Fredag 6. august møter vi smilende fjes og stor gjestfrihet av både voksne og barn på Fjellcamp Bleikvasslia.
Tidligere år har fjellcampen hatt base på Karihaug i Bleikvasslia, men i år har de valgt å flytte helt ut. Lederen for campen, Kåre Børli, forteller at årsaken til flyttingen var et ønske om enda mer friluftsliv. Kåre har hatt god hjelp fra kona Merethe Bjørnbak og Martin Hell til å utvikle fjellcampen til det den er i dag.
Nå holder de til på Køtaplassen nedenfor Gammelskola. Der har de slått opp telt og lavvo. De har det så fritt som det skal være mulig å få det. Nå som de har flyttet ut, har de det friere til å dyrke friluftslivet fullt ut.
– Nå som vi har flyttet ut, har vi ikke lenger noe «time limit». På Karihaug var tiden mye viktigere da vi måtte være tilbake til forskjellige måltider. Nå som vi har det fritt, har vi god tid, og vi har også tatt oss god tid til turer og aktiviteter, sier Martin Hell.
Helt uten telefoner!
I dag består dagene våre av å sitte med telefoner, nettbrett og laptoper for å se på YouTube, Instagram og andre sosiale medier. Her har de ikke tilgang til det. Campen er telefonfri, så der må de bruke fantasien og hjernen til noe annet enn å trykke på en skjerm.
– Hvordan er det å ha barn ute i naturen uten å ha tilgang til skjerm/internett?
– Det er interessant å se barna i en annen setting. Det er ikke tvil om at de er styrt av skjerm og sosiale medier. Med all den nye teknologien som har kommet bare de siste årene, så føler man seg utrolig gammel og nesten hengende etter de unge. Barna klarer seg faktisk utrolig bra uten, selv om det har vært en stor forandring for dem å være uten nett i en hel uke ute i naturen, svarer Martin.
Selv om de har vært helt uten telefoner, så har de klart seg fint. Bare den lille tiden jeg var der, så jeg en hel haug med fine barn som løp rundt og fant på alle mulige slags aktiviteter.
Koronatiltak ute i naturen
Som vi alle vet, er det et virus som herjer rundt, og som har satt mange stoppere for det sosiale. Likevel har de funnet en løsning på det. De har funnet en måte å opprettholde hygienetiltakene. De har vaskerutiner, de har laget en utedusj slik at de kan dusje og være rene. De er også delt opp i teltgrupper, slik at ikke alle sammen ligger oppå hverandre.
– Å holde barna helt fra hverandre er helt umulig i en setting som dette, men vi er opptatt av at alt av hygiene skal opprettholdes, sier Martin.
Tydelige voksne
Barna har helt siden dag en vært vant med tydelige voksne, og de er klare over hvor de har dem. Det har ført til at de alltid har hatt trygge rammer rundt seg.
– Har det vært noen vanskeligheter med å få respekt?
– Det er noen som trenger å teste mer enn andre, og noen ganger har vi vært nødt til å heve stemmen, men det er ikke ofte. De har stort sett vært veldig flinke, sier Martin.
De voksne har også vært tydelige på reglene. Det vil si både med hygiene og oppførsel mot voksne og andre på campen. De har selvfølgelig også nulltoleranse for mobbing.
Unge arbeidere til hjelp
I år har de som andre år fått med seg unge til å hjelpe til under campen. Denne uken var det Anni Iversen og Mats Ånonli som var de heldige.
– Hva var det som inspirerte deg til å jobbe her?
– Jeg fikk spørsmål fra Merethe om at jeg hadde lyst til å jobbe her gjennom ungjobb i kommunen, svarer Mats.
– Hvilke oppgaver har du fått?
– Jeg har passet på ungene, gjort klar til måltidene, fyrt bål og lignende, svarer han.
Anni har vært deltager på fjellcampen i tre år, og dette har vært hennes fjerde sommer. Hun sier det har blitt en del av sommeren hennes å være der.
– Hva har du likt best?
– Det å være med barn og se at de utvikler seg, lærer nye ting, lære bort til dem. Å se at de setter seg nye mål etter hvert som de mestrer andre ting, svarer Anni.
– Kunne du tenkt deg å jobbe med noe innenfor barn senere?
– Jeg ser at jeg har egenskaper innenfor barn, og det er noe jeg kan tenke meg å jobbe med, sier hun.
Herlige barn
Hele campen var fylt med 22 deltagere som sprang rundt, selv om de alle var slitne etter en lang fjelltur på Anders-Larsa Fjellet. De hadde så mye energi at det var nesten umulig å prate med dem.
Jeg fikk høre fra noen småfugler at noen gutter hadde tatt seg en løpetur den første natten ute. Men alle sammen var enige om at det hadde vært «nice» å sove ute. De har også lært seg mye nytt, blant annet padling, klatring/rappellering og litt gullvasking. De voksne mener ungene har funnet seg selv i aktivitetene de har gjort. De har også fått gode venner i løpet av oppholdet.
– Hva har vært det morsomste?
– Å herje med Mats!!! ropte alle guttene med en gang.
De har likt de aller fleste aktivitetene de har gjort. Barna hadde også en dag de mente var en helligdag, og det var da de fikk hamburger til middag.
Alt i alt så har de hatt et fint opphold, og både barn og voksne er enige i det. De aller fleste ønsker også å komme tilbake.