Hybellivet venter også for Anna Grunnvoll (15) som skal flytte til Mo i Rana til skolestart. Det både gleder og gruer hun seg til. For mamma Anita Stubbli Grunnvoll blir det stille i huset etter å ha hatt barn hjemme i 32 år.
Anna Grunnvoll er en av de om lag 97 elevene (fordelt på Vg1, Vg2 og Vg3) fra Hemnes kommune som har søkt seg til Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana. Oppfølgingstjenesten, ved Bjørn Oddvang, OT- Koordinator for Helgeland, forteller at de lager seg en oversikt etter skolestart, på antall elever som bor på hybel eller pendler, men at oversikten ikke er klar per i dag. Noen elever står på venteliste, mens andre ombestemmer seg i forhold til hva de søkte på i utgangspunktet.
Øve seg på å klare seg selv
Anna Grunnvoll (15) har vokst opp i Korgen, og skal starte utdanningsløpet sitt på studiespesialisering ved Polarsirkelen vgs i Mo i Rana nå i høst. Den nye bopelen befinner seg på Ytteren, og hun skal dele bad og kjøkken med ei venninne.
– Hva tenker du om å flytte på hybel? Skrekk, eller glede, frihetsfullt eller slitsomt?
– Jeg både gleder og gruer meg. Gruer meg litt til å skulle gjøre alt selv, og så tror jeg kanskje jeg får litt heimlengsel de første ukene. Jeg tror det bli mye mer frihet, og jeg må jo øve meg til jeg skal videre til Trondheim etter at jeg er ferdig på Mo, svarer Anna.
Familien begynte å leite etter hybel i mars, og hybelen de bestemte seg for hadde veldig hyggelige verter.
– Ja det ble folkene som avgjorde at vi valgte den, forteller mamma Anita Stubbli Grunnvoll
– Er det mange du kjenner som skal bo i nærheten?
– Nei, ikke egentlig. Ikke akkurat der i allefall, svarer Anna kjapt.
Stipend dekker boligutgifter
Familien er bosatt slik at avstanden til skolen er innenfor Lånekassens krav om reiselengde på minimum 40 km til, for å ha rett på borteboerstipend. Det blir nok til å dekke utgiftene på hybelen som koster 4000 kr i måneden, inkludert strøm og internett.
– Ja, ellers hadde det ikke vært aktuelt, forteller mamma. Anna på sin side synes det å kunne få sove litt lengre på morgenen er en stor fordel.
– Hvis jeg skulle bo hjemme og pendle til skolen hadde jeg måtte stå opp sånn i fem-sekstida, og det orker jeg ikke, sier hun ærlig.
– Hva blir det beste med å bo på hybel?
– Jeg får være mer alene, og sove lengre, nevner den unge jenta.
Utfordringer
– Hva blir det mest utfordrende?
– Det blir nok å lage mat hver dag. Og å ta oppvasken! Forteller Anna, som sier hun egentlig er glad i å lage mat, men at hun ofte er sliten etter skolen, så da er det litt mer utfordrende å begynne med matlaging.
– Har du tenkt å reise hjem i helgene?
– Ja, det har jeg, sier den kommende hybelboeren.
Mamma stemmer i, og sier seg enig.
– Hun er jo ung, fyller seksten først i november så jeg vil ha henne heim i helgene. Pendling hadde blitt bare et slit, da de har lange skoledager, men hun er hjertelig velkommen heim i ukene også om hun vil det, sier Anita.
– Tenker du å flytte heim til Hemnes kommune etter endte studier?
– Jeg tror ikke det. Kanskje når jeg blir eldre, sånn åtti år, eller noe, smiler Anna.
Saken fortsetter under bildet.
Rart og stille uten barn heime
– Hvordan kjennes det ut for mamman at barnet flytter ut? – Jeg ser det litt ulekt, jeg har jo hatt barn heime i 32 år nå, så det blir jo en overgang. Det blir nok rart og stille, sier Anita ettertenktsomt.– Men det blir jo litt mindre rot heime, færre å plukke opp etter, ler hun.
– Hva tenker du blir størst endring for henne?
– Vet ikke helt… sier mamma og ser på dattera.
– Rydding, sikkert! Skyter Anna inn.
– Ja, kanskje å holde orden, og matlaging, ikke bare lage lettvint middag, følger Anita på med.
Mamma forteller at Anna er flink til å lage mat, og baker gjerne, men det gjenstår å se om det blir slik på hybelen også. Hun ser for seg å klare å slippe opp kontrollen, hun stoler på dattera som er ei pliktoppfyllende jente.
– Anna er ei fornuftig jente, og hun ringer om det er noe, sier hun.Anna stiller seg derimot litt i tvil til den tanken om at mor skal slippe kontrollen.– Du kommer nok til å ringe hele tiden, kommenterer hun, og mor ler.
Jente med ambisjoner
Anita har egentlig ingen bekymringer rundt hybellivet for dattera. Anna er nøye med hvem hun omgås, og er ei jente som står for egne meninger.
– Det eneste må være å komme seg opp på egen hånd på morgenen, for hun våkner ikke av alarmen. Jeg tror hun må ordne seg en ny lyd, å se om hun våkner da. Til nå har jeg måttet rope noen ganger for å få henne opp, meddeler Anita.
Anna sier at hun aldri har kommet for seint til skolen, og mener hun allerede har den verste lyden til alarm, så hun tenker at hun kanskje skal få venninnen til å hjelpe seg med å komme seg opp. Gode venner er kjekt å ha.
– Tror du Anna kommer heim til Hemnes kommune til slutt?
– De andre to barna våre ble jo her i kommunen, men Anna er en litt annen type, med andre ambisjoner. Så dersom det skulle bli en av de tre som ikke kom tilbake, måtte det nok bli henne. Men skulle det dukke opp rett type arbeid, så kan det jo hende hun kommer heim, sier mamma Anita.
– Ja, eller et fint hus, smetter Anna inn med. Men hun fastholder at det egentlig ikke er aktuelt å komme heim til Hemnes kommune før hun er om lag åtti år.
Hybel og valg av studieretning
Assisterende rektor ved Polarsirkelen videregående skole, Børge Falch Olsen, sier at de i år venter om lag 100 hybelboende elever, noe som tilsvarer det forgående året.
Rektor ved Mosjøen videregående skole, Lars Henrik Kristiansen, viser til foreløpige tall på ca. 720 elever i Mosjøen kommende skoleår. Disse elevene kommer fra 37 ulike kommuner, og 42 elever kommer fra Hemnes kommune.
Oppfølgingstjenesten, ved Bjørn Oddvang, OT- Koordinator for Helgeland, opplyser om at noen elever ved videregående skole også velger å bo på hybel selv uten å ha rett på borteboerstipend. En del unge leier også leiligheter sammen for å komme bedre ut økonomisk fra det enn ved å leie to separate hybler.
Logisk brist
Oddvang nevner også at det kan likne på en brist i logikken i skolestrukturen, da det er slik at de med dårligst karakterer ikke kommer inn på sitt førstevalg på skole/ skolested, og dermed må flytte til andre steder for å gå ønsket linje på et fremmed sted.
– Det betyr at de elevene som er svakest i utgangspunktet må flytte og bo på hybel, mens de sterkeste får fortsette å bo hjemme, eller kan pendle. Dette fører også til en del taktisk søking på skole, for å slippe å flytte, og i neste omgang gir det utslag i at unge utdanner seg innen retninger de kanskje egentlig ikke ønsker å jobbe i. På sikt vil dette også kunne gå utover næringslivet, sier Bjørn Oddvang.
– Mange unge velger studiespesialisering, uten å egentlig ha et ønske om å studere videre etter videregående, legger han til.
Oddvang nevner at vi på Helgeland nå har et dårligere breddetilbud innen videregående skole nå enn for noen år siden, og at de linjene vi sitter igjen med kanskje ikke treffer de jobbene som vi trenger folk i på Helgeland.
– Men så har vi hatt fagtilbud innen for eksempel salg, service og samferdsel uten at folk søkte på det, selv om vi her i området har behov for folk med en slik utdanning innen blant annet reiseliv, forklarer OT-koordinatoren, og avslutter med å nevne at dette kan være verdt å tenke på siden det er valgår.