Åpningen av Væxt Hemnes foregikk i vakkert sommervær, og det var flere som hadde funnet veien for å overvære seansen.
Midt under årets Hemnesjazz fant altså også en annen viktig begivenhet sted. Ordfører i Hemnes, Paul Asphaug, var den som forsto den offisielle åpningen. Han snakket varmt om fordelen med å kunne dele kunnskap, og om å være flere sammen og i fellesskap finne ny kunnskap og ta den i bruk.
– Hemnes kommune har hele tiden vært positiv til å få til Væxt Hemnes, og har også vært med på å gi økonomiske bidrag til dette. Væxt Hemnes skal være et tilbud til alle i kommunen. Jeg håper at dette vil skje etter hvert, sa ordføreren blant annet.
Inger Lise Pettersen i Okstindan Natur- og Kulturpark (ONK) fortsatte med å fortelle litt om bakgrunnen for etableringen i Hemnes. Hun berømmet også dugnadsinnsatsen som er gjort i lokalene.
– Det er fortsatt litt som må ordnes inne, men det er klart nok for de som ønsker å ta i bruk lokalene. Vi håper at de som kommer inn i lokalene også kan være med på å forme stedet. Vi i ONK vil være stedsansvarlig for bruken av lokalene, og vi er nå plassert veldig sentralt her på Hemnesberget og er lette å finne. Ja, det kommer skilt på veggen også, fortalte Pettersen.
– Det er allerede flere som har meldt sin interesse for å benytte seg av lokalitetene. Her kan vi nevne Hilde Sletten Grafisk, ONK vil benytte dette litt, og det samme har Avisa Hemnes signalisert. Visit Plura er også aktuelle, la hun til.
– Vi i ONK vil takke Væxt Helgeland så mye, og spesielt daglig leder Sten Magne Hansen og styreleder Torbjørn Jørgensen, fortsatte hun.
Væxt sørger for vekst
Daglig leder og gründer i Væxt Helgeland, Sten Magne Hansen, fortalte at starten skjedde i 2012, altså for snart 10 år siden. Det har vært mer enn 120 bedrifter innom i Væxt, og i dag er det cirka 70 – 80 bedrifter i systemet.
– Bare i 2020 ble det etablert 15 nye arbeidsplasser i Mosjøen. At vi nå er her med Væxt Hemnes er mye på grunn av pådriveren Torbjørn Jørgensen. Han har et stort hjerte for Hemnesberget og Hemnes Kommune, sa Hansen.
– Denne møteplassen er for alle som har tanker og idéer om ting som kan videreutvikles. Her skal man kunne teste ut sine tanker med andre, få innspill og kanskje kollegaer. Det er viktig å ha en delingsstruktur i en kanskje ellers litt kaotisk struktur, la han til.
– Vi tror at vi ikke fyller alle plassene med en gang, for vi vil gjerne få inn flere gründere etter hvert. Vi vil gjerne ha inn noen ungdommer også, og vi har gjennomført et prosjekt med Hemnes kommune og unge, digitale talenter. Vi håper å få noen av disse inn i miljøet vårt, sa gründeren.
– I 2019 ble det startet et prosjekt for «utenforskapet», som var rettet mot hjemmespillere, de som omtales som «gamere». Prosjeket innledet et samarbeid med universitetet i Stockholm, og flere av de ungdommene som var med er tatt opp som elever der, fortsatte han.
– Den digitale verden har en veldig hurtig utvikling. Her må man tenke fort, finne løsninger, og samtidig være god med språk. Hemnes Kommune vist stor interesse for akkurat denne utviklingen, og var fremst i køen for å få til dette samarbeidet, avrundet Sten Magne Hansen.
E-sport
Gamersleauge Esport er et firma som eies og drives av Kim-Erik Aanes fra Mosjøen. Kim-Erik er lærer ved E-sport linja på Toppen folkehøgskole, og regnes som en av landets ledende eksperter på e-sport. Etter flere år som semi- og helprofesjonell spiller byttet han rolle og startet eget lag hvor han som leder har opplevd stor suksess både nasjonalt og internasjonalt med en rekke lag og spillere.
– E-sport er ikke noen stor idrett i Norge enda, men ute i Europa er den stor. Selv har jeg vært med på dette i 20 år nå, og vært manager i 10 år. Toppen folkehøgskole har idag egen linje for akkurat E-sport, og jeg underviser også der, innledet Aanes.
– Tidligere var det ikke så populært å sitte hjemme å spille dataspill. I dag er «gamere» veldig populære i arbeidsmarkedet. Dette er unge folk som lærer seg å tenke fort. De er gode problemløsere innen IT, og er også gode i språk, fortsatte han.
– DELL, som mange kjenner som et stort selskap innen produksjon av blant annet datamaskiner har nå ansatt flere slike «gamere» i sine bedrifter, sa han videre.
– De som idag sitter alene hjemme og spiller bør ta kontakt med Væxt Hemnes, så kan det lages et miljø her også. Dette er spennende og vil bli mer og mer attraktivt. Både innen sporten og i arbeidslivet, kunne Kim-Erik fortelle.
Igor Kill og hans gitar satte et fint sluttstrek for åpningen av Væxt Hemnes, mens publikum kunne spise vafler og drikke kaffe. De som ønsket det fikk også muligheten til å ta en titt inne i lokalene.
VÆXT Helgeland – kontorfelleskap med nettverk av gründere, freelansere og entreprenører. VÆXT Helgeland er fra før av etablert i Mosjøen, i Hattfjelldal, Mo i Rana, Sandnessjøen og Brønnøysund. Og nå også i Hemnes. |