Onsdag orienterer regjeringen om koronasituasjonen og vil trolig avklare hva som skjer med videre gjenåpning av Norge. I sin siste risikovurdering kommer FHI med en rekke innspill på hva som bør skje med koronatiltakene:
Hygiene:
– Vi ser ingen grunner til å endre hygienerådene, men folk må fortsatt ha god håndhygiene og
holde seg hjemme ved sykdom og bli testet, skriver FHI, som understreker at det ikke er noen gode holdepunkter for at deltavarianten av koronaviruset smitter annerledes enn alfa.
– Etter hvert som de aller fleste voksne er vaksinert, kan opplegget for å finne og følge opp nærkontakter av smittede justeres. Karantene i ti dager er et inngripende tiltak, og det blir etter hvert neppe forholdsmessig å benytte det i samme omfang som før, særlig ikke hos barn. Et opplegg med testing kan trolig erstatte karantene for mange nærkontakter. Framveksten av deltavarianten endrer ikke denne vurderingen, skriver FHI.
– Samtidig som delta er i ferd med å overta som dominerende virus i landet, skjer en gradvis avvikling av nasjonale kontaktreduserende tiltak, og vaksinasjonsprogrammet ruller framover, skriver FHI.
– Risikobaserte innreisetiltak bør fortsette inntil videre, men ikke begrunnet bare i
frykt for import av deltavarianten siden den allerede er dominerende i Norge. Slike tiltak
bidrar også til overvåkingen av virus som importeres til landet, skriver FHI.
– Dersom det oppdages lokale utbrudd med delta, må vi få dem under kontroll.
– Siden det nå er så stor og stadig økende immunitet i befolkningen, er det betydelig mindre fare for at lokale utbrudd skal løpe helt ut av kontroll, skape stor sykdomsbyrde og overbelaste sykehusene. Kommunene kan derfor være mer avventende med omfattende kontaktreduserende tiltak; testing og smittesporing er ofte tilstrekkelig. Sykehusene må
likevel fortsatt ha beredskap for å kunne håndtere flere pasienter med alvorlig forløp.
– Vi anbefaler å fortsette med dagens vaksinasjonsstrategi (altså inntil 12 ukers intervall
mellom første og andre dose for personer under 65 år som ikke tilhører risikogruppene) –
alternativ 1 over – inntil videre. Så snart vaksinetilgangen gjør det mulig, bør intervallet
forkortes noen uker, skriver FHI.
– Ungdom 16–17 år har vi anbefalt å inkludere i vaksinasjonsprogrammet, men endelig beslutning er ennå ikke fattet. Ungdom 12–15 år vurderer vi nå om skal omfattes av vaksinasjonsprogrammet. Vår anbefaling kan ventes om noen uker, opplyser FHI.