De fleste laksevassdrag i Nord-Norge opplever i sommer innrykk av den uønskede pukkellaksen. Røssåga er intet unntak.
Søndag var Kristin Axelsen og ektemannen Morgan Lillevold i Røssåga og fisket fra båt. Kristin fikk napp, og da fangsten ble dratt inn var det klart at dette ikke var en vanlig laks, den hadde pukkel. Laksen, som var ca. 2 kg, ble avlivet. I motsetning til den «vanlige» laksen som fortrinnsvis skal sette ut igjen skal all pukkellaks bøte med livet.
Artikkelen fortsetter under bildet
Pukkellaksen kommer opprinnelig fra Stillehavet, og har en helt annen livssyklus enn «vår» atlanterhavslaks. Laksen har gradvis trukket sørover etter å ha blitt satt ut på Kolahalvøya på 60-tallet. Årsaken til at den er erklært uønsket i norske vassdrag er visstnok redsel for at den skal fortrenge atlanterhavslaksen, og fare for at den skal bringe med seg sykdommer.
Artikkelen fortsetter under bildet
Pukkellaksen gyter allerede i august, mens «vår» laks først gyter i november. Altlanterhavslaksen blir i vassdraget i flere år før den går ut i havet, pukkellaksen forlater vassdraget like etter klekking, og konkurrerer derfor i liten grad med den tradisjonelle laksen.
Etter to år kommer pukkellaksen tilbake for å gyte. Når den har gjort jobben dør både ho- og hannlaksen. Atlanterhavslaksen derimot kan gyte flere ganger, og blir dermed også mye eldre og større enn pukkellaksen. Som matfisk fortelles det at pukkellaksen er svært lik «vår» laks, men den taper seg fort når den har kommet opp i elvene. Skal man spise den er det derfor om å gjøre å få den på kroken når den er såkalt nygått, eller når den fortsatt befinner seg i havet.
Om du fanger en slik laks skal det tas skjellprøver som sendes inn for nærmere analyse.