Nye bekjentskaper er som oftest av hyggelig art – både ved første øyekast og når man blir mer kjent. Andre igjen kan være litt mer plagsomme, noen uønskede arter forekommer innen både fauna og flora. Ved det nye leilighetsbygget Asphaugen, i Korgen sentrum, har en ubuden gjest slått rot.
Avisa Hemnes har fått tips om at det har kommet snikende inn en uønsket art i vår flora, av typen som kan fortrenge andre hjemlige arter, og derfor er svartelistet i Norge. Ved siden av det nye leilighetsbygget i Korgen sentrum har den tilsynelatende vakre og uskyldige Kjempespringfrø spredt seg nærmest med lynets hastighet.
Lupiner blir bagateller
Bjørg Karoline Sundsby (85) flyttet i vår inn i det nye leilighetsbygget, etter å ha bodd i Trondheim hele sitt voksne liv. Hun la etterhvert merke til denne planten som dukket opp i skråninga.
– Først kom det en, så noen til, og så en hel dunge. Nå er hele skråninga dekt av den! Sier en engasjert Sundsby på telefonen.
– Det verste er jo at den er veldig fin. Men jeg tror det må gjøres noe med den, for den sprer seg i ei voldsom fart, og det blir jo et spetakkel til slutt. Jeg har aldri sett noen planter før som er så villig til å spire som denne, og jeg har jo sett mye. Lupiner blir bare bagateller i forhold til denne, stadfester hun.
Kommunen varslet
Bjørg forteller at kommunen er varslet og har vært å sett på området, og håper at de kommer til å gjøre noe med det.
– Jeg tror den må ha kommet med jord hit, og den er jo på vei bort til naboen nå. Det kan jo være andre også som trenger å bli oppmerksom på denne, avslutter Bjørg.
Landbrukssjef i Hemnes kommune, Øystein Dyrlie var den som ble kontaktet da den viltvoksende planten ble identifisert ved Asphaugen. Han forteller at både han og fagkonsulent for landbruk, Jon Arne Leirvik, har vært og sett på området.
– Vi har besluttet at det skal sprøytes vekk. Det er ikke noe som er lovpålagt, men vi skal gjøre det når det blir vær og forhold til det, sier Dyrlie.
Dyrlie forteller videre at den har spredd seg til området ved Asphaugen etter å ha blitt satt ut som hageplante.
– Slike store brakklagte masser som det var rundt der, vil fort bli koloniserte av en eller annen art. I dette tilfellet var det denne forekomsten som tok den plassen.
– Vet du om den er funnet flere steder i Hemnes?
– Det er ikke ferdig kartlagt, men det er registrert at den befinner seg på Hemnesberget også. Så er det også en forekomst langs E6 mellom Urland og Kattstrand, svarer landbrukssjefen.
Plan om bekjemping av Lupin
Dyrlie opplyser om at de i vår søkte om tilskudd hos fylket for å få laget en plan for å bekjempe lupiner i kommunen. Dette var tenkt å skje gjennom kartlegging, og sprøyting i løpet av 3 år langs Hemnesveien. Søknaden ble avslått.
– Det koster litt å gjennomføre slikt, så vi hadde lagt inn en kostnadsramme på 30 – 40.000 kroner med egenandel påregnet i tillegg, forklarer han.
– Vi skal sende en ny søknad, og det kan jo da være aktuelt med et større prosjekt, men det har vi ikke tatt stilling til enda, avslutter Dyrlie.
Skyter frøene 7 meter
I følge NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) er Kjempespringfrø oppført i Fremmedartslista 2018 og vurdert til å utgjøre en svært høy økologisk risiko. Den er lett gjenkjennelig, med sine røde blomster. Den vokser raskt, blomstrer mellom juni og oktober og blir normalt mellom 100 og 150 cm høy, og sprer sine frø effektivt ved at den skyter ut frøene med stor fart ved berøring. Frøene kan sendes opp til 7 meter fra morplanten, og spres lett på fuktige steder som elvebredder og våte enger. I Norge kan den hjemlige floraen fortrenges av den, da den er stor, sprer seg fort og skygger for andre arter.
NIBIO nevner at det viktigste tiltaket mot Kjempespringfrø er folkeopplysning; oppfordre folk til å ikke kjøpe eller så denne planten.