Det er Sp som i dagens meningsmåling har kapret det siste mandatet, men med svært knapp margin. Like bak halser Rødt, Ap og Høyre, og bare små endringer på noen hundre stemmer kan endre sammensetningen.
Meningsmålingen er tatt opp i tidsrommet 29. juli-2. august.
Størst endring for Høyre om vi sammenligner med meningsmålingen fra juni. Regjeringspartiet får en tilbakegang på 2,7 prosentpoeng til 14,6 prosent. Sammenlignet med forrige stortingsvalg er tilbakegangen på hele 5,6 prosentpoeng. FrP må også notere en tilbakegang med 0,9 prosentpoeng målt mot junitallene og får en oppslutning på, eller 3,3 prosentpoeng mindre enn ved valget i 2017.
Vinner med tidenes dårligste resultat
Ap er den store vinneren, selv om de taper kraftig målt mot forrige valg. Med 23,7 prosent går de fram 2 prosentpoeng målt mot junitallene. Ser vi tilbake på meningsmålingen i april er framgangen på formidable 5,2 prosentpoeng. De ligger allikevel godt bak 2017-valget, der de oppnådde 26 prosent. Et poeng her er at partiet kan ende opp med å øke antall mandater i Nordland til tre, samtidig som de går tilbake i oppslutning.
Artikkelen fortsetter under grafikken
Om Ap ender opp med en oppslutning på 23,7 prosent vil dette allikevel være det svakeste resultatet partiet har oppnådd etter krigen.
Slutt på medvinden
Sp har seilt i medvind over hele landet i lang tid, og spesielt i Nordland. Nå ser vinden ut til å ha stagnert, og de må notere seg for en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng fra juni til 25,5 prosent. Det er allikevel fantastiske tall for partiet, en framgang på 6,9 prosentpoeng fra 2017-valget, og den høyeste siden krigen. Den største oppslutningen partiet har hatt i Nordland var i forkant av folkeavstemmingen om medlemskap i EU da de i 1993 oppnådde 23,9 prosent.
For de yngre lesere skylder vi å gjøre oppmerksom på at «etter krigen» betyr etter 1945. Alle endringer fra målingen i juni er innenfor feilmarginen.
For Nordlandsbenken på Stortinget vil dette bety at Sp øker fra to til tre representanter. Ap beholder sine to, mens Høyre og FrP begge mister hver sin representant og står igjen med en. Den siste «ledige» plassen er det SV som stikker av med, muligens til litt forvirring.
Utjevningsmandat
SV har nemlig en representant på Nordlandsbenken i inneværende periode, men dette er et utjevningsmandat, og ble ikke vunnet i den ordinære fordelingen. Hvert valgdistrikt har et utjevningsmandat, og disse fordeles ut fra valgresultatene over landet samlet blant partiene som kommer over sperregrensen. Den niende og siste representanten fra Nordland beregnes derfor etter at alle distriktsrepresentantene er valgt ut fra et eget regelverk.