Elevene fra 8.- 10. klasse ved Korgen sentralskole har forberedt seg til skolevalg gjennom to fagdager. Vi besøkte dem på dag to, da de hadde politisk stand i minglearealet.
I Korgen har elevene i ungdomsskolen hatt to fagdager i forkant av skolevalget. Her har de jobbet på tvers av trinnene fra 8. – 10. klasse. Da Avisa Hemnes var innom tirsdag ordnet elevene til politisk stand i det såkalte minglearealet. Tidligere på dagen hadde de presentert partiene for lærerne i black – boksen, og onsdag morgen skal de gjennomføre selve skolevalget. Opptelling av stemmene skal foregå i en mattetime senere samme dag.
Spennende og lærerrikt
– Hvordan har det vært å jobbe med politikk og valget?
– Det har vært spennende og krevende, forteller Maja Standal foran Senterparti-plakaten som gruppen har laget.
– Vi har jobbet masse med dette, og ikke bare klipt og limt, skyter en engasjert medpolitiker, Gudbjørn Derås, overbevisende inn.
– Det er litt vanskelig å klare å sette seg inn i alt, og så er vi ikke enige i alt partiet vi har fått utdelt mener, så det har vært utfordrende. – Men vi har lært masse, sier Annika Herstad Lifjell.
Gruppa forteller likevel at de klarer å late som de er representanter for partiet, og svare for seg, de er enige i at de føler de er godt forberedte.
Saken fortsetter under bildet.
Spørrerunde
Elevene skal gå rundt til de andre politiske partiene sine stands og stille spørsmål, for å finne ut hva de selv skal stemme på valgdagen. Noen av elevene sitter igjen på sin stand, mens de andre fra partiet går rundt og spør, og krysser ut hva de er enige med de ulike partiene på et utdelt skjema.
– Har dere bestemt dere for hva dere skal stemme i morgen?
– Ja, det er hemmelig! Sier Nicolai Valla, mens noen av de andre sier at de har ikke helt bestemt seg enda.
Ved Arbeiderpartiets bord er det to jenter som holder stand mens resten er ute på spørrerunde. Vilde Tverå og Tuva Rekve Røsvassbukt har full kontroll når det kommer noen og spør dem ut om Arbeiderpartiets meninger.
– Har dere lært noen nytt?
– Ja, masse! Og det har vært veldig artig å være blanda med de andre klassene, forteller de to jentene.
Saken fortsetter under bildet.
Valgvinnertips
Venstre er litt mer tilbaketrukne, men strammer seg opp når avisens utsendte nærmer seg.
– Hva synes dere om å jobbe slik på skolen?
– Det har vært greit å jobbe slik, svarer Lukas Andriukaitis.
– Hva har dere lært?
– At Venstre jobber for en bedre fremtid for både natur og folk, forklarer han og Drei Røilid videre.
– Hvem tror dere vinner valget?
– Arbeiderpartiet, kommer det kjapt fra Drei.
– Frp, mener Lukas, så puster de lettet ut når journalisten går videre.
Saken fortsetter under bildet.
Kreative innslag
Hos Krf møter vi tre representanter, Ronja Moen sammen med selveste Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. I allefall nesten. Her har kreativiteten fått blomstre, to av elevene har masker med bilder av nevnte politikere på seg, og plakaten deres er pyntet med ballonger med påtegnet partiets logo.
– Hva synes du om fagdagene?
– Det har vært veldig bra, og artig, meddeler Ronja.
Hun sier hun har funnet ut at hun nok ikke skal stemme på Krf, men vet heller ikke helt hvem hun tror som kommer til å vinne stortingsvalget.
– Kanskje Høyre kommer det fra «Ropstad».
– Det er et godt spørsmål, mener Jakob Nerleir, uten å utdype noe mer.
Saken fortsetter under bildet.
Stemningen er god i minglearealet, og det arbeides iherdig med å spørre de andre partiene om avgjørende ting for å finne ut hva en skal stemme selv. Rektor Kjell Joar Petersen stikker innom et par ganger, og en rekke lærere er også til stede.
Upåklagelig engasjement
– Hvordan har det vært å jobbe slik som dette, på tvers av trinnene?
– Det har vært veldig spennende, spesielt å ha med dem i 8. klasse, som er helt nye i ungdomsskolen, sier Kristin Valla som er kontaktlærer for 10. klasse.
Hun forteller at det har gått bra, og de yngste har blitt tatt godt imot. Gruppene er inndelte av lærerne, og blandet på tvers av både kjønn og alder.
– Hvordan har det vært å få elevene engasjerte i arbeidet med politikk?
– Det har ikke vært noe problem, de har fått velge saker selv og de har vist stor kreativitet og arbeidsinnsats, belyser Karianne Storvoll som også er kontaktlærer for 10. klasse.
– Ja, det vært veldig godt samarbeid på gruppene, det har fungert veldig bra, fortsetter Valla.
Så håper lærerne at elevene sitter igjen med et større innblikk i politikkens verden, og er bedre rustet for å ta et eget valg på bakgrunn av dette. De har også benyttet «Barnas valgomat» under fagdagene.