I juni 2020 ble det gjennomført et bestilt tilsyn av uteområdene ved skoler og barnehager i Hemnes kommune. Der ble det avdekket en rekke mangler og avvik.
Dette tilsynet skal gjennomføres årlig, og det vil legge en del føringer på hva som skal prioriteres. Mange lekeapparat og utstyr på uteområdene er gamle, nedslitte og utdaterte, og etter tilsynet ble utstyr enten utbedret, sikret eller fjernet.
Har en overordnet plan
Enhetsleder skole, Rolf Arne Westgaard, forteller at på bakgrunn av tilsynet i 2020 ble «Plan for uteområde skole og barnehage» utarbeidet. Dette er en overordnet plan som sier noe om ressursfordelingen mellom de enkelte barnehagene og de enkelte skolene. Planen skal skape forutsigbarhet slik at kommunens søknader og prioriteringer opp mot tippemiddelsøknader og andre søknader skal bli enklere.
Dette skal sikre at arbeidet med å utvikle uteområdene rundt barnehager og skoler blir bedre, og er planens hovedmål. Et annet delmål er at gode uteområder skal være med på å bidra til omdømmebygging for Hemnes kommune, samt bidra til befolkningsvekst og trivsel.
– Er det slik at de budsjetterte beløpene allerede er bevilget, eller må skolene i tillegg søke for å få dem? Og da eventuelt opp mot konkretiserte prosjekter/innkjøp?
– Planen er laget for å prøve å skape forutsigbarhet, men budsjetter er dessverre aldri vedtatt før i desember-møtet i kommunestyret, sier Westgaard.
Noe nytt på plass
– Hvilke skoler har fått midler tildelt når, hvilke beløp ble tildelt, og hva har midlene blitt brukt til?
– I 2021 ble Korgen sentralskole tildelt kroner 200.000, forteller Westgaard.
– I tillegg kan jeg si at Bjerka skole og Hemnes sentralskole fikk 100.000 hver i 2020. På begge stedene ble det montert nye lekeapparater, legger han til.
– I 2018/19 gjorde ble det også gjennomført et stort prosjekt ved Hemnes sentralskole, der det også var med nærmiljømidler og tippemidler, fortsetter han.
– Ved Hemnes sentralskole ble mye utstyr fjernet etter tilsynet i 2020. Både Hemnes sentralskole og Bjerka skole fikk satt opp nye lekeapparat i vår, og Bleikvasslia skole fikk også oppmontert nytt lekeapparat denne våren, med bakgrunn i skader etter brøyting. Dette var en forsikringssak, sier Westgaard videre.
– Er sannsynligheten for tildeling under budsjettbehandling knyttet opp mot søknad på midler fra skolen som «står for tur»?
– Nei, dette er ikke knyttet opp mot skolene sine søknader. Skole og barnehage har blitt enige om en rullering, for å gjøre ting forutsigbart og for å muliggjøre andre søknader om midler. Dette kan for eksempel dreie seg om tippemidler, planlegging av dugnad med mer, sier Westgaard.
– Det legges inn mye egeninnsats og dugnadsarbeid ved skolene for å utnytte disse midlene, føyer han til.
Strengt regelverk
– Hvor ligger det formelle ansvaret for vedlikehold av skolenes uteområder og lekeapparater? Er det hos dere i enhetsledelsen for skole, hos teknisk, hos den enkelte skoles rektor/ledelse, eller hos FAU? Eller er det en kombinasjon av disse?
– Det er tekniske tjenester som har ansvar for bygg og uteareal, mens rektorer, barnehagestyrere og øvrig personale har ansvaret for daglig visuell kontroll, sier enhetslederen.
Ifølge «Plan for uteområde skole og barnehage» skal det være folk ved Teknisk etat (TEK) som har kompetanse og erfaring med slikt arbeid som skal bistå og utføre vedlikehold, noe som igjen beskrives i «Forskrift om sikkerhet ved lekeplasser».
– Noe av utfordringen er at det ikke finnes øremerkede midler til vedlikehold (TEK). Det avgjøres altså politisk i desember hvert år om man får disse investeringsmidlene, forteller han.
– Det er dessuten slutt på at FAU og andre bygger selv, og dette skyldes det strenge regelverket rundt dette med lekeapparat, avslutter Westgaard.
Rullering på skoler og barnehager
Skolene og barnehagene må selv ha en utviklingsplan for sitt ute område, slik at de lettere skal kunne realisere de mål som er skissert i barnehageplaner, skoleplaner og kommunens eget planverk.
Liv-Åse B. Lorentzen, rektor ved Hemnes sentralskole, forteller at Hemnes sentralskole fikk cirka 100.000 kroner i 2020.
– På Hemnesberget vi fikk en del utstyr et fjernet etter tilsyn i 2020. For dette fikk vi satt opp et nytt lekeapparat våren 2021, sier hun.
– Vi fikk også limt kunstgressdekket i ball-bingen sist vår, og vi fikk utført noe mindre snekkerarbeid før skolestart, som reduserte risiko for ulykker på noen lekehytter vi har, fortsetter hun.
– Ifølge planen er det slik at neste gang det er Hemnes sentralskoles tur til å motta midler er i 2023. Da ligger det inne at skolen skal prioriteres med om lag kroner 200.000, avslutter hun.
Kjell Joar Petersen-Øverleir, rektor ved Korgen sentralskole sier at de ble tildelt 200.000 kroner i 2021.
– Dette ble brukt til å oppruste skoleområdet med bordtennisbord, volleyballbane, parkour-stativ, benker og en dumphuske, forteller han.
En plan i bunn
Neste år er det Finneidfjord skole som ligger inne i planen.
– Jeg kjenner dessverre ikke til all tidligere historikk av tildelte midler, men jeg vet at vi er tildelt 200.000 kr i 2022, sier Dag Roald Djønne, rektor ved Finneidfjord skole.
Rektor ved Bjerka skole, Bente Grønningen Marthinussen, forteller at det der ble gjort et større dugnadsarbeid med aktivitetsanlegg i 2014. Skolen ble da tildelt 200.000 kroner i Tippemidler, mens dugnadsinnsatsen ble verdsatt til drøyt 300.000 kroner.
– Dugnaden ble gjort i regi av FAU, og inneholdt blant annet grunnarbeider ved ballområde, bygging av naturklatrejungel, utlegging og planering av masser til tursti og diverse bygningsmessige arbeider, sier hun.
– Etter tilsyn i 2020 ble tre lekeapparater hos oss revet og fjernet som følge av avvik i tilstandsrapporten fra lekeplasskontrollen, og i mai i år ble det arrangert dugnad i regi av skolen og FAU, fortsetter hun.
– Da ble skolens frontvegg malt, sykkelbanen fikk ny grus og trafikkskilt ble montert opp gjennom sykkel-løypa, området ble raket og ryddet, og alle skolens aktører viste i praksis hvordan man kunne bidra for å nå månedens respektmål: «Jeg bidrar til et godt fellesskap», legger hun til.
– Bjerka skole blir prioritert med nye midler i 2024, avslutter hun.
Hanne Heggedal er ny i rektorjobben ved Bleikvassli skole. Hun forteller at det i 2012 ble søkt om midler i samarbeid med Polarsirkelen friluftsråd.
I likhet med Bjerka skole skal også de prioriteres med midler i 2024.
Så får tiden vise hva som skjer på de enkelte uteområdene i årene fremover. Planen sier i alle fall litt om hva som er i vente.