Erlandsen og teknisk sjef, Thomas Wirthgen samt de tillitsvalgte.

Randi Erlandsen overtok ansvaret for legetjenesten sist på sommeren, og er alvorsstemt når hun beskriver prosessen de er inne i. Erlandsen har en bred erfaring fra helsevesenet, både som helsepersonell og leder. Det vi gjennomgår nå er alvorlig, og det er ikke enkelt, verken for innbyggerne og ikke minst de ansatte.

Varslerne fikk bekreftelse på at varselet var mottatt, og deretter har varselet blitt behandlet av administrasjonen, og der de tillitsvalgte har blitt involvert.

Ubesvarte spørsmål

– Kommuneoverlegen tok så kontakt med varslerne for å få klarlagt hva som er ankepunktene. Han har fortsatt ikke fått svar, og legekontoret burde derfor ikke blitt åpnet i forrige uke. Varselet har gått til Statsforvalteren i Nordland, og om det blir en tilsynssak må kommuneoverlegen sitte med riktig informasjon, sier Erlandsen.

Det er altså en todelt sak, kontoret ble opprinnelig stengt som følge av legenes varsel, men er nå stengt som en følge av byggeaktivitetene.

– Det har blitt klargjort et foreløpig laboratorium slik at pasienter kan få tatt blodprøver på Hemnesberget, men om de vil til legen må de til Korgen. Vikarlegen som var plassert på Hemnesberget vil derfor ha kontor i Korgen. Vi ser fortløpende på om vi kan tilrettelegge internt for legekonsultasjoner på Hemnesberget.

Det har vært mange rykter om årsaken til at kontoret ble stengt, og i formannskapsmøte har representanter fortalt at entreprenøren mener det aldri har vært behov for å stenge kontoret.

Fortsatt stengt

– Befolkningen på Hemnesberget har nok en oppfatning av at legekontoret nå er i ordinær drift, men det stemmer ikke. I forbindelse med omflytting har vi foreløpig ikke tilstrekkelig plass og forhold for et forsvarlig akuttmottak om det kommer pasienter på båre. Når entreprenøren hevdet at det var mulig å ta inn pasienter medfører ikke dette riktighet, dette er en beslutning som ble tatt med bakgrunn i pasientsikkerhet, sier Erlandsen.

Den bygningsmessige jobben som utføres er å bygge en akuttinngang ved kontoret. Trolig vil det bli større vedlikeholdsjobber ved kontoret i høst, noe som vil gjøre drift umulig.

Rådmann Amund Eriksen har en plan over hvordan dette skal løses.

– Vi fremmer en sak i neste uke for formannskapet for de behov som er for vedlikehold. Dette vil også gripe inn i økonomiplanen, vi har mange bygg som trenger vedlikehold. I første omgang må vi få bygget i forsvarlig stand, sier han.

En lengre nedstenging betyr ikke at pasientene må til Korgen for å treffe legen.

– Vi er på utkikk etter andre lokaler på Hemnesberget i perioden vi må stenge, sier han, og skryter samtidig over hvordan personellet i Korgen har løst situasjonen som oppsto. – Det har vært stor vilje til å samarbeide.

Han forteller også at personellet på Hemnesberget i et halvt år har hatt en ekstern veileder i en planlagt prosess med fokus på arbeidsmiljø, for å heve kompetanse og kvalitet, og at de har opplevd positiv deltagelse.

Garanterer to legekontor

– Det går mange rykter og spekulasjoner på Hemnesberget, og at nedstengingen kommer fordi man ønsker å legge ned Hemnesberget legekontor, stemmer dette?

– Det har aldri vært snakk om noe slik i ledergruppen siden jeg kom til Hemnes. Om vi ser på samferdselsmulighetene og geografien i Hemnes så er det åpenbart at vi må ha begge kontorene i drift. Disse ryktene er rett og slett konspirasjonsteorier helt uten rot i virkeligheten, forklarer rådmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette går dessverre ut over omdømmet til legekontoret. Det er synd, vi har alt vi trenger for å drive legekontor, både i Korgen og på Hemnesberget. Alle helsesekretærene er autoriserte, sier Erlandsen.

– Hvordan er legesituasjonen nå?

– På Hemnesberget er det en legevikar som foreløpig praktiserer i Korgen,  en lege som har sagt opp sitt arbeidsforhold og en som er sykemeldt. Vi hadde utlysning i august med frist 1. august. Vi hadde en søker, men vedkommende hadde fått seg jobb annet sted da vi inviterte til intervju. Vi er i løpende dialog med firma som leier ut leger og har god tro på at vi skal lykkes med å få fylt ledige stillinger.

I Korgen er det tre leger på plass. Fastlegesituasjonen er svært presset over hele landet, vi er ikke alene om å ha disse utfordringene, forklarer Erlandsen.

Opprinnelig ble det ansatt leger i alle ledige stillinger.

– Det var tre leger som sluttet, men vi greide å rekruttere nye ganske fort. En skulle begynt i august, men trakk seg dessverre av personlige grunner, sier rådmannen.

Åse Valla forteller at den pressede situasjonen over hele landet også gjør det vanskelig å skaffe vikarer.

Hemnesmodellen

Med hver fastlegestilling følger det et driftstilskudd som øker med antall pasienter legen har på fastlegelista. Disse pengene er ment å gå til drift av et legekontor, der legen må skaffe lokaler og legesekretær. I Hemnes beholder kommunen disse pengene, og tar ansvaret for lokaler og legesekretærer.

– Kan en lege trekke seg ut av kontoret, og etablere eget kontor med fastlegepraksis?

Åse Valla er fastlege, og er også tillitsvalgt for legene i Hemnes. Hun forklarer:

– Vi leger inngår en avtale om kontor og økonomi som har fire års varighet, og med opsjon på et år til. Det er dermed ikke bare å gå ut og starte for seg selv, sier Valla, og føyer til at dette er i henhold til sentrale avtaler.

– Har denne støyen skadet rekrutteringsmulighetene?

– Den har i alle fall ikke forbedret mulighetene, støy er selvsagt uheldig. Administrasjonen forholder seg til mulig handlingsrom, vi kan ikke gå inn i en polemikk i offentlighet, det tror jeg de fleste forstår. Vi skal ivareta både de ansatte og pasientene. Det er viktig å beholde de vi har, og det blir vanskelig når det sås tvil om vi har rett kompetanse. Det har vi, riktig kompetanse! sier Randi Erlandsen, og ser på de tillitsvalgte.

Tillitsvalgte involvert

Pia Kristin Villmones er en av de tillitsvalgte, og bekrefter at de har blitt tatt med underveis.

– Vi tillitsvalgte er med i alle prosesser i Hemnes kommune. Vi har vært med i hele dette løpet, bekrefter hun.

– I leserbrevet fra legene framkommer det som kan se ut som kritikk på at enhetslederen ikke har hatt helsefaglig bakgrunn. Er dette en vanlig organisering?

– Legekontorene er organisert med en teamleder på hvert kontor som har ansvaret for tilretteleggingen av tjenesten. Dette er et viktig ledd, forklarer Erlandsen.

Dette betyr ikke at legene står uten innflytelse:

– Vi må imidlertid selvsagt samarbeide med, og ta hensyn til, våre kollegaer og hjelpepersonellet, og også innrette vår praksis etter tilgjengelige ressurser. Vi skal som leger bidra til god faglig ledelse på legekontoret, og har stor grad av selvbestemmelse på hvordan vi driver vår private praksis, utdyper Åse Valla.

– Denne modellen har vært brukt over flere år, og vi har sett nytten av godt samspill mellom de involverte. Dette er alltid viktig for å videreutvikle tjenesten. Kommuneoverlegen står som medisinfaglig rådgiver, og de tillitsvalgte involveres i alle beslutninger. Dette gjør det enda viktigere med en god leder som får faggruppene til å jobbe godt sammen, forklarer Eriksen.

Den pågående byggingen av akuttinngang skal ifølge enhetsleder for tekniske tjenester, Thomas Wirthgen, være ferdig innen 1. november.

– Prosjektomfanget i den opprinnelige oppgaven som Tanken Arkitektur prosjekterte var veldig begrenset. Vi får nå en kraftig utvidelse av prosjektet med rehabilitering av laboratoriet og en del andre ting, forklarer Wirthgen.

Det er altså dette som er bakgrunnen til at kommunen nå vil sjekke mulighetene for å finne et midlertidig lokale for å drifte legekontoret i byggeperioden.

 

Du vil kanskje også lese

Ingen relaterte artikler.

Kontakt

Adresse:
Korgsjøen 5B, 8646 Korgen

Tips:
tips@avisahemnes.no

om Avisa Hemnes
Knut Martinsen
Ansvarlig redaktør
Send epost
977 97 333‬

Ellen Rabliås
Journalist
Send epost
907 29 849‬

Rune Furuhatt
Redaksjonssjef
Send epost
412 99 615

Edel Annie Tverberg
Journalist
Send epost
976 60 449‬

Avisa Hemnes er en partipolitisk uavhengig ukesavis som skal formidle nyheter i Hemnes kommune.

Personvernerklæring
Avisa Hemnes arbeider etter Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Avisa Hemnes logo
Avisa Hemnes © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no