De 11 ordførerne sør for Korgenfjellet har, atter en gang, sendt brev til Helse Nord og denne gang argumentert for at tarmkreftkirurgien må tilbakeføres hovedsykehuset, dvs sykehuset i Sandnessjøen. Da kan det være grunn til å minne om at tarmkreftkirurgien ved sykehuset i Sandnessjøen ble midlertidig nedstengt av Helgelandssykehuset i januar 2020 etter at Kreftregisterets dødelighetstall for de enkelte sykehus var blitt kjent. Tallene for sykehuset i Sandnessjøen viste en dødelighet på 5-6 ganger det nasjonale gjennomsnitt. Helse Nord grep da i all hast inn og opprettet en arbeidsgruppe som etter 4-5 dager fant ut at det var trygt og godt å la seg operere i Sandnessjøen. Arbeidsgruppa ble ledet av den medisinske toppsjefen i Helse Nord, Geir Tollåli, og hadde bred deltagelse fra sykehuset i Sandnessjøen. Ut fra Kreftregisterets tall var det to sykehus i Nord Norge som hadde null dødelighet, nemlig sykehuset i Rana og det i Hammerfest.
I oktober 2020 ble det fattet et enstemmig vedtak i styret i Helgelandssykehuset om å samle all tarmkreftkirurgi på Helgeland til sykehuset i Rana. Dette har tydeligvis vært en bitter pille å svelge for ledelsen i Helse Nord som like etterpå innkalte til et foretaksmøte og besluttet å flytte all slik kirurgi til Nordlandssykehuset i Bodø. Det mest interessante med det saksforelegget som lå til grunn for denne beslutningen – for øvrig ført i penn av den samme Tollåli som er nevnt ovenfor – er at det ikke inneholder et eneste tall som en begrunnelse. For øvrig inneholdt saken en forsikring om at sykehuset i Bodø hadde mer enn nok kapasitet. Det har senere vist seg ikke å være tilfelle. Videre ble det fra Helse Nord gitt uttrykk for at det ville foreligge en ny nordnorsk kreftplan våren 2021. Den er forsinket og ingen kan si noe om når det foreligger.
Så har den nevnte Tollåli sendt brev til Helgelandssykehuset med blant annet en forespørsel om hvilket sykehus på Helgeland tarmkreftkirurgien kan legges. Forespørselen forekommer oss å være nokså spesiell fordi Helgelandssykehuset har besluttet å samle tarmkreftkirurgien til Rana. At dette tilbudet ikke eksisterer på Helgeland i dag, er forårsaket av Helse Nord, all den tid Helse Nord initierte å fjerne tarmkreftkirurgien fra Helgeland og Rana.
Det kan være greit å minne om at det foregår et utredningsarbeid vedrørende nytt sykehus i Sandnessjøen. Det ser ut til å ta noe tid før det arbeidet er avsluttet. Alle regnestykkene som er lagt fram viser at Helgelandssykehuset ikke har bæreevne for en investering i et nytt sykehus i Sandnessjøen kalkulert til 3 milliarder kroner. Sett i lys av alle kostnadsoverskridelsene som har skjedd i de siste byggesakene i regi av Helse Nord, så er det mer sannsynlig av det vil koste 4 milliarder kroner og legger man et slikt tenkt nybygg til Tovåsen koster det ytterligere en milliard, dvs fem og ikke tre millliarder. Og da blir konklusjonen en manglende bæreevne i milliardklassen. Heller ikke en marginal utvidelse av eksisterende sykehus i Sandnessjøen har Helgelandssykehuset bæreevne til. Grunnen til at en marginal utvidelse har en marginal bæreevne skyldes at man benytter tre prosent kalkulasjonsrente, mens Finansdepartementet har besluttet at den skal være fire prosent for statlige investeringer som ikke konkurrerer med private investeringer. Legges fire prosent kalkulasjonsrente til grunn er bæreevnen negativ. Hovedgrunnen til at bæreevnen ikke er der er mangel på pasienter til det såkalte hovedsykehuset i Sandnessjøen når det etableres et distriktsmedisinsk senter i Brønnøysund og en poliklinikk mv i Mosjøen.
Ordførerne tar også for seg folketallsutviklingen på Helgeland. I de siste 20 årene er folketallet på Helgeland redusert med ca 2000 personer. Det er bare to kommuner som har vekst i denne perioden, nemlig Rana og Brønnøy. Ca 88 prosent av tilbakegangen refererer seg til kommunene sør for Korgenfjellet. Denne utviklingen vil fortsette og aksellerere på grunn av en stadig aldrende befolkning. Så vil folketallet i Rana og Nord Helgeland for øvrig komme til å øke med ca 10 000 i de neste 10-15 årene på grunn av ny og stor flyplass, batterifabrikken, djupvasskaia og moderniseringen av jernbanen. Dette vil ha konsekvenser for den framtidige sykehusstrukturen.
Standpunktet om å samle tarmkreftkirurgien til sykehuset i Sandnessjøen er det ingen faglig basis for. Det vises til rapporten fra Statens Helsetilsyn. Sykehuset har verken nødvendige eller tilstrekkelige forutsetninger for å bli tildelt en slik oppgave. Politiske vedtak basert på ønsketenkning og inkompetanse endrer ikke dette faktum. Og når det er tilfelle så kan man ikke vedta det motsatte politisk. Når da i tillegg de økonomiske forutsetninger heller ikke er til stede så sier det seg selv at dette hovedsykehuset blir bare en utredning og aldri noe mer enn det.
Det hører med til historien at sykehuset i Sandnessjøen ikke meldte fra om de mange dødsfall som følge av feil begått under tarmkraftoperasjonene. Dette er et brudd på norsk lov. Helgelandssykehuset sørget ikke for at en underordnet enhet, nemlig sykehuset i Sandnessjøen, hadde orden på sine rutiner og Helse Nord hadde ingen oppfølgingsmekanismer for å ha kontroll. Dette er en sak som vil få etterspill når den endelige rapport fra Statens Helsetilsyn foreligger om tarmkreftkirurgien i Sandnessjøen. Også denne siden av saken gjør det umulig å tilbakeføre tarmkreftkirurgien til det sykehuset i Sandnessjøen.
Mo i Rana/ Hemnes den 17 august 2021
Ståle Paulsen Børge Hundnes Jon-Erik Graven Håkon Nordbakken Per Waage