Koronapandemien har gjort sitt til at stadig flere ønsker å prøve varianter av friluftsliv, og nå er situasjonen mange steder at «alle» vil spille frisbeegolf.
På Finneidfjord har de bane for frisbeegolf, og dette er en aktivitet som i høyeste grad passer for både store og små. Gjerne sammen!
– Hva er frisbeegolf?
Frisbeegolfens prinsipper er enkle, man skal kaste en frisbee fra A til B og prøve å bruke så få kast som mulig. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull. Etter første kast går man bort og kaster videre fra der frisbeen ligger, helt til frisbeen ligger i kurven. Man noterer antall kast og går videre til neste «hull». En bane består som oftest av 9 eller 18 hull. Det er en enkel sport, ikke utstyrskrevende og kan utøves av store og små.
Løypa i Rostafjellet er en enklere utgave, her kaster man på nummererte blinker, ikke på kurver slik som de offisielle løypene har. (UDisc er appen der en finner offisielle løyper i Norge).
– Når ble banen på Finni etablert?
Høsten etter godværssommeren for noen år siden. Da skifta vi tak på huset og det ble skre av taktro-materiale. Disse bitene leverte jeg ut blant elevene mine på skola, i lag med noen føringer, og så laga hver elev hver sin nummererte blink. Hadde på forhånd spurt grunneier og fått tommel opp.
– Hvem er det som står bak løypa, og drifter den?
– Det er undertegnede.
– Hvor mange «hull» / hvor lang er løypa?
– Det er 17 blinker. Start er på myra like oppom Frisbeegolf-skiltet og siste blink er like ved kraftlinja.
– Dette er et lavterskeltilbud, hva innebærer det? Er det helt gratis, eller noe startavgift?
– Det henger en sort boks litt oppom Frisbeegolf-skiltet. I den er det 3 låne-frisbeer, ark som foreslår hvordan det kan spilles og som viser løypeprofilen + blyanter – hvis du vil holde regnskap med antall kast. Det kan være lurt å ha sko som tåler litt myr-gåing.
– Har dette vært et populært tilbud så langt?
– Det har vel ikke vært så veldig annonsert, men «kidsan» på skola hos oss synes dette er kjekt.
Vi har med en frisbee til hver elev når vi går dit i skolesammenheng. Lånefrisbeene er litt lette og det er faktisk ganske mye artigere å spille dersom en har disc med litt tyngde (long-drive eller mid-drive) og kanskje en «putter».
Mari Kristin om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Mange muligheter for å drive med varierte aktiviteter ute, året rundt.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Alle som tar barn ut i naturen hele året.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– At flere kunne bli litt mer bevisst på verdien med å gjøre en liten forskjell. For eksempel ta med søppel som ligger i naturen når en går tur likevel. Legg en stein som klopping når du går i marka der mange ferdes.
– Hvis flere gjorde forskjellige slike uegennyttige småting ble det fort enda triveligere å bo her.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Svalengsalpene, Reintindtjønna, sommer og vinter.