– Jeg bare syklet og syklet, og så kom jeg hit, svarer Rajenda Prasad Shukla (71) på spørsmålet «Hvorfor Norge?». Han kom syklende fra India i 1970 og hadde tenkt å sykle tilbake i fjor, men korona stakk da kjepper i hjulene for ekteparet Shukla. Planen ble endret til å sykle gjennom alle kommunene i Norge.
Raskeste rute fra Korgen til India, ifølge Google-maps, til fots (sykkelrute ikke tilgjengelig) er på 8.464 km, med estimert tidsbruk på 1.685 timer. For 49 år siden kom Rajendra Shukla syklende til Norge, om han tok raskeste rute vites ikke, men han har vært her siden. Han og kona Aruna (65) har vært gift i 42 år, og sykler nå sammen gjennom alle kommunene i Norge.
Sykkelvelt i Korgen
Vi fikk møte ekteparet Shukla ved rådhuset i Korgen på Rajendras 71-årsdag. Sist han var i Korgen var det vinter og så mye snø at han veltet på sykkel ved gamle Korgbrua. Rajendra ble ikke skadet, men han og hans kone Aruna stanset sykkeleventyret midlertidig for å unngå flere ulykker, og er nå tilbake «i salen».
– I løpet av oktober er vi ferdige med alle 356 kommuner, forteller Rajendra.
– Tøft, utbryter avisas utsendte.
– Nei, det er ikke tøft. Det som er tøft er at kona lærte å sykle bare noen måneder før vi startet. Hun øvde seg i hagen, du vet, man skal ikke sykle i hagen, og hun ramlet enormt mange ganger. Så den første tiden var veldig tøff, siden hun hadde liten kontroll, og det er mye trafikk langs veiene. Men etter hvert som man lærer seg noe nytt og vinner selvtillit er det moro, forteller en stolt ektemann.
Tanken bak
Ekteparet syklet Helgeland i fjor, og har skaffet seg el-sykler. De startet uten, men fant ut at det var mer behagelig med litt drahjelp.
– Hva er tanken bak å sykle gjennom alle kommunene?
– Siden jeg kom syklende fra India, tenkte jeg å sykle tilbake for å ha tatt tur/retur, fra 1. mai i fjor. Men så kom korona, så da bestemte jeg meg for å sykle fra Bergen til Kristiansand. Etter jeg var ferdig med det tenkte jeg «kan vi ikke ta hele Norge?».
– Vi er forfattere og, og skriver bok underveis. Vi skriver 20 sider per kommune, så sender vi det vi har skrevet til noen, slik som dere journalister, for å få høre om det er noe vesentlig som mangler. Så reiser vi tilbake med bobilen vår, og sykler litt rundt for å få med oss det vi mangler når vi kommer tilbake, forteller sykkelentusiasten.
Bokprosjektet de holder på nå skal altså kvalitetssikres når de er ferdige, og Rajendra spøker med at han kanskje igjen er overambisiøs, som da han syklet fra India.
– Det er ikke sikkert det går, men hvis jeg lever til jeg blir syttifem blir det en stor fin bok, sier han og tenker at den også blir et historisk dokument med historier fra hele Norge.
Saken fortsetter under bildet.
Bokskriving
Shukla forteller at han egentlig skulle til Amerika da han kom hit i 1970, og hadde fått tips om å jobbe på båt for å komme seg dit gratis fra Norge.
– Men så fikk jeg beskjed om at båten skulle reise om en uke, og man trengte kurs før man fikk jobbe der, og det rakk jeg ikke. Så da ble jeg her og begynte å studere i Norge, forteller den løsningsorienterte pensjonisten.
Rajendra Shukla ser på Norge som et raust land. Her fikk han alle muligheter. Shukla tok videreutdanning som kirurg, og tok deler av utdanninga i Sandnessjøen. Han har jobbet både som gastrokirurg og hjertekirurg, og har vært ansatt på Levanger, Rikshospitalet, ved Ahus og ved Haukeland sykehus.
Shukla viser frem noen av bøkene sine, og folk han har møtt på sin vei, som Indira Gandhi, og den tidligere statsministeren i Norge, Trygve Bratteli, som gjorde inntrykk på ham.
– Jeg har stemt Arbeiderpartiet siden, ler han og bedyrer at han ikke kan politikk, men har vært arbeiderpartimann siden han møtte Bratteli.
Ekteparet har skrevet noen felles bøker, og et par har han skrevet alene. En bok har han skrevet om sin egen reise til Norge på sykkel, mens andre bøker er fiksjon. Shukla har også skrevet en bok om deres sønn, som er lege på Haukeland, som svømte over den engelske kanal da han var 17 år.
– Han brukte 13 timer og 54 min på 55 km, og var den første nordmannen som gjorde dette, forteller Shukla senior.
Saken fortsetter under bildet.
Pensjonist i arbeid
Ekteparet innså at det var umulig å sykle på fulltid og hele vinteren, etter velten i Korgen. Rajendra har derfor jobbet som legevikar på ulike steder i landet, og brukt det som base for sykling i helgene.
– Vi har gjort unna 332 kommuner, og mangler tre kommuner i øst, resten i Finnmark, og det skal vi ta når jeg skal jobbe i Porsanger om ca. 10 dager, redegjør den aktive pensjonisten.
– Det er mer skånsomt å gjøre det på denne måten, da jobber jeg i ukene og vi sykler fredag, lørdag og søndag, besøker en eller to kommuner. Da får vi sett mer, og snakket med flere folk, fortsetter han.
Shukla forteller fornøyd at han har tjent bra som kirurg, og har bra pensjon gjennom KLP og at de derfor har hatt råd til å bo på hotell underveis. Både han og kona er veldig fornøyde med Norge.
– Ja, det er derfor vi har vært her i 42 år, sier Aruna og smiler.
Ydmyke indere
– Skal dere tilbake til India?
– Ja, en gang skal vi sykle tilbake, men vi har jo hus og barn og barnebarn på Eidsvoll så vi skal bo her.
Saken fortsetter under bildet.
– Hva er største forskjell på Norge og India?
– India ligger langt bak, der er det bare snakk om å få nok mat og klær. Man kan ikke sammenlikne de to landene, det er avansert. Men i India er de veldig ydmyke, og veldig arbeidsomme. De er veldig lojale mennesker. Hinduene ser på hele verden som en stor familie, forklarer Rajendra og synes det er en fin tanke som fordrer å akseptere alle.
Ekteparet tar oss med til stedet han falt sist han var i Korgen, peker og forteller med glimt i øyet, ringen er sluttet, og de setter seg på sykkelsetene igjen med nesen mot Leirfjord og etter hvert ei avslutning på sykkeleventyret sitt i Norge.