Lekeplasser kan være med på å skape bolyst både for barn og deres foreldre, men mange av lekeplassene i kommunen er lite lystige. Vi har snakket med småbarnsmor Benedikte Skaret Nilssen som bor på Tømmerheia. Hun har søkt om støtte til lekeapparater på Tømmerheia.
Innen 2025 skal Hemnes kommune ha ekstra gode oppvekstvilkår, i følge boligpolitisk handlingsplan. Tømmerheia boligfelt er det en lekeplass… Men hvor ligger denne, var min første tanke?
Etter en prat med noen av småbarnsforeldrene i området blir den lokalisert som en plenflekk med et gammelt fotballmål.
Ønsker samlingssted
Boligområdet har vært gjennom et generasjonsskifte, og det er nå bosatt en del familier her med små barn. Benedikte Skaret Nilssen, og samboer Jonas Johansen har to små barn og et til på vei. Mor i huset ønsker seg et samlingssted for småbarnsfamilier i boligfeltet, og et sted for barna å leke på fritiden.
– Det hadde vært fint med en lekeplass der barna kunne få utfolde seg. Med utfordringer for både en ettåring og en seksåring nærmere heime. Det nærmeste er per i dag Svartebukta, forteller småbarnsmoren.
Ikke resirkulerbart
Lenger bort i gata ligger Tømmerheia barnehage, med sitt nedslitte uteområde. Ny barnehage er på vei, og det har vært få oppgraderinger i uteområdet de siste årene. Lekeapparatene har blitt plukket ned etter hvert som de har blitt uslitte, og ikke gått gjennom sikkerhetskontroller. Det er nesten ingen ting igjen av apparater der, og ingen huske. Det er ikke attraktivt for barn å leke her på kveldstid og ingen ting kan «resirkuleres» som lekeplass etter at barnehagen har flyttet herfra, slik som mange kanskje tenker.
Saken fortsetter under bildet.
– Min eldste sykler en del sammen med en kompis som bor her, og de sykler frem til barnehagen og tilbake. Det er ikke mye som innbyr til lek der, så det blir stort sett sykling de holder på med, da det mangler andre ting, sier Benedikte.
Treffpunkt
Hun forteller at også barna som bor på Aspmoen kommer ned hit, og at et treffpunkt ville vært positivt for å danne flere vennskap på tvers av boligfeltene. På Aspmoen er det heller ingen lekeplass for barna, og der er det større trafikk enn det er på Tømmerheia.
– Hadde vi fått en bedre lekeplass her ville det gagnet også dem som bor der oppe. Slik det er nå må vi ta barna med oss til eksempelvis Svartebukta, BMX- banen på Bjerka eller til Hemnesberget for å få utfolde seg. På områder som er tilrettelagte for lek ser vi at de koser seg og lett får i gang en lek, oppgir den unge moren.
– Jeg kan huske at jeg som barn var her på besøk, og da hadde lekeplassen grill, ei huske og noen benker. Det var jo ikke så mye, men det var et samlingssted for barnefamilier, og det er det jeg ønsker for oss foreldre som bor her nå, og for dem som har barnebarn på besøk, belyser Nilssen videre.
Rune Oldernes bekrefter at det var litt utstyr på lekeplassen tidligere.
– Tømmerheia Vel sto for klipping av gress og det var noen sammenkomster her, som på sankthansaften, sier Oldernes på telefonen.
– Men så ble det et generasjonsskifte her, og velforeninger skulle registreres i Brønnøysundregistrene. Siden vi ikke hadde noe aktivitet i foreningen da, bestemte vi oss dermed for å legge den ned og bare spare pengene til det ble bruk for dem, fortsetter han.
Meningsfull fritid
I kommunens delplan for barn og unge er det nevnt at det er viktig å være oppmerksom på at mange barn og unge ikke deltar på organiserte aktiviteter og at det derfor også må legges til rette for uorganisert aktivitet med uteområder og åpne møteplasser hvor de selv kan ta initiativ til aktivitet. Her står det også at Hemnes ønsker særlig å gi barn og unge en meningsfull fritid der de kan opparbeide sosial kompetanse, utvikle ferdigheter og selvtillit.
– Det er litt stusselig for de minste slik det er nå. Vi hadde barneidrett noen måneder før korona kom, men nå er det lite for dem å gjøre på fritiden, og de ønsker jo å ha noe å holde på med, utdyper ei engasjert Benedikte.
Saken fortsetter under bildet.
– Er du fornøyd med de 20.000 dere får tildelt?
– Jeg tenkte jo bare at det var verdt å søke om midler, og er glad det gikk igjennom. Men vi kommer jo ikke så langt med den summen. Det billigste godkjente lekeapparatet jeg fant kostet 50.000 kr. Summen vi får fra kommunen må brukes innen 2022, så da har vi ikke så lang tid å spare opp de resterende 30.000, dersom vi skulle gå for det billigste alternativet, spekulerer Nilssen.
Formannskapet gjorde også et vedtak på tildeling av 20.000 til opprusting av gapahuken i Trollskogen, etter søknad fra Jonas Kvitnes. Trollskogen er et yndet utfartsområde for både småtrinnet på skolen, og Korgen fysakbarnehage. Dugnadsarbeidet her skal begynne en gang i august når folk har kommet hjem fra ferie, forteller Kvitnes.
I rute til ekstra gode kår?
Ifølge boligpolitisk plan skal altså kommunen være på vei mot status som en kommune med ekstra gode oppvekstvilkår. Er vi i rute mot det målet? Slik det er nå er det mange forfalne lekeplasser i kommunen, og for de minste er det ikke så mye som skal til for at det skal bli et attraktivt lekeområde. Likevel er det kostbart for lekeapparater som utfordrer på ulike måter, som stimulerer til motorisk utfoldelse for barn i ulik lader, i motsetning til apparatene som bare har ei løsning og derfor blir fort «oppbrukt».
Per i dag trengs det oppgradering, eller etablering av lekeplasser i mange boligfelt i kommunen. Lekeplassene i Vesterli, på Markusmoen og Bjerkalia, trenger sårt en hjelpende hånd. Videre mangler det et lekeplasstilbud for dem som ikke bor nært skole/barnehage, som i Gruva i Bleikvasslia, Tømmerheia, Aspmoen, og på Hemnesberget som ligger litt unna. På Finneidfjord er det en liten lekeplass som beboerne sørger for stell på. Den har ei huske og sandkasse, som beboerne er fornøyde med å ha tilgjengelig.
Slike attraktive treffpunkt er i tillegg til det viktige folkehelseperspektivet med på å skape bolyst, og gode oppvekstvilkår.
Avisa Hemnes har sendt noen spørsmål rundt temaet til ordfører, om vi er i rute mot dette målet, hvilke vedtak som er gjort for å sikre de gode oppvekstvilkårene og planer videre, men vi har når vi går i trykken ikke mottatt svar.
Det nye boligfeltet på Tømmerbakkmoen venter vi også spent på å se planene for. Hva skal gjøres her for å stimulere til bolyst og tilrettelegge for aktivitet for barn og unge?