Pauline Opstad (25) er i helga i Budapest i Ungarn. Der skal hun representere Norge i EM i rugby.
Finniværingen med en fortid som lokal fotball- og håndballspiller har gjort rask karriere i en ballsport som er forholdsvis ukjent i Norge.
Hun er allerede på plass i Budapest da avisa når henne på telefon. De har gjort unna en treningsøkt, mens kampene starter fredag morgen.
– Det er varmt her, i dag var det 38 grader, og det er ingen steder på banen med skygge.
– Hvordan i all verden har du havnet i rugby?
– Jeg begynte å studere i Trondheim, og det var så mange forskjellige idrettsgrener å velge mellom. Rugby hørtes gøy ut, så jeg valgte det, forklarer hun.
Rugby er en svært fysisk sport, den kan ligne en god del på amerikansk fotball, men mangler helt og holdent beskyttelsesutstyret den amerikanske versjonen er full av. For de som er vant til fotball er det uforståelig at dommeren tilsynelatende godtar omtrent alt. Her benyttes både hender og føtter, den ovale ballen holdes mens man løper framover. Motstanderne gjør nær sagt hva som helst for å stoppe den som har ballen, ofte ender spillet i ei mølje der 5-6 spillere ligger over den som har ballen og bokstavelig talt slåss om ballen.
Tøft, men få skader
– Blir det ikke mange skader?
– Nei, ikke noe mer enn i håndball og fotball egentlig, men kanskje litt andre typer skader. Det går jo hard for seg, det blir noen blåflekker, men det må man tåle.
Artikkelen fortsetter under bildet
Det finnes to ulike versjoner av rugby, rugby union og rugby league. I fullversjonen har disse henholdsvis 15 og 13 spillere. Pauline spiller en versjon av rugby union, men med bare 7 spillere.
– Er det som 7-fotball der banen er mindre?
– Nei, vi spiller på samme banen som i fullversjonen. Dermed blir det god plass og stor fart. Kampene blir veldig intense, og kampene er korte, 2 x 7 minutter, forklarer hun.
Pauline spiller på NTNUI, universitetets eget idrettslag. Hun studerer marinteknikk, men har sommerjobb på fylkeskommunens veidrift i Mosjøen. Nå har hun altså tatt noen fridager for å spille sine alle første landskamper.
Koronafast
Rugby som i høyeste grad er en kontaktsport har også blitt hardt rammet av koronaen. I tillegg ble første del av EM uten Norge. Det ble avholdt i Kroatia i juni, men ettersom de ikke fikk dispensasjon for innreisekarantene valgte de å trekke seg fra turneringen. Dermed går de nå inn i andre del med lite poeng.
– Vi fikk tildelt 4 poeng ettersom det var andre også som ikke kunne delta. Nå skal vi møte de beste fra forrige runde først, deretter blir det lettere motstand. Det blir nok tøft til å begynne med, sier debutanten.
– Det er 10 land med i turneringen, og Norge ligger sånn midt på treet blant disse, avslutter Pauline Opstad, kvelden før hun får sin landslagsdebut.
Det er mulig å følge mesterskapet gjennom internett. Kampene streames på www.rugbyeurope.eu. Norge har sin første kamp allerede klokken 11 på fredag morgen. For øvrige kamper, se faktaboksen.